Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν την Παρασκευή, έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, μια τροποποιημένη πρόταση συμφωνίας για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όμως η Χαμάς έσπευσε να απορρίψει τους «νέους όρους», ενώ εντείνεται η διπλωματική πίεση με στόχο να αποφευχθεί μια περιφερειακή στρατιωτική κλιμάκωση.
Αμέσως μετά οι μεσολαβήτριες χώρες –Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ και Αίγυπτος– ανακοίνωσαν ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο, ενώ ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ, διαβεβαίωσε πως η συμφωνία «ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά» όσο τώρα.
Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης όλα τα μέρη να μην «υπονομεύουν» τις διαπραγματεύσεις. «Πιστεύω ότι έχουμε μια ευκαιρία», επέμεινε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και δηλώνοντας «αισιόδοξος» (περισσότερα εδώ).
Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, επισκέπτεται το Ισραήλ, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Ουάσινγκτον αποτιμά ως σημαντική την τρέχουσα διπλωματική προσπάθεια.
Ωστόσο, «το να λέμε ότι πλησιάζουμε σε μια συμφωνία για εκεχειρία είναι μια πλάνη», σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζόχρι.
«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια συμφωνία ή με πραγματικές διαπραγματεύσεις αλλά μάλλον με την επιβολή αμερικανικών προσταγών», ανέφερε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το Σάββατο, καταγγέλλοντας «μια τεράστια οπισθοδρόμηση» κατά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Ντόχα.
Δύο ακόμη στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης τα οποία μίλησαν στο ίδιο Μέσο είχαν δηλώσει ήδη από το προηγούμενο 24ωρο ότι οι «νέοι ισραηλινοί όροι», όπως τους χαρακτήρισαν, απορρίπτονται.
Μεταξύ των «νέων όρων» που απορρίπτει η Χαμάς φέρεται να είναι η «διατήρηση ισραηλινών στρατευμάτων» κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, καθώς και «ένα δικαίωμα βέτο» στην απελευθέρωση ορισμένων παλαιστίνιων κρατουμένων.
Οι συνομιλίες βασίζονται σε ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου και προβλέπει σε πρώτη φάση μια εκεχειρία έξι εβδομάδων στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί αποχώρηση των Ισραηλινών από πυκονκατοικημένες ζώνες της Γάζας και θα απελευθερωθούν ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων.
Οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν ως στόχο τόσο την κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα όσο και την αποτροπή μιας στρατιωτικής απάντησης του Ιράν και των συμμάχων του, μεταξύ των οποίων η Χεζμπολάχ, στη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, η οποία αποδίδεται στο Ισραήλ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News