Επίθεση στην κυβέρνηση της Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι και οι δυο έχουν στοχοποιήσει το ΚΙΝΑΛ και απάντησε στον πρωθυπουργό κ Μητσοτάκη ότι «δεν είναι ώρα για παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο».
Μιλώντας σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην 84η ΔΕΘ, κατηγόρησε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για «ομερτά» και ζήτησε να εξεταστεί αναλυτικά όλη η περίοδος από την είσοδο στο ευρώ μέχρι σήμερα. Τόνισε δε, την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση και προς την κατεύθυνση αυτή διατύπωσε τις θέσεις και προτάσεις του κόμματος της,
Με αφορμή την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν θα γίνει εξεταστική επιτροπή σχετικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι παραπέμπει στις καλένδες τη διερεύνηση της συγκεκριμένης περιόδου και κατήγγειλε «ομερτά» εκ μέρους της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει την ομερτά. Το ενοχικό πολιτικό deal. Την από κοινού συγκάλυψη των ευθυνών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση και την διαχείρισή της. ‘Σου χαρίζομαι για το 2004- 2009, μου χαρίζεσαι για το 2015, πατσίσαμε!’. Προσπαθούν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ο στόχος είμαστε εμείς» υποστήριξε.
Η κ. Γεννηματά είπε ότι το ΚΙΝΑΛ θα επιμείνει να εξεταστεί αναλυτικά όλη η περίοδος από την είσοδο της χώρας στο ευρώ μέχρι σήμερα. «Να επιμεριστούμε τίμια τις ευθύνες του δημοσιονομικού και κοινωνικού εκτροχιασμού. Να δώσουμε επιτέλους απαντήσεις στον Έλληνα και την Ελληνίδα, γιατί έπρεπε να θυσιάσει το βιοτικό, κοινωνικό και παραγωγικό του επίπεδο, για να διασωθεί η χώρα. Γιατί έπρεπε να δουν τα παιδιά τους να μεταναστεύουν, ή να χτίζουν το μέλλον τους με επιδόματα ή ακόμη και συσσίτια. Ποιοι, πώς και γιατί, είτε δημιούργησαν την κρίση, είτε καθυστέρησαν την εξομάλυνση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κλείσουν οι πληγές και να καταφέρουμε εθνική συνεννόηση, αν αφήνουμε την Ιστορία να την γράψουν οι μικροπολιτικές στοχεύσεις της στιγμής!» ανέφερε.
«Τα προβλήματα στην οικονομία είναι εδώ»
«Δύο μήνες μετά τις εκλογές, είναι ώρα να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Τα προβλήματα στην οικονομία είναι εδώ, μαζί μας και κυρίως εις βάρος μας, όπως και οι μεγάλες προκλήσεις της συγκυρίας», είπε και συνέχισε: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ‘μαλώνουν’ για το αν είχαμε βγει από την κρίση πριν τις εκλογές ή αν αυτό έγινε ‘ως εκ θαύματος’, αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ. Τίποτε από τα δύο δεν είναι αλήθεια. Η Ελλάδα πορεύεται σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, με ένα εξίσου απειλητικό ιδιωτικό χρέος, με τις επενδύσεις να υπολείπονται κατά 45% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χαμηλούς δείκτες παραγωγικότητας» ανέφερε.
Για την κυβέρνηση της Ν.Δ. σημείωσε πως δεν έχει συνολικό σχέδιο, και παρατήρησε: «Η κυβέρνηση υποχώρησε στους δανειστές όσον αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, και στην ομιλία του στην 84η ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά άφησε στη κ. Λαγκάρντ τη διαπραγμάτευση. Πρωτοφανής παραδοχή αδυναμίας, από μια κυβέρνηση που απαράδεκτα αντιλαμβάνεται ως επαιτεία τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας. Εστιάζει περισσότερο στην εικόνα και την επικοινωνιακή προβολή στα εύκολα, τα δύσκολα πάνε πίσω».
«Δεν είναι ώρα για παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο»
Επίσης τοποθετήθηκε και στο ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και με βάση όσα είπε γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε: «Θέλω να επαναλάβω, ότι δεν είναι ώρα για παιγνίδια με τον εκλογικό νόμο, που οδηγούν σε άγονες διχαστικές αναμετρήσεις του τύπου ‘τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’. Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, ότι η τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, θα μας βρει δυναμικά απέναντι».
