371
Φωτογραφία κατά τη διάρκεια της άσκησης τη Δευτέρα από ελληνικό μαχητικό | ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Eικόνες και βίντεο από την άσκηση με το αμερικανικό αντιτορπιλικό Winston S. Churchill

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 12:00
Φωτογραφία κατά τη διάρκεια της άσκησης τη Δευτέρα από ελληνικό μαχητικό
|ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Eικόνες και βίντεο από την άσκηση με το αμερικανικό αντιτορπιλικό Winston S. Churchill

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 12:00

Απαντήσεις επί του πεδίου ως προς την ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έναντι των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνει το τελευταίο 24ωρο η Αθήνα.

Το μεσημέρι της Τρίτης στη δημοσιότητα δόθηκαν από το ΓΕΕΘΑ φωτογραφίες και βίντεο από την κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως Κρήτης.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ, Υποβρύχιο (Υ/Β) Τύπου 214 και έξι αεροσκάφη F – 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL καθώς και ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, πρόκειται για άσκηση η οποία  αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδος – ΗΠΑ που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς, ενώ συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

 

 

Η άσκηση περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων.

Σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας έχει προγραμματιστεί επίσης οι  ασκήσεις με τα F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα ελληνικά μαχητικά και πλοία του ελληνικού Στόλου, ενώ όπως μετέδωσε και η ΕΡΤ, εντός της ημέρας θα γίνει ακόμη «ηχηρή» τετραμερής άσκηση, με τη συμμετοχή  Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, -που στέλνει και άλλες φρεγάτες στη Μεσόγειο- και Ιταλίας.

Η ελληνική Navtex προκάλεσε την αντίδραση του τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε πως πρόκειται για «ένα βήμα που δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες ναυσιπλοΐας, που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και να αυξήσει τις εντάσεις».

Λίγες ώρες αργότερα, η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex, με την οποία δεσμεύει περιοχή νότια της Κρήτης και δυτικά της Navtex που ανακοίνωσε η Αθήνα. Η τουρκική Navtex αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις του Nαυτικού της με συμμαχικές (;) χώρες (δείτε κάτω το σχετικό tweet), δίχως πάντως ποιες είναι oι χώρες αυτές, δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας είναι εμφανώς απομονωμένη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...