667
Η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωτολογία της στη Βουλή | George Vitsaras / SOOC

Γεννηματά: Θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάξουν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 12:11
Η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωτολογία της στη Βουλή
|George Vitsaras / SOOC

Γεννηματά: Θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάξουν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 12:11

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στη μέση της θητείας της, έχει βάλει τη συντηρητική σφραγίδα της σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Ο δήθεν μεταρρυθμιστικός και προοδευτικός της λόγος και η προπαγάνδα δεν μπορούν πια να κρύψουν τη βαθιά οπισθοδρομική πολιτική της. Κυβερνά υπέρ της κομματικής και επιχειρηματικής ελίτ». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή για το Εργασιακό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επιλέγοντας να επιτεθεί προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για ένα μεγαλύτερο εύρος θεμάτων, όπως η σύγχυση με το εμβόλιο της AstraZeneca, τα ελληνοτουρκικά ή την εγκληματικότητα.

«Κύριε Μητσοτάκη, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση. Δεν είναι Πόντιος Πιλάτος. Να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το Astra Zeneca και ποια είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα με τα οποία η επιτροπή άλλαξε την εισήγησή της. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Συνδέεται η τότε απόφασή σας για τη χορήγησή του με το εσπευσμένο άνοιγμα των δραστηριοτήτων που κάνατε, λόγω της μακρόχρονης καραντίνας; Να μας πείτε. Στον εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, προκειμένου να πιάσουμε τον στόχο για ανοσία. Σχέση που την υπονομεύετε», ήταν η αιχμή της κυρίας Γεννηματά.

«Η βαριά εγκληματικότητα είναι σε έξαρση, οι γειτονιές κατάντησαν ξέφραγο αμπέλι για συμμορίες. Κλονίζεται το αίσθημα ασφάλειας του λαού. Το δόγμα “νόμος και τάξη” για τον κ. Μητσοτάκη περιορίστηκε στην αντιμετώπιση διαδηλωτών και φοιτητών», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της.

«Στα εθνικά θέματα, η έλλειψη εθνικής στρατηγικής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Η κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές σε όλους ότι για να δώσει θετική ψήφο σε μια θετική ατζέντα για την Τουρκία, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από αυτήν. Στη λογική ενός νέου Ελσίνκι», προσέθεσε.

«Στην οικονομία τώρα, η μικρή και μεσαία επιχείρηση ασφυκτιά. Οι ενισχύσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας διοχετεύτηκαν σε μεγάλους και ισχυρούς. Οδηγείτε σε ένα μοντέλο, με φτωχούς εργαζόμενους, λουκέτα και μαζική ανεργία. Ακόμα και η ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης κινδυνεύει να χαθεί. Προχωράτε με ένα σχέδιο κατασκευασμένο από το Μαξίμου, χωρίς διάλογο, που υπηρετεί την ίδια κεντρική γραμμή κατανάλωσης και εισαγωγών και όχι την αναγκαιότητα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου», είπε και για την οικονομία.

Ως προς το επίδικο, το εργασιακό νομοσχέδιο, η κυρία Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση:

«Απορρυθμίζετε τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνετε τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύετε τις συλλογικές συμβάσεις και ενισχύετε τους ασύδοτους εργοδότες».

-«Στηρίζετε, μας λέτε, τον εργαζόμενο: Η πραγματικότητα είναι ότι νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα και ευνοείτε τους ασύδοτους εργοδότες.

-«Προστατεύετε, μας λέτε, την εργασία: Η πραγματικότητα είναι ότι παρεμποδίζετε το δικαίωμα της απεργίας και την ελεύθερη άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης.

-«Είναι, μας λέτε, ευρωπαϊκές πρακτικές. Μα σε όλη την Ευρώπη προωθούνται νέες πολιτικές προστασίας των εργαζόμενων. Καταθέτω την ανακοίνωση συμπαράστασης των ευρωπαίων σοσιαλιστών, στις θέσεις που εκφράζουμε. Δεν είναι μόνο οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο πρόεδρος Μπάιντεν».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι ως κόμμα είναι απέναντι –«καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και τα άρθρα που αποτελούν τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής», ξεκαθάρισε– αλλά θα ψηφίσει κάποιες ρυθμίσεις του.

«Έχετε το θράσος να μας βάζετε διλήμματα: Αν θα ψηφίσουμε προτάσεις που εφαρμόσουν ευρωπαϊκές οδηγίες είτε κάνουν πράξη θέματα που εμείς έγκαιρα έχουμε θέσει. Εσείς σε μας! Εμείς δεν είμαστε γαλάζιοι λαϊκιστές. Εμείς θα τις ψηφίσουμε. Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται από σας ως προκάλυμμα καπνού για να κρύψετε το αποκρουστικό πρόσωπο του νομοσχεδίου».

Ωστόσο, για τα άλλα σημεία του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για «απαράδεκτες ρυθμίσεις» που «συνδέονται απόλυτα η μία με την άλλη. Δημιουργούν μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση. Αδίστακτα και στοχευμένα. Απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι. Να δεχθεί τα πάντα, να υποταχθεί.

»Εμείς από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε απέναντι. Πιστοί στις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Με ενεργή παρουσία στις κινητοποιήσεις, στους εργασιακούς χώρους, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Και αν σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει αυτό το τερατούργημα, αποτελεί σαφή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση μας η κατάργηση του αμέσως όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν. Συσχετισμοί που αρχίζουν να αλλάζουν», έκρινε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...