428
Η Φώφη Γεννηματά: «ανοικτή σύγκρουση με τους εκφραστές της θεσμικής εκτροπής» | George Vitsaras / SOOC

Γεννηματά: «Υπάρχει σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας στον τόπο μας»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 12:59
Η Φώφη Γεννηματά: «ανοικτή σύγκρουση με τους εκφραστές της θεσμικής εκτροπής»
|George Vitsaras / SOOC

Γεννηματά: «Υπάρχει σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας στον τόπο μας»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 12:59

Εντονη κριτική κατά της κυβέρνησης για την επίθεση στο Κράτος Δικαίου και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ασκεί η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για συγκυριακή κίνηση της κυβέρνησης, αλλά για συγκροτημένο σχέδιο.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σε άρθρο της τη Δευτέρα στα «Νέα» τονίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και «οι νέες απροκάλυπτες επιθέσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων κατά της Δικαιοσύνης επιβεβαιώνουν την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος: Το Κράτος Δικαίου δεν απειλείται απλώς. Πλήττεται βάναυσα. Βρίσκεται σε μόνιμη και διαρκή θέση άμυνας».

Προσθέτει ακόμη ότι «ο Πρωθυπουργός φέρει ακέραιη την ευθύνη για την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου, για τη διεύρυνση του ρήγματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Πολιτεία». Και εξηγεί ότι ο κ. Τσίπρας «ταυτίζεται, δυστυχώς, προσωπικά με διαρκείς μεθοδεύσεις που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά θεσμικής εκτροπής».

Καταλογίζει ακόμη στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι «διολισθαίνουν σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές, προσηλωμένοι στον στόχο να αλώσουν τους θεσμούς της Πολιτείας».

Η κυρία Γεννηματά θεωρεί ότι δεν πρόκειται για συγκυριακή ή τυχαία κίνηση της κυβέρνησης και δεν είναι εκτροχιασμός ενός υπουργού ή εμμονές ορισμένων στελεχών.

«Είναι, αντιθέτως, ένα συγκροτημένο σχέδιο να καμφθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες λογοδοσίας και ελέγχου των εξουσιών. Να υποταχθούν οι θεσμικές λειτουργίες στις κυβερνητικές σκοπιμότητες. Να καταστεί η Δικαιοσύνη αντικείμενο της κομματικής διαπάλης. Να σβήσουν οι γραμμές διάκρισης των εξουσιών στην Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία», αναφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί ακόμη η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, «βρήκε εξαρχής τα αναγκαία “δεκανίκια” του στη δεξιά συνιστώσα που στηρίζει την Κυβέρνηση. Αξιοποίησε στο έπακρο την “τεχνογνωσία” της Δεξιάς δημιουργώντας συνθήκες παρακράτους. Τα υπόγεια ρεύματα Μαξίμου – καραμανλικής Δεξιάς έχουν πλέον βγει στην επιφάνεια.

» Με την κάλυψη και την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού οι κάθε λογής Ρασπούτιν εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα: εκβιάζοντας δικαστές και εισαγγελείς, προαναγγέλλοντας αποφάσεις, παραγγέλλοντας την προκλητικά διακριτική μεταχείριση υποθέσεων, με κατασκευή αποδείξεων και αποσιώπηση κρίσιμων στοιχείων».

Παράλληλα, στρέφει τα πυρά της και κατά της ΝΔ, η οποία, όπως γράφει, «ιστορικά κάθε άλλο παρά αναμάρτητη είναι σε παρόμοιες αντιθεσμικές συμπεριφορές».

Καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να εγκαταλείψει την à la carte ευαισθησία της για τους θεσμούς και τα μισόλογα. Εχει χρέος να καταγγείλει ανοικτά εκείνους που από το δικό της πολιτικό περιβάλλον διευκολύνουν και εκτελούν το διαβρωτικό για τη δημοκρατία κυβερνητικό σχέδιο».

Τονίζει, τέλος, ότι χρειάζεται ανοικτή σύγκρουση με τους εκφραστές της θεσμικής εκτροπής, από όπου κι αν προέρχονται και όχι απλά ψευδεπίγραφα «μέτωπα».

«Είμαστε η μόνη παράταξη που εξέθεσε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, χωρίς εκπτώσεις και υπεκφυγές. Και θα εξακολουθήσει να το κάνει. Με επιμονή, θάρρος και θεσμική αξιοπρέπεια», τονίζει και προσθέτει: «είμαστε διαχρονικά, στρατηγικά, ιδεολογικά αντίθετοι σε όλους εκείνους που οραματίζονται μια δημοκρατία λιγότερο δημοκρατική. Είμαστε εδώ για τη Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...