1016
Ενοπλοι της Χαμάς συνοδεύουν τις δύο Ισραηλινές για να τις παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό | Twitter

Γάζα: Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 10:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/10/2023 13:55
Ενοπλοι της Χαμάς συνοδεύουν τις δύο Ισραηλινές για να τις παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό
|Twitter

Γάζα: Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 10:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/10/2023 13:55

Αλλες δύο όμηροι απελευθερώθηκαν αργά τη Δευτέρα από τη Χαμάς, «για ανθρωπιστικούς λόγους», ενώ οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο για την απελευθέρωση 50 ομήρων, που φέρουν διπλή υπηκοότητα, φαίνεται να κατέρρευσαν.

Οι δύο όμηροι που απελευθέρωσαν οι τρομοκράτες είναι ισραηλινής υπηκοότητας και προέρχονται από το κιμπούτς Νιρ Οζ, σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, το οποίο γνωστοποίησε την ταυτότητά τους: πρόκειται για την Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, και την Νουρίτ Κούπερ, 79 ετών. Οι σύζυγοί τους εξακολουθούν να κρατούνται.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, φαίνονται οι δύο γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές παλαιστινίων ηλικιωμένων γυναικών, να παραδίδονται από ενόπλους της Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό. Η Λίφσιτς, λίγο πριν μπει στο όχημα του Ερυθρού Σταυρού, δίνει το χέρι της στον τρομοκράτη και του λέει «shalom», αποχαιρετισμός στα εβραϊκά που σημαίνει «ειρήνη».

Στη συνέχεια, οι δύο ηλικιωμένες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ανθρώπους που απήγαγε στη διάρκεια της θηριωδία της σε ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου, πριν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για εκεχειρία.

«Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, στη συνέχεια θα μπορέσουμε να συζητήσουμε», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν.

Η 85χρονη Γιοσεβέντ Λίφσιτς μιλά στους δημοσιογράφους, την Τρίτη, σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ – REUTERS/Janis Laizans

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η Χαμάς απήγαγε 222 ανθρώπους, Ισραηλινούς και πολίτες άλλων χωρών. Δεν είναι γνωστό αν ζουν όλοι, καθώς η Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι 20 όμηροι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.

Η απελευθέρωση των δύο γυναικών πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες έπειτα από εκείνη της Αμερικανίδας Τζούντιθ Ραάναν και της κόρης της, Νάταλι.

Διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη ανάμεσα στο Κατάρ, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και τη Χαμάς για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και παιδιά, φαίνεται να κατέρρευσαν το βράδυ της Δευτέρας, καθώς σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι τρομοκράτες έθεσαν ως όρο την παράδοση καυσίμων στη Γάζα, κάτι που το Ισραήλ αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Στο μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε την Τρίτη στο Ισραήλ, όπου συνάντησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, και στη συνέχεια αναμένεται να μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου θα δει τον Μαχμούντ Αμπάς.

Βρίσκεται στο Ισραήλ για να εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς τη χώρα αυτή, αλλά θα ταχθεί επίσης υπέρ μιας «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» για να φθάσει η βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας και «να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Ο γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε στο Τελ Αβίβ με οικογένειες των απαχθέντων, ανάμεσά τους και της Μία Σεμ, της ομήρου που εμφανίστηκε σε βίντεο της Χαμάς από τη Γάζα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντά οικογένειες των απαχθέντων στο Τελ Αβίβ, την Τρίτη – EPA/CHRISTOPHE ENA / POOL

«Με το Ισραήλ μάς ενώνει το πένθος. Τριάντα συμπατριώτες μας δολοφονήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου. Εννέα άλλοι είναι ακόμη αγνοούμενοι ή κρατούνται όμηροι. Στο Τελ Αβίβ, στις οικογένειές τους, εξέφρασα την αλληλεγγύη του Έθνους», έγραψε ο γάλλος πρόεδρος στο Twitter πριν τη συνάντηση.

Τη Δευτέρα, η Χαμάς ανακοίνωσε πως 5.087 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί ως αντίποινα το Ισραήλ από την αρχή της σύγκρουσης.

Σήμερα το πρωί η Χαμάς ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας πως υπάρχουν επίσης «εκατοντάδες τραυματίες» και «δεκάδες κατεστραμμένες κατοικίες».

Μπάιντεν: Να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς, η οποία πήρε την εξουσία το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία το Ισραήλ υποβάλλει έκτοτε σε αποκλεισμό.

«Θέλουμε να διαλύσουμε εντελώς τη Χαμάς -τους ηγέτες της, τον στρατιωτικό κλάδο της και τους μηχανισμούς λειτουργίας της», δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Χέρζι Χαλεβί, έχοντας γύρω του ένοπλους άνδρες, σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε  από τον ισραηλινό στρατό.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα πως έπληξε «περισσότερους από 320 στρατιωτικούς στόχους», υποδομές της Χαμάς και του συμμάχου της, του Ισλαμικού Τζιχάντ. Αυτές οι δύο οργανώσεις έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατικές» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ.

Η διεθνής βοήθεια άρχισε από το Σάββατο να φθάνει με το σταγονόμετρο μέσω της Αιγύπτου. Την Δευτέρα, μια τρίτη οχηματοπομπή διέσχισε τα σύνορα στη Ράφα, το μοναδικό σημείο διέλευσης προς τη Γάζα που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Συσσίτιο του ΟΗΕ για πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο σε σχολείο του Οργανισμού στη Ράφα – REUTERS/Mahmoud al-Masri

Συνολικά γύρω στα 50 φορτηγά έχουν μπορέσει να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας σε διάστημα τριών ημέρων, ενώ χρειάζονται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 100 την ημέρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Ισραήλ και την Αίγυπτο να συνεχιστεί η ροή των ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

 Κίνα: Εχετε δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου δεν έχει καταδικάσει ρητά την επίθεση της Χαμάς, δήλωσε τη Δευτέρα, στον ισραηλινό ομόλογό του πως «όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν», κατά την πρώτη επικοινωνία μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των δύο χωρών από την αρχή της σύγκρουσης.

«Ο στόχος που επείγει πλέον είναι να εμποδισθούν η επιδείνωση της κατάστασης και μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή», είπε ο Γουάνγκ Γι στον Ελί Κοέν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.

Η Ουάσινγκτον λέει πως ελπίζει ότι η φιλία του Πεκίνου και της Τεχεράνης, η οποία υποστηρίζει τη Χαμάς, να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της σύρραξης, ακόμη περισσότερο αφού η Κίνα μεσολάβησε τον Μάρτιο στην απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

«Το πιο επείγον καθήκον πλέον είναι να μην επιδεινωθεί η κατάσταση οδηγώντας σε ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε ο Γουάνγκ Γι στον ισραηλινό ομόλογό του.

Επανέλαβε εξάλλου την κινεζική πάγια θέση για το Μεσανατολικό, που είναι πως μόνο η λύση των δύο κρατών μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση.

Η Κίνα «ελπίζει ειλικρινά ότι το παλαιστινιακό ζήτημα θα επιλυθεί κατά τρόπο συνολικό και δίκαιο, στη βάση της λύσης των δύο κρατών και ότι οι θεμιτές ανησυχίες όλων των μερών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα αντιμετωπιστούν κατά τρόπο αυθεντικό και διεξοδικό», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...