579
Το Instagram σχεδιάζει μια ειδική έκδοση για παιδιά κάτω των 13 ετών γεγονός που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις | Shutterstock

ΗΠΑ: Δεκάδες πολιτειακοί υπουργοί Δικαιοσύνης κατά του παιδικού Instagram

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 21:30
Το Instagram σχεδιάζει μια ειδική έκδοση για παιδιά κάτω των 13 ετών γεγονός που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις
|Shutterstock

ΗΠΑ: Δεκάδες πολιτειακοί υπουργοί Δικαιοσύνης κατά του παιδικού Instagram

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 21:30

Πριν από δύο μήνες αποκαλύφθηκε από την δημοσιοποίηση εσωτερικής αλληλογραφίας των στελεχών του Instagram η πρόθεση της πλατφόρμας να δημιουργήσει μια έκδοση της σχεδιασμένη ειδικά για παιδιά κάτω των 13 ετών. Οπως ήταν φυσικό η είδηση αυτή προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις. Εκπρόσωπος του Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram, επιβεβαίωσε τότε την πρόθεση της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι την παιδική έκδοση του Instagram θα την διαχειρίζονται οι γονείς και στόχος είναι να επικοινωνούν τα παιδιά με τους φίλους τους, να αποκτήσουν νέα χόμπι και ενδιαφέροντα.

Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις δεν κόπασαν και όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το CNN την σκυτάλη πήραν 44 πολιτειακοί υπουργοί Δικαιοσύνης (attorney general) στις ΗΠΑ, οι οποίοι απέστειλαν επιστολή στον ιδιοκτήτη του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Οι γενικοί εισαγγελείς ζητούν να μην προχωρήσει η δημιουργία της νέας πλατφόρμας επικαλούμενοι λόγους πνευματικής υγείας αλλά και ασφάλειας των παιδιών. Η αντίδραση των γενικών εισαγγελέων έρχεται μετά από εκείνη διαφόρων οργανώσεων προστασίας των παιδιών αλλά και του αμερικανικού Κογκρέσου που εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες.

«Η χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να γίνει καταστρεπτική για την υγεία και την ευζωία των παιδιών. Τα παιδιά δεν είναι εφοδιασμένα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κατοχής ενός λογαριασμού σε ένα κοινωνικό δίκτυο. Επιπλέον το Facebook έχει ιστορικά αποτύχει να προστατέψει το συμφέρον των παιδιών στις πλατφόρμες του. Οι γενικοί εισαγγελείς έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την προστασία των νεαρότερης ηλικίας συμπολιτών μας και το σχέδιο του Facebook να δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου παιδιά κάτω των 13 ετών θα μοιράζονται online υλικό και περιεχόμενο βρίσκεται απέναντι από το δικό μας ενδιαφέρον για τα παιδιά» αναφέρουν στην επιστολή τους οι γενικοί εισαγγελείς.

Η απάντηση και οι προθέσεις

Τα στελέχη της Facebook Inc. απαντούν ότι αυτή η νέα πλατφόρμα θα επιτρέψει στους γονείς να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στις online δραστηριότητες των παιδιών τους. «Ολοι οι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά είναι ήδη online. Θέλουμε να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση δημιουργώντας νέες εμπειρίες που θα δίνουν στους γονείς ορατότητα αλλά και έλεγχο σε αυτά που κάνουν στο Διαδίκτυο τα παιδιά τους. Αναπτύσσουμε αυτές τις εμπειρίες σε συνεργασία με ειδικούς στην ανάπτυξη των παιδιών, την ασφάλεια των παιδιών και την πνευματική υγεία των παιδιών. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε όλους τους αρμόδιους φορείς συμπεριλαμβανομένων των γενικών εισαγγελέων. Επιπλέον κάνουμε γνωστό ότι δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις στην πλατφόρμα του Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών» δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Facebook.

Στην διάρκεια της κατάθεσης του σε επιτροπή του Κογκρέσου τον περασμένο Μάρτιο ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ρωτήθηκε για τις φήμες που ακούγονταν για το παιδικό Instagram. «Βρίσκω εξαιρετικά ανησυχητική την στόχευση στην ηλικία των παιδιών κάτω των 13 ετών. Αφού η υπηρεσία θα είναι δωρεάν πώς ακριβώς θα βγάζετε χρήματα ή μήπως θέλετε να δελεάσετε τα παιδιά μας και να τα εθίσετε στα social media από τόσο νεαρή ηλικία;» είχε ρωτήσει το αφεντικό του Facebook ο ελληνοαμερικανός πολιτικός Γκας (Κωνσταντίνος) Μπιλιράκης που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το αφεντικό του Facebook είχε απαντήσει τότε ότι η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας βρισκόταν ακόμη στο επίπεδο των αρχικών σκέψεων αλλά τόνισε ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που θέλουν να έχουν στην διάθεση τους μια υπηρεσία όπως το Instagram. Η πλατφόρμα επισήμως δεν επιτρέπει σε κάποιο άτομο κάτω των 13 ετών να ανοίξει λογαριασμό αλλά επειδή δεν υπάρχει αυστηρό πλαίσιο ελέγχου της ταυτότητας των χρηστών πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν λογαριασμούς σε αυτή. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook δείχνει ενδιαφέρον στην παροχή υπηρεσιών σε παιδιά. Εχει ήδη δημιουργήσει την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Messenger Kids για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...