491
Στην Πειραιώς «κάνουν ταμείο» μετά τη διάρκειας τριών και πλέον ωρών ενημέρωση της Τρίτης | INTIMEnews/ φωτογραφία αρχείου

Γάμος ομοφύλων: Τα επίμονα «όχι» παρά το μασάζ στην Πειραιώς

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2024, 10:12
Στην Πειραιώς «κάνουν ταμείο» μετά τη διάρκειας τριών και πλέον ωρών ενημέρωση της Τρίτης
|INTIMEnews/ φωτογραφία αρχείου

Γάμος ομοφύλων: Τα επίμονα «όχι» παρά το μασάζ στην Πειραιώς

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2024, 10:12

Περισσότεροι από 60 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσαν το δεύτερο γκρουπ του πολιτικού «μασάζ» της πειθούς στα γραφεία της Πειραιώς για την «πολυθρύλητη» πια ρύθμιση για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Στη διάρκειας τριών και πλέον ωρών ενημέρωση της Τρίτης υπήρξαν αρκετοί από τους αρχικά διαφωνούντες που επείσθησαν και δήλωσαν –άλλοι ευθαρσώς και άλλοι αφήνοντας να εννοηθεί– ότι τελικά θα υπερψηφίσουν. Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του εισηγητή του νομοσχεδίου, υπουργού Επικρατείας, Ακη Σκέρτσου, με τη συνδρομή και έγκριτων νομικών, δεν ήταν λίγοι και αυτοί που παρέμειναν αμετακίνητοι στη θέση τους –δηλαδή στο «όχι»– κυρίως εξαιτίας της πρόβλεψης περί τεκνοθεσίας.

Οπως μάλιστα σημείωναν, θεσμοθέτηση της τεκνοθεσίας μπορεί να οδηγήσει μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρότι η κυβέρνηση το έχει αφήσει αυτό εκτός νομοσχεδίου.

Κατά το ρεπορτάζ από το… «φροντιστήριο» στα γραφεία της  Πειραιώς, κάθετα αρνητικός παραμένει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή υποχρέωση ψήφισης του νομοσχεδίου… Δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας… Η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, το 2018 είχε καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τεκνοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης… Πάμε να φτιάξουμε και έναν άλλο τύπο οικογένειας… Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί αλλάζουμε θέση», ήταν μερικά μόνο από τα επιχειρήματά του.

«Σήμερα –επέμεινε– δεν θα πάει ποτέ σε ίδρυμα παιδί του οποίου πεθαίνει ο βιολογικός γονέας, υπάρχουν ισχυρές δικλίδες ασφαλείας στο σύστημα».

Σταθερά αντίθετος, επίσης, παραμένει ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει διατυπώσει τις απόψεις του και δεν τις αλλάζει «σαν τα πουκάμισα».

«Το παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει με πατέρα και μητέρα και αυτό θα ψηφίσω», ξεκαθάρισε.

Στους βουλευτές που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μετέφερε τον προβληματισμό «για τον συντηρητισμό της ελληνικής επαρχίας» (βουλευτής Φθιώτιδος γαρ).

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος διατύπωσε εκ νέου τις ενστάσεις του για την προωθούμενη ρύθμιση, εκτιμώντας ότι «με το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να δημιουργήσουμε μεσομακροπρόθεσμα αποσταθεροποίηση της πυρηνικής οικογένειας». Από την άλλη πάντως, έσπευσε να σημειώσει ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση στις προθέσεις του να δημιουργεί  πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση…

Αμετακίνητοι στο «όχι», παρά το «μασάζ», δήλωσαν τέλος οι βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας («έχω πάρει τις αποφάσεις μου»), Αρτας Γιώργος Στύλιος, Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και Χίου Νότης Μηταράκης, ο οποίος προσήλθε στη συνάντηση λέγοντας εν είδει αστεϊσμού: «Εχω αργήσει στο μάθημα», ενώ έντονα προβληματισμένοι, κλίνοντας προς την καταψήφιση, δήλωσαν επίσης οι βουλευτές Κοζάνης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κορινθίας, Μαριαλένα Σούκουλη και Ημαθίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Στον αντίποδα, σε εκείνους που έδειξαν να καλύπτονται από τις εξηγήσεις που δόθηκαν στην τρίωρη ενημέρωση, ανήκουν –πάντα κατά το ρεπορτάζ– η βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου («Τώρα μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Θα ψηφίσω» είπε) και ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «μετά το πλαίσιο που έθεσε ο Πρωθυπουργός (…) και το γεγονός ότι δεν προβλέπεται παρένθετη μητρότητα και οι όροι “Γονέας 1 και Γονέας 2”, με έπεισε και θα υπερψηφίσω τον νόμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...