1043
Ερείπια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, την Κυριακή | REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Γάζα: Ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν δύο ομήρους μετά από επιχείρηση στη Ράφα

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2024, 09:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/2/2024 12:25
Ερείπια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, την Κυριακή
|REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Γάζα: Ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν δύο ομήρους μετά από επιχείρηση στη Ράφα

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2024, 09:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/2/2024 12:25

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής πως απελευθέρωσαν δυο ομήρους που κρατούνταν στη Ράφα, ενώ η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς ανακοίνωσε πως 67 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε σφοδρούς ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου είναι συγκεντρωμένο αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η προοπτική αυτή εγείρει ολοένα και εντονότερη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί δεν εγγράφονταν στην έναρξη επίθεσης στη Ράφα, αλλά σε επιχείρηση για να απελευθερωθούν δυο όμηροι, που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κάτι που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι δύο όμηροι, ισραηλινής και αργεντίνικης υπηκοότητας, «Φερνάντο Σιμόν Μαρμάν, 60 ετών, και ο Λουίς Χαρ, 70 ετών, ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Ράφα που διεξήγαγαν από κοινού ο στρατός, η Σιν Μπετ (σ.σ. η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας) και η αστυνομία», ανακοίνωσαν οι τρεις υπηρεσίες.

Οι δυο άνδρες, που είχαν απαχθεί στο κιμπούτς Νιρ Ιτσχάκ, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Σίμπα, στο κεντρικό Ισραήλ, για να υποβληθούν σε εξετάσεις, ανακοίνωσε η δομή υγείας. Γιατροί επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε «καλή» και «σταθερή» κατάσταση, είπε στον Τύπο ο Αρνόν Αφέκ, ο διευθυντής του νοσοκομείου, στην πόλη Ραμάτ Γκαν.

«Τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν στο ακίνητο όπου κρατούνταν» οι όμηροι, σύμφωνα με τον ακόμα προκαταρκτικό απολογισμό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος νωρίτερα περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι «διεξήγαγε σειρά επιδρομών εναντίον τρομοκρατικών θέσεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

Απομένουν 132 όμηροι στη Γάζα, όμως οι ισραηλινές αρχές είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα, ότι τουλάχιστον 31 είναι ήδη νεκροί.

Οι βομβαρδισμοί στη Ράφα έπληξαν 14 σπίτια και τουλάχιστον τρία ισλαμικά τεμένη σε διάφορους τομείς της πόλης, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Παλαιστίνιος πυροσβέστης επιχειρεί στην πυρκαγιά που ξέσπασε από τους βομβαρδισμούς, στη Ράφα, το βράδυ της Κυριακής – Palestinian Civil Defence/Handout via REUTERS
Στην αγκαλιά των συγγενών τους

«Τους είδαμε (…) υπήρχαν πολλά δάκρυα, αγκαλιές και λίγες λέξεις», διηγήθηκε ο Ιντάν Μπεζεράνο, γαμπρός ενός από τους δύο ομήρους.

Οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Σίμπα, κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου έφθασαν περίπου στις 03:15 τα ξημερώματα, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

«Περίπου στις 03:00 δεχθήκαμε κλήση από τις ισραηλινές αρχές οι οποίες μας είπαν: ο Φερνάντο και ο Λουίς είναι στα χέρια μας, ελάτε να τους δείτε στο νοσοκομείο. Ήμασταν σε κατάσταση σοκ. Δεν το περιμέναμε. Όμως τρέξαμε στο αυτοκίνητο και φτάσαμε εδώ», δήλωσε ο Μπεζεράνο, γαμπρός του  Χαρ.

Ο Φερνάντο Σιμόν Μαρμάν – Courtesy of Bring Them Home Now/Handout via REUTERS
Ο Λουίς Χάρ – Courtesy of Bring Them Home Now/Handout via REUTERS

«Μπορέσαμε να τους δούμε. Απ’ όσο είδαμε, βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, στο κρεβάτι. Μοιάζουν καλά, αν μπορώ να το πω. Τους υποβάλλουν σε σειρά διαγνωστικών τεστ, τους περιβάλλουν γιατροί και νοσηλευτές. Το πιο σημαντικό: η οικογένειά τους βρίσκεται γύρω τους», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Όταν τους είδαμε η καρδιά μας χτυπούσε με 200 παλμούς το λεπτό, ίσως περισσότερους. Είμαστε χαρούμενοι σήμερα, αλλά δεν έχουμε κερδίσει. Είναι ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στο σπίτι» των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, τόνισε ο Μπεζεράνο.

