Ενας Παλαιστίνιος με ματωμένο πρόσωπο από ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, καταφέρεται εναντίον της Χαμάς.
«Είμαι ακαδημαϊκός γιατρός», λέει, «είχα μια καλή ζωή, αλλά έχουμε μια βρώμικη ηγεσία (της Χαμάς). Συνήθισαν την αιματοχυσία μας, ο Θεός να τους καταραστεί! Είναι αποβράσματα!».
Το βίντεο –που όπως ανέφερε το BBC, θα θεωρούνταν αδιανόητο πριν από τον πόλεμο στη Γάζα- γυρίστηκε έξω από ένα νοσοκομείο, που κατακλύστηκε από εκατοντάδες Παλαιστίνιους τραυματίες μετά από την ισραηλινή επιχείρηση για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων στο κέντρο της Γάζας τον περασμένο μήνα.
Δευτερόλεπτα πριν τελειώσει το βίντεο, στρέφεται προς το πλήθος.
«Είμαι ένας από εσάς, αλλά είστε ένας δειλός λαός. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτή την επίθεση!».
Το βίντεο έγινε viral. Και δεν είναι το μοναδικό, σημείωσε το BBC.
Η ανοιχτή κριτική στη Χαμάς έχει αυξηθεί στη Γάζα, τόσο στους δρόμους όσο και στο Διαδίκτυο.
Ορισμένοι έχουν επικρίνει δημόσια την τρομοκρατική οργάνωση επειδή έκρυψε τους ομήρους σε διαμερίσματα κοντά σε μια πολυσύχναστη αγορά ή επειδή εκτόξευσε ρουκέτες από κατοικημένες περιοχές.
‼️
Extraordinary brave GAZAN DOCTOR, injured in yesterday’s rescue mission and he lost family members in the fight, but he is mad at…HAMAS, not at Israel !
Watch and share his bravery .
🎥 mahamid_y pic.twitter.com/s63HRy8LeZ— miha schwartzenberg (@mihaschw) June 10, 2024
Οι κάτοικοι δήλωσαν στο BBC ότι οι βρισιές και οι κατάρες κατά της ηγεσίας της Χαμάς είναι πλέον συνηθισμένες στις αγορές και ότι ορισμένοι οδηγοί γαϊδουριών έχουν δώσει στα ζώα τους ακόμη και το παρατσούκλι του αρχηγού της Χαμάς στη Γάζα –Γιαχία Σινουάρ- προτρέποντας τα συμπαθή τετράποδα να προχωρήσουν φωνάζοντας «Γιάλα Σινουάρ».
«Οι άνθρωποι λένε “η Χαμάς μάς κατέστρεψε” ή ζητούν από τον Θεό να τους πάρει τη ζωή», είπε ένας άνδρας.
«Ρωτούν για ποιο λόγο έγιναν οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου -κάποιοι λένε ότι ήταν ένα δώρο στο Ισραήλ».
Ορισμένοι μάλιστα προτρέπουν τους ηγέτες της Χαμάς να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.
Υπάρχουν βέβαια ακόμη στη Γάζα εκείνοι που είναι σταθερά πιστοί στη Χαμάς και μετά από χρόνια ενός πολύ σκληρού καθεστώτος, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς σε ποιο βαθμό οι τρομοκράτες χάνουν την υποστήριξή τους ή σε ποιο βαθμό οι υπάρχοντες αντίπαλοι αισθάνονται άνετα να πουν ανοιχτά τη γνώμη τους.
Αλλά ακόμη και κάποιοι που ανήκουν στη μισθοδοσία της ίδιας της οργάνωσης, αμφιταλαντεύονται.
Ενας ανώτερος κυβερνητικός υπάλληλος της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι η βάρβαρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ήταν «ένα τρελό, μη υπολογισμένο άλμα».
Ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αποκρύψουν την ταυτότητά του.
«Γνωρίζω από τη δουλειά μου με την κυβέρνηση της Χαμάς ότι προετοιμάστηκε καλά για την επίθεση στρατιωτικά, αλλά παραμέλησε το εσωτερικό μέτωπο», είπε.
«Δεν κατασκεύασαν ασφαλή καταφύγια για τους ανθρώπους, δεν κράτησαν αρκετά τρόφιμα, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες. Αν η οικογένειά μου και εγώ επιβιώσουμε από αυτόν τον πόλεμο, θα φύγω από τη Γάζα, με την πρώτη ευκαιρία που θα μου δοθεί».
