480
Κατεστραμμένο σπίτι στη Ράφα, πόλη της Γάζας όπου έχουν καταφύγει πολλοί άμαχοι και την οποία το Ισραήλ θεωρεί τελευταίο προπύργιο της Χαμάς | REUTERS/Mohammed Salem

Γάζα: Νέα προσπάθεια για έγκριση της εκεχειρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 10:14
Κατεστραμμένο σπίτι στη Ράφα, πόλη της Γάζας όπου έχουν καταφύγει πολλοί άμαχοι και την οποία το Ισραήλ θεωρεί τελευταίο προπύργιο της Χαμάς
|REUTERS/Mohammed Salem

Γάζα: Νέα προσπάθεια για έγκριση της εκεχειρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 10:14

Νέο ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να εξετάσει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε αναβολή της ψηφοφορίας που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο, μια μόλις μέρα από την απόρριψη του πρώτου αμερικανικού ψηφίσματος και το βέτο Κίνας και Ρωσίας.

Διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες – με την πρόταση για εκεχειρία και τις συνεχείς διαβουλεύσεις στη Μέση Ανατολή – κάνουν ένα βήμα πίσω από την επίμονη υποστήριξη του Ισραήλ. Ωστόσο, όλες τις προηγούμενες φορές οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που «αντιστέκονταν» στις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός.

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο ψηφίσματος

Το νέο σχέδιο ψηφίσματος που θα εξεταστεί τη Δευτέρα εκπόνησαν 8 από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Αλγερία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Γουιάνα, Σλοβενία, Σιέρα Λεόνε, Ελβετία, Ισημερινός).

Σύμφωνα με το Reuters, προβλέπει ό,τι και το προηγούμενο – που είχαν καταθέσει οι Αμερικανοί – δηλαδή άμεση κατάπαυση του πυρός, άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχει αφαιρεθεί όμως το σημείο που επιτρέπει τη συνέχιση των διπλωματικών συνομιλιών.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ υποστήριξε ότι η τροποποίηση αυτή θα μπορούσε να δώσει δικαιολογία στη Χαμάς για να απορρίψει τη συμφωνία.

Οι ΗΠΑ φαίνεται πως ζητούν τώρα επαναδιατύπωση του κειμένου του ψηφίσματος και οι σχετικές συνομιλίες συνεχίζονται ως τη Δευτέρα.

Διχογνωμίες στο Συμβούλιο

Η διχογνωμία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα. Από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες έχουν υιοθετηθεί μόνον δύο αποφάσεις (από τις οκτώ συνολικά που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία), κυρίως ανθρωπιστικές.

Στην περιοχή ο γγ του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται το Σάββατο στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας. Θα έχει συναντήσεις με μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων με τη Ράφα, ενώ θα βρεθεί και στην Αλ Άρις στο βόρειο Σινά της Αιγύπτου, όπου παραδίδεται και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς βοήθειας για τη Γάζα.

Αμερικανική προειδοποίηση για απομόνωση του Ισραήλ

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ κινδυνεύει με περαιτέρω παγκόσμια απομόνωση εάν επιτεθεί στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ράφα είναι ίσως το τελευταίο σχετικά ασφαλές καταφύγιο για σχεδόν ένα εκατομμύριο αμάχους και το Ισραήλ σχεδιάζει εδώ και μέρες χτύπημα θεωρώντας ότι είναι σημαντικό για την τελική νίκη κατά της Χαμάς.

«Στηρίζουμε τον στόχο του Ισραήλ να νικήσει τη Χαμάς… ωστόσο, μια μεγάλη στρατιωτική χερσαία επιχείρηση στη Ράφα δεν είναι ο τρόπος για να γίνει. Κινδυνεύει να σκοτώσει περισσότερους αμάχους, κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερο όλεθρο με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, κινδυνεύει να απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο και να θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και τη θέση του», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.

Ο ισραηλνικός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι μπορεί να προχωρήσει στην επίθεση και χωρίς τη στήριξη της Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...