Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την ποινική μεταχείριση του 34χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά. Ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης εξέπνευσε το πρωί της Τρίτης έπειτα από οκταήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου».
Το Δικαστικό Συμβούλιο καλείται να λύσει τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή, μετά την απολογία του κατηγορούμενου αστυνομικού, για το αν θα κριθεί προσωρινά κρατούμενος ή όχι.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο της υπόθεσης θα ζητήσει στη συνέχεια να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη, κατ’ ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό της εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης, με δεδομένο ότι, στο μεταξύ, επήλθε ο θάνατος του ανήλικου.
Για την νέα πράξη θα κληθεί μάλιστα να δώσει συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την απόφαση του Δικαστικό Συμβούλιο (η διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών), η οποία αναμένεται μέσα στα επόμενα 24ωρα, ο κατηγορούμενος αστυνομικός βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Εν τω μεταξύ, στη σκιά του θανάτου του 16χρονου Ρομά, οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ έχουν τεθεί με απόφαση του Αρχηγείου σε γενική επιφυλακή.
Στη διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, υπογραμμίζεται ότι όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για «έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους», προκειμένου να κληθούν αν χρειαστεί στις υπηρεσίες τους.
Στο πλαίσιο αυτό ανακαλούνται όλες οι άδειες, ενώ από τα κέντρα Αμεσης Δράσης διαβιβάστηκε ήδη στις μονάδες «πρώτης γραμμής» (ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, κ.λπ.), να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και μετά τη βάρδια τους, μέχρι νεοτέρας.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτηρούνται συνεχώς καταυλισμοί Ρομά, ενώ μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για την περίπτωση άλλων κινητοποιήσεων στις πόλεις, με εντολή οι αστυνομικές δυνάμεις να έχουν έντονη αλλά όχι προκλητική παρουσία και να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση επεισοδίων.
Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό για τις επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά, οι οποίες θα συνεχιστούν, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και κυρίως για την ανεύρεση όπλων και ναρκωτικών.
Παράλληλα, από αξιωματούχους του του υπουργείου, γίνεται έκκληση σε όλους να αφήσουν την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αναφορικά με την υπόθεση του 16χρονου και του αστυνομικού που τον πυροβόλησε και ζητούν να μη γίνει εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος, για την αποφυγή επεισοδίων.
Σε δηλώσεις του στο Μega, και ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του 16χρονου (εδώ), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επανέλαβε ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για ενδεχόμενες ευθύνες του 34χρρονου αστυνομικού είναι η Δικαιοσύνη, της οποίας -όπως τόνισε- οι αποφάσεις πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστές από όλους.
Τις ημέρες αυτές, πράξεις αντεκδίκησης και μίσους δεν έγιναν και δεν πρόκειται να γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτές, ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι εν εξελίξει επιχειρήσεις – έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ σε καταυλισμούς και περιοχές όπου διαβιούν Ρομά, δεν στρέφονται συνολικά εναντίον τους, αλλά κατά παραβατικών στοιχείων.
«Εχουν γίνει σε αυτές τις μέρες δεκάδες συλλήψεις σε καταυλισμούς για όπλα και ναρκωτικά. Η Ελληνική Αστυνομία έχει όλη την επιχειρησιακή ικανότητα να το κάνει και το έκανε και προτού συμβεί αυτό το περιστατικό και οι διάφορες πράξεις αντεκδίκησης που εκδηλώθηκαν. Δεν υπάρχουν άβατα και οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ο κ. Θεοδωρικάκος αφήνοντας βαριές αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, δεν θα έχουμε επανάληψη του 2008
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρχουν καταστάσεις που θα παρεκτρέπουν από την κοινωνική τάξη και την ηρεμία. Το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό και κανένα πρόβλημα δε λύνεται με τη βία. Όμως, όλες τις τελευταίες ημέρες κάποιοι παρακαλούσαν να έχουμε επανάληψη του 2008. Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν απολύτως προσανατολισμένη σε αυτό και γι΄αυτό έριξε άπειρο λάδι στη φωτιά με επιθετικές και εμπρηστικές δηλώσεις, απαράδεκτες για τέτοιου είδους γεγονότα. Εδώ είχαμε ένα κακό περιστατικό σε κάθε περίπτωση και θα έπρεπε όλοι να συμπεριφερθούν με αίσθημα ευθύνης και με σοβαρότητα. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο και την Ελληνική Αστυνομία δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να διασαλευθεί η τάξη σε καμία περίπτωση», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.
Και αφού σημείωσε ότι όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά το αντίστοιχο περιστατικό πέρυσι στις 22 Οκτωβρίου στο Πέραμα, έχουν υλοποιηθεί (κανονισμός με τον οποίο επιχειρούν σε έκτακτες καταστάσεις και σε καταδιώξεις οι αστυνομικοί, επανεκπαίδευση του συνόλου των αστυνομικών ειδικών φρουρών που υπηρετούν στις ομάδες ΔΙ.ΑΣ, ολοκλήρωση διαγωνισμού για την προμήθεια καμερών -body cams- που θα τοποθετηθούν πάνω σε όλους αυτούς τους αστυνομικούς), επανέλαβε πως «όταν συμβαίνουν χιλιάδες αστυνομικές δράσεις ή επιχειρήσεις και έχει υπάρξει μία περίπτωση που έχει αυτό το τραγικό αποτέλεσμα, μόνος αρμόδιος να αξιολογήσει είναι η Δικαιοσύνη».
»Κανένας πολιτικός δεν έχει το δικαίωμα να μετατραπεί σε δικαστή και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρεί, να βάλλει και να κατακρίνει συλλήβδην εναντίον της Ελληνικής Αστυνομίας, του κράτους και της κυβέρνησης», κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News