447
6 Ιουνίου 2024. Ισραηλινοί στρατιώτες ανεβασμένοι σε τανκ, κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, παρακολουθούν τα εξελισσόμενα χτυπήματα | REUTERS/Amir Cohen

Γάζα: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα, τι θα γίνει με τον Γκαντς και το κόμμα του

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 12:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/06/2024 14:30
6 Ιουνίου 2024. Ισραηλινοί στρατιώτες ανεβασμένοι σε τανκ, κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, παρακολουθούν τα εξελισσόμενα χτυπήματα
|REUTERS/Amir Cohen

Γάζα: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα, τι θα γίνει με τον Γκαντς και το κόμμα του

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 12:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/06/2024 14:30

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας ενώ το βράδυ του Σαββάτου εκπνέει το τελεσίγραφο του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο Μπένι Γκαντς ο οποίος είχε ζητήσει να καταρτιστεί σχέδιο δράσης για την «επόμενη ημέρα» στο παλαιστινιακό έδαφος και να υπάρξει σχετική συμφωνία ως τις 8 Ιούνιου.

Ο Γκαντς είχε πει ότι θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του (Εθνική Ενότητα) από την κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου, αυτόπτες μάρτυρες και ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν χτυπήματα σε διαφορετικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου.

Τις τελευταίες ημέρες ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει εξοντώσει 17 τρομοκράτες της Χαμάς η οποία διαψεύδει.

Μόλις μία εβδομάδα μετά το νέο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οι διπλωματικές προσπάθειες μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται εκ νέου στη Μέση Ανατολή την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Ιορδανία.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναανί κάλεσε τηνΠαρασκευή τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν «πλήρως και εμπράκτως» να υποστηρίζουν το Ισραήλ, προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Γάζα.

Τι θα κάνει ο Γκαντς

Διεθνή και ισραηλινά Μέσα αναφέρουν ότι ο Μπένι Γκαντς, αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ του Σαββάτου την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, στον οποίο εντάχθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Γκαντς έχει συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου στο Ραμάτ Γκαν, προάστιο του Τελ Αβίβ. Πηγές αναφέρουν ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Ο Μπένι Γκαντς τον Νοέμβριο του 2023, σε συνάντηση με συγγενείς ομήρων. REUTERS/Itai Ron/File Photo

Το κόμμα του Γκαντς κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα πρόταση νόμου για τη διάλυση του Κοινοβουλίου, χωρίς μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας σε αυτή τη φάση διότι το κόμμα Λικούντ (δεξιά) του Νετανιάχου συνεχίζει να έχει την πλειοψηφία των βουλευτών με τους συμμάχους τους από τα υπερορθόδοξα κόμματα και την ακροδεξιά.

Απελευθερώθηκαν τέσσερις ισραηλινοί όμηροι

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διέσωσε τέσσερις από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα. Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, για τους Noa Argamani (25 ετών), Almog Meir Jan (21 ετών), Andrey Kozlov (27 ετών) και Shlomi Ziv (40 ετών), οι οποίοι είχαν απαχθεί από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από το μουσικό φεστιβάλ «Nova» στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ένας από τους ομήρους που απελευθέρωσε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, το Σάββατο 8 Ιουνίου, αποβιβάζεται από το ελικόπτερο που τον μεταφέρει στους δικούς του. REUTERS/Marko Djurica

Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, οι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...