298
Ο Γενς Σπαν στις δηλώσεις του την Τρίτη | REUTERS/Christian Mang

Γενς Σπαν: Στο τέλος του χειμώνα θα είστε εμβολιασμένοι, ιαθέντες ή νεκροί

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 14:12
Ο Γενς Σπαν στις δηλώσεις του την Τρίτη
| REUTERS/Christian Mang

Γενς Σπαν: Στο τέλος του χειμώνα θα είστε εμβολιασμένοι, ιαθέντες ή νεκροί

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 14:12

«Πιθανόν στο τέλος αυτού του χειμώνα –αυτό ακούγεται κυνικό– σχεδόν ο κάθε Γερμανός θα είναι εμβολιασμένος, ιαθείς ή νεκρός. Αλλά έτσι είναι. Η ανοσία επιτυγχάνεται πάντα, το θέμα είναι αν αυτό συμβαίνει μέσω εμβολιασμού ή μόλυνσης».

Αυτό δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, σε μια προσπάθεια να περιγράψει με δραματικούς αλλά ρεαλιστικούς τόνους την επιδημιολογική κατάσταση στη Γερμανία.

Ο Σπαν προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί, ειδικά με το στέλεχος Δέλτα του ιού, είναι τεράστιος.

Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ ήδη έχει ανοίξει και στη Γερμανία η συζήτηση να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της Covid-19, όπως εξάλλου έχει ήδη ανακοινωθεί στην Αυστρία.

Κατά τα άλλα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και απολογήθηκε για τη σύγχυση που προκάλεσε η είδηση ότι για την ενισχυτική δόση προωθούνται τα εμβόλια της Moderna, επειδή πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους.

Σύμφωνα με τον Γενς Σπαν, τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για εμβολιασμό, τόνισε ωστόσο ότι δεν θεωρεί πως ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή. «Αυτή τη στιγμή βοηθά η τήρηση αποστάσεων και ο περιορισμός των επαφών», δήλωσε και περιέγραψε ως «ηθική υποχρέωση αλληλεγγύης» τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε γύρω από το εάν η ενισχυτική δόση μπορεί να γίνει με το σκεύασμα των BioNTech/Pfizer ή πρέπει να γίνει με αυτό της Moderna, το οποίο λήγει στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Γενς Σπαν τόνισε ότι «δεν κρατάμε κανένα εμβόλιο», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι τα δύο εμβόλια είναι σχεδόν πανομοιότυπα.

«Κάποιοι γιατροί μάλιστα λένε ότι το εμβόλιο της BioNTech είναι η Mercedes των εμβολίων κατά της Covid-19 και το εμβόλιο της Moderna η Rolls Royce», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντως με την Bild, η BioNTech ετοιμάζεται να παραδώσει εκτάκτως 10 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News