633
Ενα παιδί ταϊζει τον αδελφό του σε πρόχειρο καταυλισμό στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο | REUTERS/Saleh Salem

Γάζα: Ενα βήμα πριν την εισβολή των Ισραηλινών στη Ράφα

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 09:51
Ενα παιδί ταϊζει τον αδελφό του σε πρόχειρο καταυλισμό στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο
|REUTERS/Saleh Salem

Γάζα: Ενα βήμα πριν την εισβολή των Ισραηλινών στη Ράφα

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 09:51

Ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε σχέδιο για την «εσπευσμένη απομάκρυνση» του άμαχου πληθυσμού από τις «ζώνες των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που δηλώνει αποφασισμένος να διατάξει επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει κάπου ενάμισι εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Κυβερνήσεις πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ, όπως και ανθρωπιστικοί οργανισμοί, προειδοποιούν εναντίον χερσαίας επιχείρησης στην πόλη αυτή, όπου έχει στοιβαχτεί σε πρόχειρους καταυλισμούς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα, που βιώνει εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες.

Η πόλη που βρίσκεται πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, είναι βασικό σημείο εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός «παρουσίασε στην κυβέρνηση πολέμου σχέδιο για την εσπευσμένη απομάκρυνση των πληθυσμών από τις ζώνες των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και σχέδιο για τις μελλούμενες επιχειρήσεις», ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού σε λακωνική ανακοίνωσή του.

Δεν είναι ξεκάθαρο πού θα οδηγηθούν, ούτε το πώς.

Την ώρα που οι συνομιλίες για νέα ανακωχή ξανάρχισαν στο Κατάρ, μετά το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, ο Νετανιάχου διαμηνύει πως θα διατάξει χερσαία επίθεση στη Ράφα, την οποία θεωρεί ως το «τελευταίο οχυρό» της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Η επίθεση δεν θα «καθυστερήσει», ακόμα κι αν κλειστεί συμφωνία για δεύτερη ανακωχή, δήλωσε χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Εξαπολύοντας την επιχείρηση αυτή, το Ισραήλ θα απέχει «μερικές εβδομάδες» από την «απόλυτη νίκη» επί της Χαμάς, είπε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα, ενώ μαίνονταν μάχες στην κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένη Χαν Γιούνις, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για 92 νεκρούς στους νυχτερινούς βομβαρδισμούς. Η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης πρόσθεσε πως 15 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκε σπίτι στην πόλη της Γάζας.

«Κίνδυνος για λιμοκτονία»

Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας περίπου 300.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν, κατά υπολογισμούς υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, η διέλευση της οποίας υπόκειται στην έγκριση του Ισραήλ, φθάνει κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέσω Αιγύπτου στη Ράφα. Οι παραδόσεις στο βόρειο τμήμα του θύλακα είναι στην πράξη αδύνατες, εξαιτίας των καταστροφών και των μαχών.

Στην ανακοίνωσή του, το γραφείο του Νετανιάχου σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση πολέμου ενέκρινε επίσης σχέδιο για τη διανομή βοήθειας κατά τρόπο που θα «εμποδίζει λεηλασίες», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Μπορεί ακόμη να «αποφευχθεί» ο λιμός, αν το Ισραήλ επιτρέψει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να διανείμουν βοήθεια σε μεγάλες ποσότητες, τόνισε ο γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ δέχθηκε τα πυρά της Δύσης μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον 12 μέλη της συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, ενώ εκατοντάδες άλλα «πανηγύριζαν» στα social media.

Η ανησυχία για την τύχη των αμάχων στη Ράφα σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης στη Ράδα εντείνεται.

«Υπάρχουν τοποθεσίες» όπου μπορούν «να πάνε» οι άμαχοι, προς βορρά, εκεί όπου «ολοκληρώσαμε τις μάχες», υποστήριξε ο Νετανιάχου στο CBS.

Οι χώρες που μεσολαβούν προσπαθούν παράλληλα να πείσουν τα μέρη να κλείσουν συμβιβαστική συμφωνία για νέα ανακωχή.

Αντιπρόσωποι του Κατάρ, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Χαμάς ξανάρχισαν χθες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα, τις οποίες θα ακολουθήσουν νέες «συναντήσεις στο Κάιρο», σύμφωνα με το Αλ Καχέρα, τηλεοπτικό δίκτυο που θεωρείται συνδεδεμένο με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στο CNN πως βρέθηκε «πεδίο συνεννόησης» στις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου στο Παρίσι, κάνοντας λόγο για «περίγραμμα» ενδεχόμενης απελευθέρωσης ομήρων και «προσωρινής κατάπαυσης του πυρός».

Ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, αναμένεται την Τρίτη ή την Τετάρτη στο Παρίσι για να ενημερώσει σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων τον  Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, συζητείται η εφαρμογή της «πρώτης φάσης» του σχεδίου που καταρτίστηκε τον Ιανουάριο στο Παρίσι. Προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίινίους φυλακισμένους στο Ισραήλ και είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...