376
Η Σιμπέθ Ντιαγιέ, κυβερνητική εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, είχε δεχτεί συχνά αρνητικά σχόλια για το άφρο στιλ της | CreativeProtagon/Sibeth Ndiaye/Facebook

Γάλλος βουλευτής πολεμά τη «διάκριση κατά των άφρο μαλλιών»

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2023, 10:06
Η Σιμπέθ Ντιαγιέ, κυβερνητική εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, είχε δεχτεί συχνά αρνητικά σχόλια για το άφρο στιλ της
|CreativeProtagon/Sibeth Ndiaye/Facebook

Γάλλος βουλευτής πολεμά τη «διάκριση κατά των άφρο μαλλιών»

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2023, 10:06

Ενας γάλλος βουλευτής ξεκίνησε μια καμπάνια εναντίον των διακρίσεων που γίνονται λόγω του χρώματος και του κουρέματος των ανθρώπων. Στη Γαλλία έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι άνθρωποι με άφρο μαλλιά είναι πιθανό να στοχοποιηθούν ή να υποστούν διάκριση, ενώ και οι άνθρωποι χωρίς μαλλιά ή με κόκκινα μαλλιά επίσης στοχοποιούνται.

Ο Ολιβιέ Σερβά, βουλευτής της αντιπολίτευσης, σκοπεύει να προτείνει έναν νόμο για την «καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης που σχετίζεται με την υφή, το μήκος και το στιλ των μαλλιών». Ο 48χρονος Σερβά, ο οποίος είναι φαλακρός, λέει ότι το στιλ των μαλλιών είναι ζήτημα «ταυτότητας και αυτοσεβασμού», σύμφωνα με τους Times.

Είπε ότι πολλές μαύρες γυναίκες αισθάνονται την ανάγκη να ισιώνουν τα μαλλιά τους στη δουλειά τους, όμως «το να ισιώνεις τα μαλλιά σου είναι σαν να ισιώνεις και την προσωπικότητά σου». Πρόσθεσε ότι «στη χώρα μας θα έπρεπε να δεχόμαστε την αυθεντικότητα».

Η Λετισιά Λιμουά, δημοσιογράφος της Le Monde, είπε ότι τα σγουρά μαλλιά θεωρούνται συχνά σημάδι «εγκατάλειψης» και εκλαμβάνονται ως «αντιεπαγγελματικά» στη Γαλλία. Υπενθύμισε την περίπτωση της Σιμπέθ Ντιαγιέ, πρώην κυβερνητικής εκπροσώπου, το άφρο στιλ της οποίας είχε προκαλέσει συχνά αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μέλη της καμπάνιας του Σερβά τονίζουν επίσης την περίπτωση του αεροσυνοδού της Air France, στον οποίον απαγορεύτηκε να πετάει επειδή τα μακριά μαύρα μαλλιά του θεωρήθηκαν «ασύμβατα με τον κώδικα εμφάνισης της εταιρείας». Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι πράγματι ο αεροσυνοδός έπεσε θύμα διάκρισης.

«Είναι και ζήτημα δημόσιας υγείας», είπε η Λιμουά, παρουσιάζοντας μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και στην οποία αναφέρεται ότι η χρήση ισιωτικών και άλλων προϊόντων για τα μαλλιά συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου της μήτρας.

Πολλοί αντιτίθενται στην πρόταση νόμου του Σερβά και κάποιοι παρατηρητές λένε ότι ο γαλλικός νόμος καλύπτει ήδη τα ζητήματα διακρίσεων.

Μια παρόμοια δημόσια συζήτηση γίνεται και στις ΗΠΑ. Η πολιτεία της Καλιφόρνιας εισήγαγε νόμο για την καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει του στιλ των μαλλιών, το 2019. Ακολούθησαν και άλλες πολιτείες, ενώ έγιναν προσπάθειες να περάσει και ένας ομοσπονδιακός νόμος, αλλά τον μπλόκαραν οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι 66% των μαύρων γυναικών ισιώνουν τα μαλλιά τους πριν πάνε για μια συνέντευξη για δουλειά, ενώ περίπου 20% των εργαζομένων, ηλικίας μεταξύ 25-34 ετών, έχουν σταλεί σπίτι τους από τους προϊσταμένους τους λόγω του στιλ των μαλλιών τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...