399
Στη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές εικονίζεται ένα ενήλικο ποντίκι το οποίο είναι απόγονος δύο θηλυκών ποντικών και κατάφερε να γεννήσει με φυσιολογικό τρόπο (με επαφή με αρσενικά) δικά του υγιή παιδιά | Leyun Wang

Γεννήθηκε το πρώτο θηλαστικό από γονείς του ίδιου φύλου

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2018, 13:38
Στη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές εικονίζεται ένα ενήλικο ποντίκι το οποίο είναι απόγονος δύο θηλυκών ποντικών και κατάφερε να γεννήσει με φυσιολογικό τρόπο (με επαφή με αρσενικά) δικά του υγιή παιδιά
|Leyun Wang

Γεννήθηκε το πρώτο θηλαστικό από γονείς του ίδιου φύλου

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2018, 13:38

Μερικά ερπετά, αμφίβια και ψάρια (και η γαλοπούλα!) μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς σεξουαλική επαφή, μόνο από έναν γονέα του ίδιου φύλου, αλλά είναι δύσκολο για τα θηλαστικά να κάνουν το ίδιο. Στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν ξαναδημιουργήσει πειραματόζωα (ποντικάκια) με δύο μητέρες, αλλά τα ποντικάκια είχαν διάφορα προβλήματα υγείας.

Επιστήμονες της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών κατάφεραν να δημιουργήσουν υγιή ποντικάκια από γονείς ιδίου φύλου, συγκεκριμένα από δύο μητέρες και κανέναν πατέρα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές επιχείρησαν να κάνουν και το αντίστροφο, αλλά τα ποντίκια με δύο πατέρες και καμία μητέρα επιβίωσαν μόνο λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους.

Το επίτευγμα βασίστηκε στη χρήση τόσο βλαστικών κυττάρων όσο και γενετικής τροποποίησης. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε όπως ήταν επόμενο και συζητήσεις για το κατά πόσο θα μπορούσε αυτή η κάποια άλλη παρόμοια μέθοδος να χρησιμοποιηθεί και στους ανθρώπους ώστε να γεννηθούν παιδιά από ομόφυλα ζευγάρια. Πρόκειται σίγουρα για μια μακρινή προοπτική, καθώς ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών είναι πολύ μεγάλος, ενώ υπάρχει επίσης η βιοηθική και η ψυχολογική άποψη του ζητήματος. Ομως από τη στιγμή που τεχνικά η δυνατότητα θα υπάρχει, το ζήτημα θα είναι πάνω στο τραπέζι και θα προκαλεί τριβές και αντιπαραθέσεις.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Cell Stem Cell», χρησιμοποίησαν απλοειδή εμβρυικά βλαστικά κύτταρα που περιείχαν τον μισό φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων και DNA από μόνο έναν γονέα (τη μία μητέρα) και τα οποία στη συνέχεια εισήγαγαν -μετά από κατάλληλη γενετική τροποποίηση- στα ωάρια μιας άλλης ποντικίνας (της δεύτερης μητέρας). Παρήχθησαν έτσι 29 υγιή τρωκτικά από 210 έμβρυα, τα οποία έζησαν φυσιολογικά και απέκτησαν δικούς τους απογόνους.

Με περίπου την ίδια τεχνική, γεννήθηκαν 12 ποντικάκια με γενετικό υλικό μόνο από δύο αρσενικά (πατέρες). Αρχικά ελήφθησαν απλοειδή βλαστικά κύτταρα που περιείχαν το DNA μόνο του ενός αρσενικού και -αφού τροποποιήθηκαν γενετικά- εισήχθησαν, μαζί με σπέρμα από ένα άλλο αρσενικό (τον δεύτερο πατέρα), σε ένα ωάριο από όπου είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας του, άρα δεν υπήρχε γενετικό υλικό της μητέρας. Ετσι, προέκυψαν έμβρυα με DNA από δύο πατέρες, τα οποία τελικά εμφυτεύθηκαν -μαζί με υλικό πλακούντα- σε παρένθετες μητέρες που τα γέννησαν.

Ομως τα ποντικάκια με τους δύο πατέρες (και την παρένθετη μητέρα) έζησαν μόνο για 48 ώρες. Οι Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν πάντως ότι θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν τη μέθοδό τους, με στόχο να καταφέρουν τελικά να δημιουργήσουν υγιή τρωκτικά με δύο πατέρες μόνο. Επίσης, είπαν ότι η τεχνική θα δοκιμασθεί και σε άλλα ζώα, αλλά όχι σε ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...