Αντιπολίτευση στη Χαμάς υπήρχε πολύ πριν από τον πόλεμο, αλλά μεγάλο μέρος της παρέμενε κρυφό από το φόβο των αντιποίνων, σύμφωνα με το BBC.
This Gaza man is fuming because the Gaza government, AKA Hxmas, has been slacking off. He claims they haven’t picked up the trash in nine months! pic.twitter.com/9Q4lrWlEkH
— Open Source Intel (@Osint613) July 3, 2024
Την τελευταία φορά που διεξήχθησαν παλαιστινιακές εκλογές, το 2006, οι κάτοικοι της Γάζας ψήφισαν τη Χαμάς σε 15 από τις 24 έδρες της επικράτειας, αλλά στις άλλες εννέα περιφέρειες, επέλεξαν διαφορετικό κόμμα.
Ένα χρόνο αργότερα, η Χαμάς εκδίωξε βίαια τις δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής από τη Γάζα, προκαλώντας ρήξη με το αντίπαλο κίνημα Φατάχ, και ανέλαβε τη διοίκηση ολόκληρης της Λωρίδας.
Ο Αμίν Αμπέντ, ένας πολιτικός ακτιβιστής, δήλωσε ότι είχε συλληφθεί πολλές φορές επειδή μιλούσε εναντίον της Χαμάς πριν από τον πόλεμο, αλλά τόνισε ότι εννέα μήνες μετά, οι κάτοικοι καταφέρονται πιο συχνά εναντίον των τρομοκρατών.
«Στη Γάζα, οι περισσότεροι άνθρωποι επικρίνουν αυτά που έχει κάνει η Χαμάς», είπε.
«Βλέπουν παιδιά να ζουν σε σκηνές και οι προσβλητικές εκφράσεις σε βάρος των αρχηγών της έχει γίνει ρουτίνα. Αλλά έχει μεγάλη υποστήριξη μεταξύ εκείνων που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της Γάζας, οι οποίοι κάθονται κάτω από κλιματιστικά στα άνετα σπίτια τους, οι οποίοι δεν έχουν χάσει ένα παιδί, ένα σπίτι, ένα μέλλον, ένα πόδι», τόνισε.
Η απελπισία και ο πόλεμος διαβρώνουν τις κοινωνικές δομές στη Γάζα και ο έλεγχος της Χαμάς δεν είναι αυτός που ήταν.
Τα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού της Γάζας είναι εκτοπισμένοι, συχνά μετακινούμενοι μεταξύ προσωρινών καταφυγίων, λόγω των ισραηλινών επιθέσεων.
Ο νόμος και η τάξη έχουν καταρρεύσει κατά τόπους, εν μέρει ως αποτέλεσμα της πολιτικής του Ισραήλ να στοχοποιεί τις δυνάμεις ασφαλείας της Γάζας -όχι μόνο την επίσημη υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς, αλλά και την αστυνομία που είναι υπεύθυνη για την εγκληματικότητα στους δρόμους.
Καθώς ο έλεγχος έχει μειωθεί, έχουν αναπτυχθεί οι εγκληματικές συμμορίες, λεηλατώντας γειτονιές και αυτοκινητοπομπές βοήθειας-και έχουν εμφανιστεί ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας- ορισμένες από τις οποίες διοικούνται από ισχυρές τοπικές οικογένειες, επισημαίνει το BBC.
Ένα μέλος του προσωπικού μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη Γάζα περιέγραψε «απόλυτο χάος στους δρόμους» και «κατάσταση αναρχίας», λέγοντας ότι η τάξη είχε καταρρεύσει εντελώς ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επίθεσης.
Criminals are rampaging through the #Gaza chaos, showing even #Hamas to be powerless. There is more and more robbery, murder and smuggling. This is also hindering international aid. Perfidious: looting in bombed-out houses with furniture and gas cylinders. https://t.co/mYlpz8fiE1
— FRISCHWIND Europa (@FW_Europa) July 2, 2024
Αλλά ορισμένες οργανώσεις παροχής βοήθειας -τόσο στις βόρειες όσο και στις νότιες περιοχές της Γάζας- έχουν επίσης αναφέρει τακτικούς ελέγχους των δραστηριοτήτων τους από τοπικούς αξιωματούχους της Χαμάς, ενώ κυκλοφορούν συχνά βίντεο με ανεπίσημες δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς να πυροβολούν ή να ξυλοκοπούν όσους συλλαμβάνονται να λεηλατούν.
