818
| In Time News / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Bλέπει αυτοδυναμία ΝΔ, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ζητά αλλαγές για την επόμενη ημέρα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2023, 20:36
|In Time News / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Bλέπει αυτοδυναμία ΝΔ, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ζητά αλλαγές για την επόμενη ημέρα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2023, 20:36

Σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, ενόψει και της προδιαγραφόμενης νέας συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη την προσεχή Κυριακή και για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωσε «παρών» την Τετάρτη.

Σημειωτέον, η (καθαρά πολιτική) παρέμβασή του αυτή ήρθε οκτώ χρόνια μετά τη δημόσια τοποθέτηση ότι αδυνατεί να συμβάλει στην υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, εξ ου και «η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή» αποτέλεσαν μονόδρομο για τον ίδιο, όπως είχε διαμηνύσει (από την ανακοίνωσή του σχετικά με την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα, το 2015).

Αν και εξέφρασε τη δυσφορία του για τις «πολιτικές επιλογές» της Κουμουνδούρου, τόσο «την περίοδο της διακυβέρνησης» όσο «και της αντιπολίτευσης», ο κ. Σακελλαρίδης, ο οποίος είχε διαφοροποιηθεί μετά το δημοψήφισμα και την «kolotoumpa» του 2015, γνωστοποίησε μέσω εκτενούς ανάρτησής του στο Facebook την πρόθεσή του να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής.

«Εχω βαθιές αντιρρήσεις για το πώς εξελίχθηκε το κόμμα αυτό σε κάτι που εμένα προσωπικά δεν με κινητοποιούσε», σημείωσε, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Κουμουνδούρου «δεν άλλαξε» στο διάστημα που μεσολάβησε από την αποχώρησή του από το κόμμα, μέχρι σήμερα. Ωστόσο, έλαβε την απόφαση να επαναδραστηριοποιηθεί εξαιτίας της συγκυρίας «που διαμορφώθηκε τόσο εκκωφαντικά στις 21 Μαΐου», όπως εξήγησε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σακελλαρίδης αναγνώρισε τη «βαθιά κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, τόσο στο επίπεδο του πολιτικού προγράμματος όσο και στο επίπεδο ιδεών μέσα στην κοινωνία» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει μια άνετη αυτοδυναμία» στις κάλπες.

«Δεν είναι όμως ένας μάταιος αγώνας οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, δεν είναι μια μάχη χωρίς διακύβευμα» συμπλήρωσε, εκτίμηση την οποία συμμερίστηκαν δεκάδες πρώην σύντροφοί του, οι οποίοι στα σχόλια κάτω από το post του έγραφαν «καλώς επέστρεψες».

Ο κ. Σακελλαρίδης έκλεισε την ανάρτηση του προτάσσοντας την ανάγκη για αλλαγές, την ανάγκη την επόμενη ημέρα να βγουν συμπεράσματα «για το πώς τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι και πώς μπορούν να εξελιχθούν αλλιώς», όπως τόνισε.

Ολόκληρη η ανάρτηση του:

Οσοι βλέπουν στην επιστροφή του κ. Σακελλαρίδη μια ακόμη προσωπικότητα που μπορεί να είναι μια «λύση» για την επόμενη ημέρα, αν αμφισβητηθεί ο κ. Τσίπρας, δεν είναι εντελώς εκτός πλαισίου εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ο κ. Σακελλαρίδης είχε κάνει λόγο για «μια νέα σελίδα στην ιστορία του τόπου», «για μια εκλογική μάχη που μπορεί να χαρακτηριστεί τομή με όλα τα χαρακτηριστικά και αναπάντεχα», μιλώντας στο NEWS24/7 υπό την ιδιότητα του διευθυντή του Eteron – Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

«Δημιουργείται μια αίσθηση ότι υπήρχε ένα μεγάλο βουβό ρεύμα που εκδηλώθηκε στην κάλπη, ανάποδα από το 2012. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν μια μάχη συντηρητισμού – προοδευτισμού. Πρέπει να δούμε με ψυχραιμία τι μεσολάβησε στα τέσσερα αυτά χρόνια, θα αποτελέσει μπούσουλα να εξορθολογίσουμε αυτό το ποσοστό που μας εντυπωσιάζει και μας εκπλήσσει», είχε προσθέσει.

Ο δημοσιογράφος και συντονιστής των project του εν λόγω Ινσιτούτου, Γιάννης Αλμπάνης, είχε επισημάνει από την πλευρά του: «Η αποδοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλη και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας σίγουρα ευρεία. Δεν βλέπω πως ένα τόσο κακό αποτέλεσμα δεν θα δρομολογήσει εξελίξεις στην Κουμουνδούρου».

Το Eteron, τη διεύθυνση του οποίου έχει αναλάβει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022. Το προηγούμενο διάστημα ο κ. Σακελλαρίδης είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας (Σεπτέμβριος 2017 – Μάρτιος 2021).

Το μήνυμα Τσίπρα

Σε μια πρώτη αντίδραση, πάντως, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να περιγράψει την ανακοίνωση του κ. Σακελλαρίδη ως πανστρατιά – κάτι που βέβαια δεν προκύπτει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στα social media:

«Αυτή τη μάχη πρέπει και θα τη δώσουμε όλοι μαζί!

Η σημερινή δημόσια στήριξη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτυπώνει ανάγλυφα την ανάγκη για ανατροπή του συσχετισμού των εκλογών του Μαΐου. Και αναδεικνύει τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης Δεξιάς την επομένη των εκλογών.

Στο χέρι όλων μας είναι αυτό να το αποτρέψουμε. Και μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αν συσπειρωθούμε, παρά τις επιμέρους διαφορές και διαφωνίες μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άκουσε με προσοχή το μήνυμα των πολιτών στην προηγούμενη αναμέτρηση και αλλάζει εν κινήσει. Ξέρω ότι αυτό δεν αρκεί για να σβήσει παραλείψεις και αστοχίες του χθες.

Είναι όμως μια αρχή που χρωστάμε πρωτίστως στους πολίτες, που μας εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Καλώ λοιπόν κάθε προοδευτικό πολίτη, παρά τις όποιες διαφωνίες και επιφυλάξεις, την Κυριακή να συμβάλει με την ψήφο του στην προσπάθειά μας να βάλουμε φραγμό σε μια ασύδοτη Δεξιά διακυβέρνηση.

Με πυξίδα τις αρχές και τις αξίες μας, με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμά μας και με κινητήριο δύναμη την κριτική, αλλά και την εμπιστοσύνη σας, την Κυριακή ανατρέπουμε τον δυσμενή συσχετισμό των προηγούμενων εκλογών και βάζουμε τα θεμέλια για την ισχυρή Προοδευτική εναλλακτική που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...