Ενα διπλό εσωκομματικό μέτωπο εναντίον του έχει να αντιμετωπίσει ο Φρανσουά Φιγιόν: κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων αναζητούν λύσεις για την επόμενη ημέρα, ενώ παράγοντες της καμπάνιας του εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο το βυθιζόμενο καράβι, την ώρα που αντίπαλοί του κερδίζουν έδαφος και απομακρύνουν το ενδεχόμενο να είναι αυτός που θα περάσει στον δεύτερο γύρο.
Η συγκέντρωση της Κυριακής, η οποία κρίθηκε μάλλον επιτυχής με δεδομένο το κλίμα εναντίον του αλλά και τον βροχερό καιρό στον Παρίσι που κράτησε τον κόσμο στο σπίτι του, έδωσε μια μικρή ανάσα αισιοδοξίας στον υποψήφιο της Δεξιάς. Τη Δευτέρα τον περίμενε η ανοιχτή πλέον δυσαρέσκεια από το κόμμα, οι υπόγειες κινήσεις και πιέσεις να αποσυρθεί πριν η ζημιά για την παράταξη γίνει μη αναστρέψιμη και χάσει την προεδρία καθώς δεν θα έχει υποψήφιο στον δεύτερο γύρο.
Ο μεγάλος αντίπαλός του στην εσωκομματική μάχη του χρίσματος, ο Αλέν Ζιπέ, δήλωσε μεν ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αλλά οι αιχμές κατά του Φιγιόν διατυπώθηκαν ανοιχτά και εμμέσως υπέβαλαν το ίδιο συμπέρασμα: πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.
Ο Ζιπέ θέλησε να κλείσει με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια που τον θέλουν να είναι αυτός υποψήφιος για την προεδρία. Σε δήλωσή του το πρωί της Δευτέρας ο δήμαρχος του Μπορντό και πρώην υπουργός, ο οποίος είχε διεκδικήσει και αυτός το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά έχασε στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών από τον Φιγιόν, είπε ότι εδώ και ημέρες δεχόταν πιέσεις που τον έκαναν να διστάσει να πάρει την απόφασή του, η οποία ήταν τελικά αρνητική.
«Επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ αργά για εμένα (σ.σ. για να είναι υποψήφιος), όχι πολύ αργά για τη Γαλλία, ποτέ δεν είναι αργά για τη Γαλλία. Η χώρα διέρχεται κρίση εμπιστοσύνης, αλλά έχει και την ικανότητα να ανακάμψει», συμπλήρωσε.
Παρά ταύτα, δεν σταμάτησε στην διάψευση. Προειδοποίησε ότι «η εμμονή του Φιγιόν» σε όσα είπε περί «πολιτικής δολοφονίας» σε βάρος του «οδηγεί σε αδιέξοδο».
Εν τω μεταξύ, ο Νικολά Σαρκοζί επιχείρησε να άρει το αδιέξοδο ανάμεσα στον Φιγιόν και τον Ζιπέ.
Ο πρώην πρόεδρος χρεώνει τις εσωκομματικές έριδες στην απόφαση του Φιγιόν να παραμείνει υποψήφιος, παρά το ότι η Δικαιοσύνη ερευνά τον ίδιο και τη σύζυγό του Πενελόπ για τις αργομισθία της στο πολιτικό του γραφείο. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν μπορεί να παραταθεί ενώ προκαλεί «βαθιά δυσφορία στον γαλλικό λαό», όπως λέει. Το Reuters συμπληρώνει ότι ο Σαρκοζί και ο Ζιπέ είχαν το βράδυ του Σαββάτου μακρά συνομιλία στην οποία μίλησαν για τις εξελίξεις.
Οπως προέκυψε το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με αναφορές του Reuters, στελέχη κοντά στον Σαρκοζί, μετά και τις ανακοινώσεις του Ζιπέ κάλεσαν τον Φιγιόν να επιλέξει διάδοχο. Είχε προηγηθεί συνάντησή τους με τον πρώην πρόεδρο, που φαίνεται ότι αναζητάς μεν λύσεις, χωρίς όμως το «καμένο χαρτί» Φιγιόν. Το Reuters προσθέτει ότι αγγελιαφόρος του αιτήματος θα είναι ένα εξέχον στέλεχος ο Κριστιάν Ζακόμπ.
Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει κομματικό όργανο των Ρεπουμπλικάνων για να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία, περίπου επτά εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Η κουβέντα στο κόμμα περιστρέφεται ανοιχτά στις επιπτώσεις της επιμονής του Φιγιόν να μην τα παρατήσει και να κριθεί από τον λαό. Η Δεξιά, τονίζουν στελέχη σε διαφόρους τόνους, είναι στην καλύτερη περίπτωση σε αδιέξοδο και στη χειρότερα κατακερματισμένη σε βαθμό που θα χρειαστεί καιρό να ανασυνταχθεί. Και, όπως προσθέτουν, η παραμονή του Φιγιόν καθόλου δεν διευκολύνει τα πράγματα.
Ο Ολάντ για την «απειλή της Λεπέν»
Ενώ στην γαλλική Δεξιά αναζητούν τρόπο άρσης του πολιτικού αδιεξόδου, ο απερχόμενος πρόεδρος προειδοποιεί για τον κίνδυνο ανόδου της Ακροδεξιάς στο πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν.
Ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του τόνισε ότι θεωρεί ότι η Μαρίν Λεπέν συνιστά μια πραγματική απειλή, τόνισε όμως ότι «η Γαλλία δεν θα παραδοθεί».
«Η απειλή υφίσταται» διότι «η άκρα δεξιά δεν βρισκόταν ποτέ εδώ και 30 χρόνια σε τόσο υψηλό επίπεδο, όμως η Γαλλία δεν θα παραδοθεί», είπε σε κοινή συνέντευξη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες.
«Η Γαλλία γνωρίζει ότι οι ψηφοφορίες της 23ης Απριλίου και της 7ης Μαΐου θα καθορίσουν όχι μόνο την τύχη της χώρας μας, αλλά επίσης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δηλώνει ακόμη.
Και προσθέτει προειδοποιώντας ότι «αν κατά τύχη η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου επικρατούσε, θα ξεκινούσε αμέσως μία διαδικασία εξόδου από την Ευρωζώνη και ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός είναι ο στόχος όλων των λαϊκιστών, από όπου και αν προέρχονται: να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, να αποκλειστούν από τον κόσμο και να φαντασθούν ένα μέλλον περικυκλωμένο από φράκτες όλων των ειδών και παρατηρητήρια».
Είναι δε αρκετά σαφής για τις προθέσεις του όταν υπογραμμίζει: «Ορίζω λοιπόν ως τελευταία μου αποστολή πριν εγκαταλείψω το Μέγαρο των Ηλυσίων στα μέσα του Μαΐου να κάνω τα πάντα ώστε η Γαλλία να μην αφεθεί να πεισθεί από ένα τέτοιο πρόγραμμα, ούτε να αναλάβει μία τόσο μεγάλη ευθύνη».
Προηγείται ξανά -δημοσκοπικά- η Λεπέν
Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της Opinionway φέρνει την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν να εξασφαλίζει το 27% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών. Δεύτερος με 24% είναι ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν. Ακολουθεί ο Φρανσουά Φιγιόν με 19%, εκτός συμμετοχής στον δεύτερο γύρο.
Στην μάχη Μακρόν και Λεπέν, ο Μακρόν θα νικούσε τη Λεπέν με ποσοστό 60% έναντι 40%, ενώ ακόμη και ο Φιγιόν θα νικούσε τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 56% έναντι 44%, αν περνούσε αυτός στον δεύτερο γύρο.
Από μία άλλη οπτική, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι αγορές προβλέψεων, σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες να κερδίσει την προεδρία της Γαλλίας, φέρνουν σήμερα 6 Μαρτίου πρώτο τον Μακρόν με 54% και δεύτερη την Λεπέν με 31%.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News