647
Ο Andrey Kozlov, ένας από τους τέσσερις διασωθέντες ομήρους, αποβιβάζεται από το ελικόπτερο που τον μετέφερε από τη Γάζα στο Ισραήλ | REUTERS/Marko Djurica

Γάζα: Απελευθερώθηκαν τέσσερις όμηροι, δεν φεύγει ακόμη ο Γκαντς

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 16:53
Ο Andrey Kozlov, ένας από τους τέσσερις διασωθέντες ομήρους, αποβιβάζεται από το ελικόπτερο που τον μετέφερε από τη Γάζα στο Ισραήλ
|REUTERS/Marko Djurica

Γάζα: Απελευθερώθηκαν τέσσερις όμηροι, δεν φεύγει ακόμη ο Γκαντς

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 16:53

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι με μια συντονισμένη επιχείρηση στο κέντρο της Γάζας διέσωσε τέσσερις από τους ομήρους που κρατά η εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, για τους Noa Argamani (25 ετών), Almog Meir Jan (21 ετών), Andrey Kozlov (27 ετών) και Shlomi Ziv (40 ετών), οι οποίοι είχαν απαχθεί από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από το μουσικό φεστιβάλ «Nova» στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η Νόα Αργκαμάνι είναι η γυναίκα που είχε γίνει ένα από «τα πρόσωπα» της φρικτής ημέρας της 7ης Οκτωβρίου, καθώς η σκηνή της απαγωγής της από το μουσικό φεστιβάλ, με τρομοκράτες να την περιτριγυρίζουν πάνω σε μία μοτοσυκλέτα και την ίδια να παρακαλεί να μην την σκοτώσουν, έκανε τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, οι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους.

Μετά την απελευθέρωση των ομήρων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του δεν υποκύπτει στην τρομοκρατία και ότι ενεργεί «δημιουργικά και γενναία» προκειμένου να ελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή και να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους, τόσο όσους παραμένουν ζωντανοί όσοι και τους νεκρούς», επισήμανε ο Νετανιάχου.

Ο Almog Meir Jan, ένας από τους τέσσερις ομήρους που απελευθέρωσε ο ισραηλινός στρατός το Σάββατο. REUTERS/Marko Djurica
Μένει μέχρι να φύγει ο Γκαντς;

Μετά την απελευθέρωση των ομήρων, έγινε γνωστό -όπως μετάδωσε το Reuters- ότι ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο Μπένι Γκαντς αναβάλλει τις προγραμματισμένες για το βράδυ ανακοινώσεις σχετικά με την παραμονή του στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Γκαντς είχε στείλει τελεσίγραφο στον ισραηλινό πρωθυπουργό ζητώντας να καταρτιστεί σχέδιο δράσης για την «επόμενη ημέρα» στο παλαιστινιακό έδαφος και να υπάρξει σχετική συμφωνία ως τις 8 Ιούνιου. Και είχε πει ότι θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του (Εθνική Ενότητα) από την κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ίδιος είχε συγκαλέσει συνέντευξη τύπου το βράδυ του Σαββάτου για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Ωστόσο, αναφέρει το Reuters, η συνέντευξη τύπου αναβλήθηκε χωρίς να ανακοινωθεί νέα ημερομηνία παραχώρησής της.

Ο Μπένι Γκαντς τον Νοέμβριο του 2023, σε συνάντηση με συγγενείς ομήρων. REUTERS/Itai Ron/File Photo

Διεθνή και ισραηλινά Μέσα ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι θεωρείτο βέβαιη η αποχώρηση του Γκαντς και του κόμματός του από την κυβέρνηση  και ότι δεχόταν ισχυρές πιέσεις να παραμείνει.

Το κόμμα του Γκαντς κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα πρόταση νόμου για τη διάλυση του Κοινοβουλίου, χωρίς μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας σε αυτή τη φάση διότι το κόμμα Λικούντ (δεξιά) του Νετανιάχου συνεχίζει να έχει την πλειοψηφία των βουλευτών με τους συμμάχους τους από τα υπερορθόδοξα κόμματα και την ακροδεξιά.

Το Reuters αναφέρει ότι η αποχώρηση του κεντρώου κόμματος του Γκαντζ δεν θα αποτελούσε άμεση απειλή για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, ο οποίος ελέγχει 64 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου, αλλά θα είχε σίγουρα σοβαρό αντίκτυπο.

Χωρίς τον Γκαντς ο Νετανιάχου θα πρέπει να βασιστεί περισσότερο στην πολιτική υποστήριξη των υπερεθνικιστικών κομμάτων τα οποία δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και έχουν ταχθεί υπέρ της πλήρούς ισραηλινής κατοχής στη Γάζα.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

Τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου, αυτόπτες μάρτυρες και ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν χτυπήματα σε διαφορετικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου.

Τις τελευταίες ημέρες ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει εξοντώσει 17 τρομοκράτες της Χαμάς η οποία διαψεύδει.

Μόλις μία εβδομάδα μετά το νέο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οι διπλωματικές προσπάθειες μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται εκ νέου στη Μέση Ανατολή την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Ιορδανία.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναανί κάλεσε τηνΠαρασκευή τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν «πλήρως και εμπράκτως» να υποστηρίζουν το Ισραήλ, προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Γάζα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...