667
Παλαιστίνιοι φεύγουν από το βόρειο τμήμα μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο | REUTERS/Ahmed Zakot

Γάζα: Εληξε και η δεύτερη προθεσμία των Ισραηλινών για την εκκένωση του βορρά

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2023, 10:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/10/23 19:30
Παλαιστίνιοι φεύγουν από το βόρειο τμήμα μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο
|REUTERS/Ahmed Zakot

Γάζα: Εληξε και η δεύτερη προθεσμία των Ισραηλινών για την εκκένωση του βορρά

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2023, 10:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/10/23 19:30

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν νέα προθεσμία για να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να κατευθυνθούν προς νότο σε μια προδιαγεγραμμένη διαδρομή, κάτι που θα έπρεπε να κάνουν σήμερα από τις 10 π.μ ως τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η εντολή ήταν προς τους κατοίκους του Μπέιτ Χανούν να πάνε στο Χαν Γιουνίς και θα ακολουθούσαν περαιτέρω οδηγίες, έγραψε στα αραβικά στο Twitter ένας ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Να είστε βέβαιοι πως οι ηγέτες της Χαμάς φρόντισαν τους εαυτούς τους και αναζητούν προστασία από τις επιθέσεις στην περιοχή», πρόσθεσε.

Λίγο μετά τη λήξη της δεύτερης προθεσμίας, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την επίσκεψή του σε ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δεν έκανε καμία άλλη διευκρίνιση στο βίντεο αυτό, που δείχνει μόνο τους στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι, απαντώντας στην ερώτησή του.

Διορία μέχρι τις 16.00 για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς έδωσε το Ισραήλ στην Ερυθρά Ημισέληνο

Παράλληλα, έληξε, στις 4 μ.μ. του Σαββάτου και η νέα διορία του Ισραήλ στην παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς στην Πόλη της Γάζας.

Η αρχική διορία έληγε στις 6 το πρωί, όμως στη συνέχεια παρατάθηκε.

Η Ερυθρά Ημισέληνος ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να εκκενώσει το νοσοκομείο επειδή είναι υποχρεωμένη, με βάση την ανθρωπιστική εντολή της, να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στους ασθενείς και τους τραυματίες.

Σχεδόν ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή της, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ζητά από το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

 Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πολλές επικρίσεις έχουν διατυπωθεί για τη διαταγή που έδωσε το Ισραήλ στους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη Γάζα και τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τη χώρα να την ανακαλέσει, επισημαίνοντας την απειλή η κατάσταση να γίνει «καταστροφική». Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν διατυπώσει επίσης επικρίσεις.

Η διαταγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να αποχωρήσουν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, θεωρείται ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Πάντως, πολλοί κάτοικοι της βόρειας Γάζας μετακινήθηκαν προς τον νότο μετά το πρώτο τελεσίγραφο των Ισραηλινών.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις με περιφερειακές κυβερνήσεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς οι Παλαιστίνιοι, που είναι παγιδευμένοι εκεί, υφίστανται διακοπή της ηλεκτροδότησης και ελλείψεις τροφίμων και νερού ενώ βομβαρδίζονται σφοδρά από τους Ισραηλινούς.

«Είδαμε σημαντική κίνηση παλαιστινίων αμάχων προς νότο», δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, νωρίς σήμερα το πρωί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μέσω βιντεοδιάσκεψης.

«Γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινοί έφεδροι σε σχηματισμό ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων. Είναι όλοι γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότο, στο κέντρο και το βορρά, και ετοιμάζονται για όποιο στόχο τούς ανατεθεί, για όποια αποστολή».

«Στο τέλος αυτού του πολέμου θα έχουμε διαλύσει τη Χαμάς και τις στρατιωτικές δυνατότητές της και θα έχουμε αλλάξει θεμελιωδώς την κατάσταση, ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά την ικανότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε ισραηλινούς αμάχους ή στρατιώτες».

Χαμάς: «Η απόφασή μας είναι να παραμείνουμε στην γη μας»

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους και είπε στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο αρχηγός της, Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν την Γάζα ή την Δυτική Οχθη για να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο.

«Η απόφασή μας είναι να παραμείνουμε στην γη μας», δήλωσε ο Χανίγιε.

Η Αίγυπτος που συνορεύει με την Λωρίδα της Γάζας ανησυχεί για το ενδεχόμενο συρροής στο έδαφός της παλαιστινίων προσφύγων που κινούνται προς νότον έπειτα από τα διαδοχικά τελεσίγραφα του Ισραήλ για την εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

Οπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος έχει καλέσει τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στα εδάφη τους και δηλώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...