Μια καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στο BBC ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη Χαμάς σε αιματηρούς ξεκαθαρισμούς λογαριασμών με άλλες τοπικές ομάδες, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από μια περιοχή.
Ορισμένοι, όπως ο 26χρονος Τζιχάντ Ταλάμπ, εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά τη Χαμάς.
Εκτοπισμένος από την περιοχή Ζεϊτούν της Πόλης της Γάζας μαζί με τη σύζυγο, την κόρη και τη μητέρα του, θεωρεί ότι η Χαμάς δεν ευθύνεται για τα δεινά τους.
«Πρέπει να υποστηρίξουμε (τη Χαμάς) επειδή είναι αυτή που εργάζεται στο έδαφος, αυτή που καταλαβαίνει τη μάχη -όχι εσείς ή εγώ. Οι “κενές κατηγορίες” εξυπηρετούν μόνο την Κατοχή (το Ισραήλ). Θα την υποστηρίξουμε μέχρι την τελευταία μας ανάσα».
Μια τακτική δημοσκόπηση που διεξάγεται από μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Δυτική Οχθη, το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Ερευνας , δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα εξακολουθούν να κατηγορούν το Ισραήλ και τους συμμάχους του για τον πόλεμο και όχι τη Χαμάς.
Η τελευταία έρευνα του Ιουνίου διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στη Γάζα ήταν ικανοποιημένοι από τη Χαμάς -αύξηση 12 μονάδων από τον Δεκέμβριο- και ότι περίπου οι μισοί θα προτιμούσαν να διοικήσει η τρομοκρατική οργάνωση τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, αντί για οποιαδήποτε άλλη επιλογή.
Τα αποτελέσματα αυτά διαφέρουν από μαρτυρίες που δόθηκαν στο BBC, μεταξύ άλλων από ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, ο οποίος παραδέχτηκε ότι χάνουν το λαϊκό τους έρεισμα λόγω του πολέμου.
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος απαγορεύουν στους ξένους δημοσιογράφους την είσοδο στη Γάζα.
Η Χαμάς νοιάζεται τι λένε για αυτήν
Αυτό πάντως που είναι σαφές, είναι ότι η Χαμάς ενδιαφέρεται πολύ για την κοινή γνώμη.
Μηνύματα εμφανίζονται τακτικά σε ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να δικαιολογήσουν τις ενέργειές της, συχνά προφανώς ως απάντηση στην κριτική στο εσωτερικό της Γάζας.
Μια πηγή που γνωρίζει τη Χαμάς, δήλωσε στο BBC ότι υπάρχει ένα οργανωμένο διεθνές δίκτυο που συντονίζει τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λογαριασμό της οργάνωσης.
Οταν ισραηλινές οικογένειες δημοσίευσαν ένα σοκαριστικό βίντεο που δείχνει την βίαιη απαγωγή και κακοποίηση γυναικών στρατιωτών από τρομοκράτες στις 7 Οκτωβρίου, ορισμένοι στη Γάζα διερωτήθηκαν αν η στοχοποίηση γυναικών κατά τη διάρκεια του πολέμου συνάδει με την ισλαμική διδασκαλία.
Σε απάντηση, αρκετοί λογαριασμοί υπέρ της Χαμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσίευσαν το ίδιο μήνυμα που έλεγε ότι οι στρατιώτες -άντρες ή γυναίκες- ήταν «δικαιολογημένοι» στρατιωτικοί στόχοι και ότι η μονάδα «είχε εμπλακεί» σε πυροβολισμούς διαδηλωτών στη Γάζα πριν από έξι χρόνια.
Οσο παρατείνεται ο πόλεμος, η κριτική προς τη Χαμάς γίνεται όλο και πιο έντονη και οι μακροχρόνιες διαφωνίες σχετικά με τη διακυβέρνηση στη Γάζα βγαίνουν στην επιφάνεια, γράφει το BBC.
Μέσα από την καταστροφή που άφησε πίσω της η μάχη του Ισραήλ με τη Χαμάς, αναδύεται ένας νέος πόλεμος: μια μάχη για τον έλεγχο της κοινής γνώμης μέσα στην ίδια τη Γάζα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News