770
Παλαιστίνιες με τα παιδιά τους ετοιμάζονται να φύγουν από την Πόλη της Γάζας | REUTERS/Mutasem Murtaja

Γάζα: 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν φύγει από τον βορρά μετά την εντολή του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 10:13
Παλαιστίνιες με τα παιδιά τους ετοιμάζονται να φύγουν από την Πόλη της Γάζας
|REUTERS/Mutasem Murtaja

Γάζα: 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν φύγει από τον βορρά μετά την εντολή του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 10:13

Ο στρατός του Ισραήλ θα «αποφύγει» να πλήξει τους οδικούς άξονες που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον του θύλακα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του το πρωί της Δευτέρας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα αποφύγουν να στοχοθετήσουν τους καθορισμένους άξονες από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», πρόσθεσε.

Σε άλλη του ανακοίνωση ο στρατός επεσήμανε ότι έχει ορίσει δύο οδούς για την απομάκρυνση των πολιτών της Γάζας.

Νωρίτερα, το Ισραήλ διέψευσε ότι κηρύχθηκε εκεχειρία στη νότια Γάζα, μισή ώρα αφού πηγές από την Αίγυπτο επεσήμαναν τη σύναψη σχετικής συμφωνίας.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Λίγο νωρίτερα δύο αιγυπτιακές πηγές είχαν δηλώσει ότι οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν στην κήρυξη εκεχειρίας στη νότια Γάζα από το πρωί στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), η οποία θα συμπέσει με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο.

Οι πηγές είχαν επισημάνει ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει αρκετές ώρες, αν και δεν διευκρίνισαν πόσες ακριβώς. Επίσης είχαν σημειώσει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν το πέρασμα της Ράφα να παραμείνει ανοικτό ως τις 17:00 (τοπική ώρα) σήμερα στο πλαίσιο μιας αρχικής επαναλειτουργίας του για μία ημέρα.

Παλαιστίνιοι πάνω σε καρότσα φορτηγού φεύγουν από τον βορρά με κατεύθυνση την πόλη Χαν Γιουνίς στον νότο – REUTERS/Mohammed Salem

Στη Ράφα, στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Σινά στην Αίγυπτο, βρίσκεται το μοναδικό χερσαίο πέρασμα από τον θύλακα προς μια περιοχή που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Πάντως, ο Ιζάλ ελ Ρεσίκ, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε στο Reuters ότι δεν αληθεύουν οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα και πρόσθεσε ότι δεν κηρύχθηκε προσωρινή εκεχειρία.

Εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters δείχνουν φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις να βρίσκονται στην πόλη αλ Αρίς στο Σινά σήμερα το πρωί αναμένοντας να λάβουν άδεια για το πολύωρο ταξίδι ως τη Ράφα.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστινίους στη Γάζα παραμένουν στο Σινάι, περιμένοντας να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα – Reuters

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν συγκεντρώσει διάφορες χώρες και οργανώσεις για τη Λωρίδα της Γάζας έχει συγκεντρωθεί στην αλ Αρίς περιμένοντας τη σύναψη συμφωνίας για την είσοδο της βοήθειας στον θύλακα και την απομάκρυνση από αυτόν των ξένων πολιτών, κάτι το οποίο επετεύχθη όπως δήλωσε χθες Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έπειτα από επίσκεψή του στο Κάιρο.

Ωστόσο ο Σαλάμα Μάρουφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, είχε δηλώσει ότι δεν έχουν λάβει επιβεβαίωση από την αιγυπτιακή πλευρά για το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα.

Στη νότια Γάζα έχουν ξανά νερό

Την Κυριακή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υπό την πίεση του Τζο Μπάιντεν, αποκατέστησε την παροχή νερού στη νότια Γάζα σε μία προσπάθεια να απομακρυνθούν όσο γίνεται περισσότεροι άμαχοι από το βόρειο τμήμα.

Τουλάχιστον 600.000 κάτοικοι της βόρειας Γάζας είχαν φύγει από τα σπίτια τους, μέχρι την Κυριακή, μετά τα τελεσίγραφα του ισραηλινού στρατού για εκκένωση της περιοχής. Αψηφώντας την εντολή της Χαμάς να παραμείνουν στα σπίτια τους, οι άμαχοι πέρασαν τον ποταμό Ουάντι Γάζα, που χωρίζει τον βορρά από τον νότο, οι περισσότεροι περπατώντας πολλά χιλιόμετρα, ενώ συνεχίζονταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα.

Ο κίνδυνος για τους ασθενείς στα νοσοκομεία, στα οποία οι Ισραηλινοί έχουν επίσης δώσει εντολή για εκκένωση, είναι μεγάλος. Ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ και άλλες διεθνείς οργανώσεις τονίζουν ότι είναι αδύνατον να απομακρυνθούν οι τραυματίες χωρίς να κινδυνέψει η ζωή τους.

Παλαιστίνιοι αναζητούν επιζώντες στα ερείπια ενός κτιρίου που βομβαρδίστηκε – REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ενα μέλος της οργάνωσης «Save the children», που βρίσκεται στη Γάζα και έχει εμπειρία από πολλές ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη, είπε στην Telegraph ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο. «Το νερό τελειώνει, τα τρόφιμα τελειώνουν, οι άρρωστοι και οι τραυματίες δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία, ρεύμα δεν υπάρχει. Η έκταση της κρίσης είναι πέρα από κάθε φαντασία».

Στο μεταξύ, τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν έως το βράδυ της Δευτέρας, προειδοποίησε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

«Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο», τόνισε σε ανακοίνωσή του το OCHA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...