Το Ισραήλ απέσυρε τα περισσότερα από τα χερσαία στρατεύματά του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας μόνο μία ταξιαρχία εκεί, έξι μήνες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού (IDF) στην περιοχή, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από την ισραηλινή πλευρά την Κυριακή.
«Σήμερα, Κυριακή 7 Απριλίου, η 98η μεραρχία καταδρομέων του ισραηλινού στρατού τελείωσε την αποστολή της στη Χαν Γιουνίς. Η μεραρχία αποχώρησε από τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου (…) να προετοιμαστεί για μελλοντικές επιχειρήσεις» ανέφερε ο στρατός σε δελτίο Τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σε ερώτηση του ίδιου μέσου αν αυτό σημαίνει ότι όλα τα στρατεύματα αποχώρησαν από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά.
Ο στρατός προσέθεσε, ωστόσο, ότι μια ισχυρή δύναμη θα συνεχίσει να επιχειρεί στον παλαιστινιακό θύλακα βάσει των στρατηγικών αναγκών του. Πιο συγκεκριμένα, «μια σημαντική δύναμη της οποίας ηγούνται η 162η μεραρχία και η ταξιαρχία Nahal συνεχίζει να επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας για να εγγυηθεί την ελευθερία δράσης του στρατού και την ικανότητά του να συνεχίσει επιχειρήσεις ακριβείας που βασίζονται στις υπηρεσίες πληροφοριών».
Ο IDF, που μειώνει τον αριθμό των στρατευμάτων του στη Γάζα από την αρχή του έτους για να ανακουφίσει τους εφέδρους και υπό την ολοένα αυξανόμενη πίεση από τη σύμμαχό του Ουάσινγκτον ώστε να βελτιώσει την κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους ή τον αριθμό των στρατιωτών που αφορά.
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έγραψε ότι η απόσυρση του Πεζικού από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας οφείλεται στο γεγονός ότι ο στρατός έχει πετύχει εκεί τους στόχους του.
Σύμφωνα με έναν αξιωματικό του IDF που επικαλέστηκε η εφημερίδα, «δεν χρειάζεται ο στρατός να παραμείνει στον τομέα χωρίς να υπάρχει (στρατηγική) ανάγκη (…) Η 98η μεραρχία διέλυσε τις ταξιαρχίες της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς και σκότωσε χιλιάδες μέλη της. Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε».
Οι εκτοπισμένοι της Χαν Γιουνίς, ένα μέρος μονάχα των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ανέφερε ο ίδιος αξιωματικός.
Την ίδια ημέρα, ρεπόρτερ των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν πως είδαν «δεκάδες ανθρώπους να φεύγουν από τη Ράφα» νοτιότερα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου είχαν βρει καταφύγιο, «με κατεύθυνση τη Χαν Γιουνίς, πεζή, με αυτοκίνητο ή με κάρα».
Αναλυτές επισήμαναν πως η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων λαμβάνει χώρα την ώρα που η Αίγυπτος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών, ο οποίος στοχεύει στην επίτευξη εκεχειρίας και μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων.
Δεν ήταν σαφές εάν η απόσυρση θα καθυστερήσει την εδώ και καιρό επαπειλούμενη εισβολή στη Ράφα, για την οποία ισραηλινοί αξιωματούχοι έλεγαν πως είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η Χαμάς.
Αλλοι αναλυτές σημείωναν πως οι επί μισό χρόνο επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν καταπονήσει τον ισραηλινό στρατό, όπως και την οικονομία της χώρας. Την ίδια στιγμή, πολλοί ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας προσέθεταν πως τώρα διακρίνουν μια μεγαλύτερη απειλή από τη στηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Το Ισραήλ, άλλωστε, έχει βρεθεί σε συναγερμό για μια πιθανή επίθεση αντιποίνων από το Ιράν, ως αντίδραση στη δολοφονία ιρανών στρατηγών την 1η Απριλίου στη Συρία.
The Israeli military says it is withdrawing most of its troops from Khan Younis, though a ‘significant force’ will continue to operate in the rest of Gaza https://t.co/azV0KddAfi pic.twitter.com/ZeI2q437vK
— Al Jazeera English (@AJEnglish) April 7, 2024
Νετανιάχου: Καμία κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε από την πλευρά του την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε καμία εκεχειρία εάν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι στη Γάζα.
«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Αυτό δεν θα συμβεί» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης έκανε τις δηλώσεις αυτές στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, με φόντο την έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας, όπως προαναφέρθηκε, στην Αίγυπτο.
Ο Νετανιάχου τόνισε πως παρά την αυξανόμενη πίεση από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ δεν θα ενδώσει στις «ακραίες» αξιώσεις της Χαμάς.
Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ είναι «ένα βήμα από τη νίκη» στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.
«Βρισκόμαστε ένα βήμα από τη νίκη. Ομως το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί είναι οδυνηρό και σπαρακτικό» είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
#UPDATE Prime Minister Benjamin Netanyahu on Sunday said Israel was just one step from victory in the Gaza war and vowed there would be no ceasefire until Hamas releases all hostages. pic.twitter.com/aL5zZC1Uy0
— AFP News Agency (@AFP) April 7, 2024
7η Οκτωβρίου και πόλεμος στη Γάζα: ο θάνατος σε αριθμούς
Το τίμημα του πολέμου, βέβαια, δεν είναι «οδυνηρό» μόνο για την ισραηλινή πλευρά. Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που εισήλθε την Κυριακή στον έβδομο μήνα του, έχει ήδη καταγραφεί ως ο πλέον πολύνεκρος που έχει λάβει χώρα στον παλαιστινιακό θύλακα.
Τουλάχιστον 33.175 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχει πραγματοποιήσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Αλλοι 459 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη του πολέμου στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Today marks six months since conflict in #Gaza sharply escalated. Over 33,000 people have been killed. Thousands have been seriously injured and millions live in dire conditions.
Find out how our teams are responding 👇https://t.co/H5unxyNphG
— MSF International (@MSF) April 7, 2024
Οι ένοπλοι της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, μιας άλλης παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης που συμμετείχε στην επίθεση στο Ισραήλ, είχαν προηγουμένως δολοφονήσει 1.170 ανθρώπους, Ισραηλινούς και ξένους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.
Το Ισραήλ έκανε γνωστό την Κυριακή πως θρηνεί για την απώλεια ακόμη 260 ανθρώπων – ο λόγος για τους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες από την αρχή της χερσαίας επιχείρησής του, που ξεκίνησε την 27η Οκτωβρίου.
Ακόμη 17 ισραηλινοί, στρατιώτες, έποικοι και άμαχοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Οχθη, που βρίσκεται υπό την κατοχή του Ισραήλ από το 1967.
Επιπλέον, οκτώ άμαχοι και δέκα στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο βόρειο τμήμα της χώρας από ρίψεις ρουκετών και πυραύλων της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο ενώ χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλυτώσουν.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κάνει γνωστό, τέλος, ότι τουλάχιστον 34 από τους ομήρους που απήχθησαν στη Γάζα έχουν πεθάνει.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News