616
Παλαιστίνιοι περιμένουν την άφιξη φορτηγών που μεταφέρουν αλεύρι στη Γάζα | REUTERS/Mahmoud Issa

Γάζα: Πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία το ραμαζάνι

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 09:45
Παλαιστίνιοι περιμένουν την άφιξη φορτηγών που μεταφέρουν αλεύρι στη Γάζα
|REUTERS/Mahmoud Issa

Γάζα: Πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία το ραμαζάνι

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 09:45

Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας την περίοδο του ραμαζανιού στη Γάζα και την επιστροφή των ισραηλινών ομήρων μετά την είδηση ότι η Χαμάς έχει στα χέρια της σχέδιο του Ισραήλ που περιλαμβάνει απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων και παροχή μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο  Τζο Μπάιντεν δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως το Ισραήλ θα αναστείλει τις στρατιωτικές «επιχειρήσεις» του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού, στο πλαίσιο —ακόμη υπό διαπραγμάτευση— δεύτερης ανακωχής.

«Το ραμαζάνι φθάνει και υπάρχει συμφωνία των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκειά του, ώστε να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους» είπε στο NBC.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η τρομοκρατική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς έχει λάβει προσχέδιο πρότασης από τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Στο σχέδιο προβλέπεται παύση σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 40 ημέρες και ανταλλαγή παλαιστινίων κρατουμένων με ισραηλινούς ομήρους σε ποσοστό 10 προς έναν, δήλωσε στο Reuters πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες.

Βάσει της πρότασης, θα επισκευαστούν τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία στη Γάζα, 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακα και χιλιάδες σκηνές και τροχόσπιτα θα παραδοθούν σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους, πρόσθεσε η πηγή.

Το προσχέδιο αναφέρει εξάλλου ότι η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους 40 ισραηλινούς ομήρους, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και εφήβων, άτομα άνω των 50 ετών και τους ασθενείς. Από την πλευρά του το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 παλαιστινίους κρατούμενους και δεν θα τους ξανασυλλάβει, επεσήμανε η πηγή.

Οι συνομιλίες αυτές μοιάζουν να είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια εδώ και εβδομάδες να επιτευχθεί εκεχειρία.

Οι μεσολαβητές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για κατάπαυση του πυρός με την ελπίδα να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα την περίοδο του Ραμαζανιού, το οποίο διαρκεί από τις 10 Μαρτίου ως τις 9 Απριλίου.

«Το Ραμαζάνι φθάνει και υπάρχει συμφωνία των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ώστε να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους» που εξακολουθούν να κρατούνται στον Γάζα, είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεσμεύθηκε ότι θα καταστήσει δυνατή την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Ράφα, προτού εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εκεί.

Η Ιορδανία ρίχνει ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος

Οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε σειρά ρίψεων ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και άλλων προμηθειών «απευθείας στον πληθυσμό» στην Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή μεταγωγικού της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας προχώρησαν σε «τέσσερις αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στον πληθυσμό στη Γάζα» κατά διαταγή του βασιλιά Αμπντάλα Β΄, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Η επιχείρηση είχε σκοπό να «διανεμηθεί βοήθεια απευθείας στον πληθυσμό και να ριφθεί κατά μήκος των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, από τον βορρά ως τον νότο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Επρόκειτο, μεταξύ άλλων, για έτοιμα γεύματα «υψηλής διατροφικής αξίας», προκειμένου να «ανακουφιστούν τα δεινά του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας».

Στις ρίψεις προχώρησαν «τέσσερα αεροσκάφη C-130», το ένα από τα οποία «ανήκει στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη συμμετοχή αεροσκάφους των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση, διευκρινίζοντας πως έγιναν ρίψεις «2,2 τόνων» βοήθειας, ιδίως «πακέτων με τρόφιμα και κιτ υγιεινής» από γαλλικό μεταγωγικό, μέσα σε «ειδικά εμπορευματοκιβώτια εφοδιασμένα με αλεξίπτωτα».

Ιορδανία και Γαλλία διεξήγαγαν τον περασμένο μήνα την πρώτη τέτοια κοινή επιχείρηση.

Οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε 16 επιχειρήσεις ρίψεις ανθρωπιστικών και ιατρικών εφοδίων που προορίζονταν ιδίως για το ιορδανικό νοσοκομείο εκστρατείας στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...