1227
Ο Γιάχια Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, σε φωτογραφία του 2017 | EPA/MOHAMMED SABER

Γάζα: Ποιος είναι ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος των Ισραηλινών

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 14:31
Ο Γιάχια Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, σε φωτογραφία του 2017
|EPA/MOHAMMED SABER

Γάζα: Ποιος είναι ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος των Ισραηλινών

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 14:31

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έξι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν, βρίσκονται μέλη της πολιτικής και της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης που κυβερνά τη Γάζα, διευκρίνισε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Στην ανακοίνωση κατονομάζονται δύο διοικητές της Χαμάς, οι οποίοι φέρεται ότι είχαν ανάμειξη στην σφαγή που διαπράχθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Επιπλέον, σκοτώθηκε διοικητής που ευθύνεται για την ασφάλεια στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Δύο από τους τρεις αυτούς αξιωματούχους της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού κατονομάζονται επίσης δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς, που φέρεται να σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας της Χαμάς, Τζάουαντ Αμπού Σαμάλα και ο Ζακάρια Αμπού Μάαμαρ, ο οποίος φέρεται ότι ήταν υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τον Σαμάλα ότι διαχειριζόταν τους πόρους για τους μαχητές της Χαμάς και ότι ηγείτο των επιχειρήσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Επιπλέον, σκοτώθηκε ο επικεφαλής αεροπορικής επίβλεψης στην Πόλη της Γάζας.

Ο στόχος των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες προέβη σε αντίποινα για το χειρότερο μακελειό αμάχων στην ιστορία του, είναι να εξαλείψει την ηγεσία της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι Ισραηλινοί πάντως, εξακολουθούν να αναζητούν τους βασικούς τους στόχους, που είναι οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο αρχηγός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιάχια Σινουάρ, θα πρέπει να θεωρείται «ήδη νεκρός», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός την περασμένη Δευτέρα.

Ο γενικός αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγιε, διαμένει μόνιμα στο Κατάρ.

Ποια πρόσωπα της Χαμάς στοχεύουν οι βόμβες

Γιάχια Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα

«Ο Γιάχια Σινουάρ είναι ο διοικητής της εκστρατείας και θα πρέπει να θεωρείται ήδη νεκρός», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η «στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Χαμάς, όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, είναι στόχοι επίθεσης και καταδικασμένα».

Ο Σινουάρ, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς στη Γάζα, είναι ο de facto κυβερνήτης της περιοχής και το δεύτερο πιο ισχυρό μέλος της Χαμάς μετά τον Χανίγιε.

Ο Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας -όπου ζει ακόμα- και φοίτησε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου αποφοίτησε με πτυχίο στις Αραβικές Σπουδές.

Συνελήφθη για πρώτη φορά ενώ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο, έγινε φίλος με παλαιστίνιους ακτιβιστές στη φυλακή και ορκίστηκε να αφιερωθεί στον παλαιστινιακό αγώνα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ήταν επικεφαλής του κλάδου ασφαλείας της Χαμάς, υπεύθυνος για τον εντοπισμό και την τιμωρία Παλαιστινίων που κατηγορούνταν για συνεργασία με το Ισραήλ. Η ετοιμότητά του να εκτελεί υποτιθέμενους συνεργάτες, του χάρισε το προσωνύμιο «Χασάπης του Χαν Γιουνίς».

Συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους Ισραηλινούς το 1988 με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας, αλλά απελευθερώθηκε το 2011 – ένας από τους περισσότερους από 1.000 παλαιστινίους κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν με τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατούνταν όμηρος από τη Χαμάς για πέντε χρόνια.

Ο Σινουάρ φέρεται να ήταν πίσω από τα βασανιστήρια και τη δολοφονία ενός διοικητή της Χαμάς, του Μαχμούντ Ιστιουί, ο οποίος κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση και αυτό που η Χαμάς αποκάλεσε ηθική αισχρότητα –κωδικός για την ομοφυλοφιλία.

Ο καταστατικός χάρτης της Χαμάς απαιτεί την καταστροφή του Ισραήλ και ο Σινουάρ είναι γνωστό ότι αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια συμβιβασμού ή διαμεσολάβησης με το εβραϊκό κράτος.

Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν το σπίτι του το Σαββατοκύριακο, αλλά η Χαμάς επέμεινε ότι δεν υπήρξαν θύματα στην επίθεση.

Ισμαήλ Χανίγιε, γενικός αρχηγός της Χαμάς

Ο κύριος ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος διαμένει εκτός της Λωρίδας της Γάζας, στο Κατάρ, θα είναι δύσκολο να στοχοποιηθεί από τους Ισραηλινούς.

Πλάνα έδειξαν τον Χανίγιε στο γραφείο του στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, να πανηγυρίζει την εισβολή της οργάνωσης στο Ισραήλ μαζί με άλλα στελέχη της Χαμάς.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε (δεξιά) με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών, στην Ντόχα, το Σάββατο / Iran’s Foreign Ministry/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Ο Χανίγιε δεσμεύτηκε να συνεχίσει «τη μάχη για την απελευθέρωση της γης μας και των κρατουμένων μας που μαραζώνουν στις φυλακές της κατοχής».

