439
Στις φλόγες μία πολυκατοικία που έπληξαν οι Ισραηλινοί στη Γάζα | REUTERS/Mohammed Salem

Γάζα: Ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τρεις διοικητές του Ισλαμικού Τζιχάντ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2023, 09:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/05/2023 14:40
Στις φλόγες μία πολυκατοικία που έπληξαν οι Ισραηλινοί στη Γάζα
|REUTERS/Mohammed Salem

Γάζα: Ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τρεις διοικητές του Ισλαμικού Τζιχάντ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2023, 09:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/05/2023 14:40

Τρία υψηλόβαθμα στελέχη του Ισλαμικού Τζιχάντ σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό της ισραηλινής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τον οποίο κυβερνά η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, συνολικά 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και τέσσερα παιδιά, κάποιοι συγγενείς των ανδρών που στόχευσαν οι Ισραηλινοί.

Στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε το πτώμα άνδρα που κατονομάστηκε ως Τζιχάντ Γάναμ και ήταν στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ.

Πηγές προσκείμενες στο κίνημα είπαν εξάλλου στο πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης η σύζυγός του Τζιχάντ Γκάναμ.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται ρώσοι υπήκοοι, σύμφωνα με τη ρωσική αποστολή στη Δυτική Οχθη. Πρόκειται για τον οδοντίατρο Τζαμάλ Χασουάν, τη σύζυγό του και τον γιο τους, όπως έγραψε στο Twitter η αποστολή.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διεξήγαγε πλήγματα εναντίον «στόχων» που ανήκαν «στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ», οργάνωση την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Μία πολυκατοικία που χτύπησαν οι Ισραηλινοί, αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη – REUTERS/Mohammed Salem

Οι Τζιχάντ Γκάναμ, Χαλίλ Μπαχιτίνι και Τάρεκ Ιζελντίν, όλοι ανώτερα μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ και, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, υπεύθυνοι για σειρά επιθέσεων με ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος τους τελευταίους μήνες, σκοτώθηκαν από τα πλήγματα. Η οργάνωση επιβεβαίωσε τους θανάτους των στελεχών της.

Ο Ιζελντίν ήταν ένας από τους «επικεφαλής της στρατιωτικής δράσης» του Ισλαμικού Τζιχάντ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, την οποία συντόνιζε από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη Γάζα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε πολυκατοικία στις φλόγες έπειτα από τα νυχτερινά αεροπορικά πλήγματα και ασθενοφόρα να διακομίζουν θύματα σε νοσοκομεία.

Ασθενοφόρο διακομίζει τραυματία σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας – REUTERS/Ahmed Zakot

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές άρχισαν λίγο μετά τις δύο το πρωί της Τρίτης και βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη λίγο πριν τις 3:50 π.μ., σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, που άκουσαν έκρηξη στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Η επίθεση έγινε προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την ανακοίνωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, συναφθείσας με αιγυπτιακή μεσολάβηση. Είχε προηγηθεί νέα κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ εξαιτίας του θανάτου σε ισραηλινή φυλακή ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κινήματος, μετά από τρίμηνη απεργία πείνας.

Ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης είπε ότι θα απαντήσουν με νέα χτυπήματα εναντίον ισραηλινών στόχων. Διοικητής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι ο στόχος τους επιτεύχθηκε και ότι είναι έτοιμοι για την απάντηση «των τρομοκρατών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...