Πώς έγινε η επιχείρηση

Ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι «εργαζόμασταν για καιρό πάνω σε αυτή την επιχείρηση. Περιμέναμε τις κατάλληλες συνθήκες».

Οι δύο άνδρες κρατούνταν στον δεύτερο όροφο κτιρίου στο οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν αφού έσπασαν την πόρτα με εκρηκτικά. Στη διάρκεια της επιχείρησης σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών και με μαχητές που κρύβονταν σε γειτονικά κτίρια, επεσήμανε ο Χεχτ.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξήγησε ότι εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Ράφα την ώρα της επιχείρησης προκειμένου οι ειδικές δυνάμεις να καταφέρουν να απομακρύνουν τους ομήρους.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ευχαρίστησε το Ισραήλ για τη διάσωση των δύο ανδρών.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζοκ δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές προσπαθούν «με κάθε δυνατό μέσο» να σώσουν τους ομήρους.

«Σας παρακαλώ! Αντιμετωπίστε σοβαρά το ενδεχόμενο συμφωνίας. Ο ισραηλινός λαός έχει ανάγκη μια συμφωνία (…) το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Μπεζεράνο, μεταφέροντας την επιθυμία των οικογενειών των ομήρων που ζητούν από την ισραηλινή κυβέρνηση να δεχθεί μια νέα συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς που θα προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων.

Κίνδυνος για μεγάλη «σφαγή αμάχων» στη Ράφα

Η Ράφα έχει μετατραπεί στο ύστατο καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο: σε αχανείς αυτοσχέδιους καταυλισμούς βρίσκονται 1,4 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για εκτοπισμένους από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, που έφυγαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις εχθροπραξίες των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών.

Ο Τζο Μπάιντεν παρότρυνε τον Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Κυριακή, να «εγγυηθεί την ασφάλεια» των αμάχων. Αρκετά κράτη προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου «ανθρωπιστικής καταστροφής» σε περίπτωση επίθεσης στην πόλη.

Ο ισραηλινός στρατός μπορεί να φτάσει πλέον στη «νίκη» αν «απλώσει το χέρι του», είπε από την πλευρά του χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός στο ABC News, περιγράφοντας τη Ράφα ως το «τελευταίο οχυρό» της Χαμάς.

Υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του θα επιτρέψουν «ασφαλή διέλευση του άμαχου πληθυσμού για να μπορέσει να εγκαταλείψει την πόλη», χωρίς να διευκρινίσει πού θα μπορούσαν να πάνε οι Παλαιστίνιοι που κατέφυγαν στη Ράφα.

Το Κάιρο αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν πρόσφυγες στη χώρα, και μάλιστα το Σαββατοκύριακο τα ενίσχυσε με την προσθήκη 40 τανκς και στρατευμάτων. Παράλληλα, προειδοποίησε το Ισραήλ, ότι αν η επιχείρησή του στη Ράφα προκαλέσει κύμα παλαιστινίων προσφύγων που θα διασχίσει τα σύνορα με την Αίγυπτο, θα πάψει να ισχύει η συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Στις τρέχουσες συνθήκες» η Ουάσιγκτον «δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, εξαιτίας της πυκνότητας του πληθυσμού», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει «πουθενά να πάει».

Η Ράφα, που σταδιακά μετατράπηκε σε γιγαντιαίων διαστάσεων καταυλισμό προσφύγων, είναι το τελευταίο αστικό κέντρο όπου δεν έχει εισβάλει ο ισραηλινός στρατός και επίσης η βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας, που είναι όμως ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, αντιμέτωπου με λιμό και επιδημίες εν μέσω του χειμώνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...