Είπε επίσης ότι οι ένοπλες παλαιστινιακές φατρίες σκοπεύουν να επεκτείνουν τις μάχες στη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ.

Ο Χανίγιε επέζησε από τουλάχιστον μία ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας, εγκατέλειψε τη Γάζα γύρω στο 2016 και μετακόμισε στο Κατάρ.

Μοχάμεντ Ντέιφ, «εγκέφαλος» της εισβολής στο Ισραήλ

Επόμενος στην ισραηλινή λίστα των προς εξόντωση στελεχών της Χαμάς, είναι ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι η αιφνιδιαστική επίθεση ήταν η απάντηση στον 16ετή αποκλεισμό της Γάζας, στην ισραηλινή κατοχή και σε μια σειρά πρόσφατων περιστατικών που έχουν αυξήσει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές εντάσεις, από την κατασκευή οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη μέχρι τις συγκρούσεις στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ.

Ο ίδιος, ο οποίος έχει γίνει ήρωας για πολλούς Παλαιστινίους για την αντίστασή του στους Ισραηλινούς, έχει επιβιώσει από επανειλημμένες απόπειρες δολοφονίας από το Ισραήλ.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ σε φωτογραφία του 2000 / EPA

Ο Ντέιφ λέγεται ότι ήταν ο εγκέφαλος της εισβολής της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία έως και 2.000 μαχητές της Χαμάς πέρασαν τα σύνορα από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ.

Πολεμά τους Ισραηλινούς εδώ και δεκαετίες και θεωρείται υπεύθυνος για την οργάνωση ενός κύματος βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που σκότωσαν δεκάδες Ισραηλινούς. Σταδιακά ανέβηκε στις τάξεις των Ταξιαρχιών Κασάμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Ντέιφ παραλίγο να σκοτωθεί σε μια αεροπορική επιδρομή πριν από 20 χρόνια που του κόστισε το ένα του χέρι και το ένα του πόδι. Σε άλλη επίθεση, έχασε το ένα του μάτι. Το 2014, μια άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τη σύζυγο και τον μικρό γιο του.

Του έχει αποδοθεί η ευθύνη για τον σχεδιασμό του χαρακτηριστικού όπλου της Χαμάς, του πυραύλου Qassam, χιλιάδες από τους οποίους έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ. Λέγεται επίσης ότι βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία ενός δικτύου τούνελ κάτω από τη Γάζα.

Το ψευδώνυμό του, Ντέιφ, σημαίνει «ο φιλοξενούμενος» στα αραβικά, μια αναφορά στη συνήθειά του να περνάει κάθε νύχτα σε διαφορετική τοποθεσία, φιλοξενούμενος, για να αποφύγει την ισραηλινή παρακολούθηση και τις αεροπορικές επιδρομές.

Ο Ντέιφ είναι αποφασισμένος να εξαλείψει το κράτος του Ισραήλ.

«Ο Ντέιφ προσπάθησε να ξεκινήσει τον δεύτερο πόλεμο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ», δήλωσε ο Εγιάλ Ροσέν, συνταγματάρχης των εφέδρων του ισραηλινού στρατού με στενή γνώση της Γάζας. «Ο κύριος στόχος είναι -με βήματα- να καταστρέψει το Ισραήλ. Αυτό (η εισβολή των τρομοκρατών) είναι ένα από τα πρώτα βήματα, αυτό είναι μόνο η αρχή».

Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος της Χαμάς

Επίσης ψηλά στη λίστα των στόχων του Ισραήλ είναι ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος της Χαμάς, ο οποίος πρώτος ανακοίνωσε ότι οι τρομοκράτες έχουν απαγάγει δεκάδες Ισραηλινούς και τους έχουν μεταφέρει στη Γάζα, «σε ασφαλή σημεία».

Ο Αμπού Ομπέιντα ανακοίνωσε πρώτος ότι η Χαμάς κρατεί ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα – Twitter

Ζιγιάντ αλ-Ναχάλα, αρχηγός του Ισλαμικού Τζιχάντ

Οι Ισραηλινοί θέλουν επίσης να σκοτώσουν τον Ζιγιάντ αλ-Ναχάλα, τον αρχηγό του Ισλαμικού Τζιχάντ, μίας οργάνωσης ξεχωριστής από τη Χαμάς, η οποία συμμετείχε στην φρικτή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ και κρατά 30 ομήρους.

Ο Ζιγιάντ αλ-Ναχάλα ζει στη Βηρυτό / Twitter

Ο αλ-Ναχάλα, που ζει στη Βηρυτό, είπε ότι δεν θα τους απελευθερώσουν αν το Ισραήλ δεν αφήσει ελεύθερους όλους τους χιλιάδες παλαιστινίους κρατούμενους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...