485
O Mοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια κάνει δηλώσεις στο νοσοκομείο Νάσερ, στη Χαν Γιουνίς, μετά την απελευθέρωσή του από το Ισραήλ | REUTERS/Mohammed Salem

Γάζα: Το Ισραήλ απελευθέρωσε δεκάδες παλαιστινίους κρατουμένους

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2024, 12:08
O Mοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια κάνει δηλώσεις στο νοσοκομείο Νάσερ, στη Χαν Γιουνίς, μετά την απελευθέρωσή του από το Ισραήλ
|REUTERS/Mohammed Salem

Γάζα: Το Ισραήλ απελευθέρωσε δεκάδες παλαιστινίους κρατουμένους

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2024, 12:08

Δεκάδες παλαιστίνιοι κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα της Πόλης της Γάζας που συνελήφθη τον Νοέμβριο, αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ισραήλ και μεταφέρθηκαν σε ιατρικά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ιατρική πηγή στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ «απελευθέρωσε δεκάδες κρατουμένους από τη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων τον γιατρό Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια», μέσω περάσματος στην ανατολική Χαν Γιουνίς, δήλωσε ιατρική πηγή από το νοσοκομείο Αλ Ακσα, στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στην κεντρική Γάζα.

Πέντε μεταξύ αυτών εισήχθηκαν σε αυτό το νοσοκομείο και οι άλλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο αναφορικά με την απελευθέρωση των κρατουμένων, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες».

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια τον Νοέμβριο. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007, ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που η ίδια η ισλαμιστική οργάνωση αρνείται.

«Υπό την ηγεσία της, το νοσοκομείο Αλ-Σίφα έγινε θέατρο πολλαπλών τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χαμάς», είχε ανακοινώσει τότε ο ισραηλινός στρατός, που είχε ερευνήσει κομμάτι-κομμάτι το νοσοκομειακό ίδρυμα, το μεγαλύτερο στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ισραηλινοί στρατιώτες είχαν βρει στο νοσοκομείο αποθήκες όπλων της Χαμάς και ένα εκτεταμένο δίκτυο τούνελ με τις εισόδους του να βρίσκονται μέσα στον νοσοκομειακό χώρο.

Στο Αλ-Σίφα, οι τρομοκράτες της Χαμάς είχαν μεταφέρει κάποιους τραυματισμένους ομήρους από το Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

«Η απελευθέρωση του διευθυντή του ιατρικού κέντρου Σίφα στη Γάζα, μαζί με δεκάδες άλλους τρομοκράτες, είναι απάρνηση της ασφάλειας», δήλωσε, αντιδρώντας, ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ μέσω της πλατφόρμας X.

Το ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν είναι και ο επικεφαλής της ορθοπεδικής κλινικής του, Μπάσαμ Μικντάντ, που είχε συλληφθεί «πριν από κάποιους μήνες».

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ είδε τους απελευθερωθέντες να συναντούν τους συγγενείς και να τους αγκαλιάζουν στο νοσοκομείο Αλ-Ακσα.

Τον Μάιο, παλαιστινιακές ενώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων κρατουμένων δήλωσαν ότι δύο Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας γιατρός του Αλ-Σίφα, έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινή φυλακή, υποκύπτοντας σε «βασανιστήρια» και χωρίς να έχουν την απαραίτητη φροντίδα.

Ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν είναι ενήμερος» για τέτοια περιστατικά. Οι IDF ξεκίνησαν έρευνα στις 19 Δεκεμβρίου μετά τον θάνατο υπό κράτηση Παλαιστινίων που συνελήφθησαν στη Γάζα μετά την βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση των Παλαιστινίων στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια δήλωσε ότι υποβλήθηκε σε «σοβαρά βασανιστήρια» κατά την κράτησή του στο Ισραήλ και ότι υπέστη κάταγμα στο δάκτυλο.

«Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε κάθε είδος βασανιστηρίου», δήλωσε ο γιατρός σε συνέντευξη Τύπου. «Πολλοί κρατούμενοι πέθαναν σε κέντρα ανάκρισης και στερήθηκαν τροφή και φάρμακα».

«Για δύο μήνες, οι κρατούμενοι δεν έτρωγαν παρά μόνο ένα κομμάτι ψωμί την ημέρα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «υποβάλλονταν σε σωματική και ψυχολογική ταπείνωση».

Ο γιατρός, που συνελήφθη στα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ότι τέθηκε υπό κράτηση «χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...