Επισήμανε ότι η Ν.Δ. συνεχίζει την «ανούσια αντιπαράθεση» με τον ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει ότι «εφαρμόζει κατά γράμμα πολιτικές και δεσμεύσεις Τσίπρα» και είπε χαρακτηριστικά: «Η αέναη κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη βολεύει και τους δύο. Ο καθένας έχει τον δράκο που θέλει στο δικό του παραμύθι».
«Ιδεολογικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ η Νέα Δημοκρατία»
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν έχουν καμιά μεταρρυθμιστική πρόταση και πρόσθεσε: «Έχουν όμως συντηρητική ατζέντα που άρχισε να ανοίγει. Οικοδομούν το νέο συγκεντρωτικό και αυταρχικό κράτος της Δεξιάς. Επιστρέφουν ταχύτατα στο παρελθόν, στις γνωστές συνταγές των ‘ημετέρων’ και του πελατειακού κράτους. Το απέδειξαν με την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στο Πρωθυπουργικό γραφείο – μετατρέποντάς το στον δήθεν Λευκό Οίκο της Ελλάδας – με την επιλογή κομματικών γενικών γραμματέων. Όσο για την περιβόητη «αριστεία», απεδείχθη λόγια του αέρα: διορίζουν τους εκλεκτούς τους χωρίς προσόντα ακόμα και σε σημαντικές θέσεις εθνικής ευθύνης».
«Είμαστε καθαρά απέναντι στην συντηρητική πολιτική που πρεσβεύουν. Η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος. Εμείς δεν ντρεπόμαστε για την ιδεολογική μας ταυτότητα, δεν κρυβόμαστε, δεν μετατοπιζόμαστε. Η απόσταση που μας χωρίζει έχει ιδεολογικό πρόσημο. Οι όψιμες αναφορές του κ. Μητσοτάκη στον Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν κάνουν Κέντρο τη Δεξιά, που βαρύνεται με το ανάθεμα σε βάρος του. Έρχεται δεύτερος μετά τον Τσίπρα», δήλωσε η κ. Γεννηματά.
«Κανένα συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ»
Την ίδια ώρα, επισήμανε πως «η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της Δεξιάς, δεν συνεπάγεται και συγχωροχάρτι στον κ. Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ» κι αυτό για τους εξής λόγους:
«Γιατί είναι ο κ. Τσίπρας που άνοιξε το δρόμο στην αυτοδυναμία της ΝΔ. Απέτυχε ως δήθεν ‘κυβερνώσα πρώτη φορά αριστερά’ να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου και της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί ενσωμάτωσε την καραμανλική συνιστώσα στην καρδιά της Αριστεράς, γιατί νοιάστηκε περισσότερο να διαλύσει την Κεντροαριστερά, παρά να την ενστερνιστεί, όπως σήμερα διατείνεται».
Είπε, μάλιστα, πως «όπου και να αποφασίσει να τοποθετήσει το κόμμα του ο κύριος Τσίπρας, όποια ταμπέλα και να θεωρήσει βολική, η πραγματικότητα είναι πως στην ούγια θα γράφει ‘λαϊκισμός-τυχοδιωκτισμός’».
Τόνισε πως Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει και οι δυο ως αντίπαλό τους το ΚΙΝΑΛ, γιατί το θεωρούν πιο βολικό, «στοχοποιώντας τον μόνο πυλώνα υπευθυνότητας και μεταρρυθμίσεων που γέννησε η μεταπολίτευση: το ΠΑΣΟΚ και τη φυσική του συνέχεια, το Κίνημα Αλλαγής».
«Δεν μας αγγίζουν», δήλωσε και συνέχισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι, φίλοι και εχθροί, καθημερινά με μας ασχολούνται! Γιατί η αλήθεια είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει καθιερωθεί, στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Έχει χαράξει αυτόνομη πορεία. Έχει ταυτότητα. Έχει πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση του τόπου και μόνο στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων μπορεί να κάνει συνεργασίες. Όχι ως συμπλήρωμα και δεκανίκι».
«Προτάσεις για ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη»
Η κ. Γεννηματά παρουσίασε πέντε προτάσεις από το πρόγραμμα του κόμματός της, που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.
1. Να πετύχουμε την μείωση των υποχρεώσεων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.
2. Να πάρουμε ξανά τον έλεγχο του Υπερταμείου, μετατρέποντάς το σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.
3. Να στηρίξουμε την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, για να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Να δημιουργήσει πολλές και ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας.
4. Στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων.
5. Βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News