303
Ο στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Αψίδα του Θριάμβου | REUTERS/Christian Hartmann

Γάλλος Α/ΓΕΕΘΑ: Οσοι υπέγραψαν την «εμφυλιοπολεμική» επιστολή, οφείλουν να παραιτηθούν!

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 21:20
Ο στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Αψίδα του Θριάμβου
|REUTERS/Christian Hartmann

Γάλλος Α/ΓΕΕΘΑ: Οσοι υπέγραψαν την «εμφυλιοπολεμική» επιστολή, οφείλουν να παραιτηθούν!

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 21:20

Οσοι ένστολοι υπέγραψαν την αμφιλεγόμενη επιστολή, η οποία προειδοποιούσε ότι η Γαλλία κινδυνεύει να περιπέσει σε εμφύλιο πόλεμο λόγω του θρησκευτικού φανατισμού, καλό θα είναι να παραιτηθούν, τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού γενικού επιτελείου.

Η ανοικτή επιστολή η οποία συνοδευόταν από τουλάχιστον 1.000 υπογραφές εν ενεργεία στελεχών (κανένα όμως επώνυμα) και δεκάδες χιλιάδες άλλες από το κοινό, δημοσιεύτηκε σε ακροδεξιό περιοδικό.

Κατηγορεί την κυβέρνηση της Γαλλίας ότι έκανε «παραχωρήσεις στον ισλαμισμό». Ερχεται μάλιστα τρεις εβδομάδες μετά από μία παρόμοια επιστολή που υπογραφόταν  από 20 απόστρατους στρατηγούς.

Η γαλλική κυβέρνηση κατέκρινε αυστηρά τις επιστολές, αλλά η Ακροδεξιά σχεδόν ενθουσιάστηκε, γράφει το BBC.

Ο στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ σε μήνυμα του προς το στράτευμα τόνισε ότι για τους υπογράφοντες «το πιο λογικό βήμα είναι να φύγουν από τον στρατό για να εκφράσουν ελεύθερα τις ιδέες και τις πεποιθήσεις τους».

Αν και δεν απείλησε τους υπογράφοντες με κυρώσεις, ο στρατηγός τους κατηγόρησε ότι παραβιάζουν την υποχρέωση που έχουν είναι διακριτικοί, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσωπικές πεποιθήσεις τους έριξαν τις ένοπλες δυνάμεις σε μία ανεπιθύμητη πολιτική διαμάχη.

Κάθε στρατιώτης απολαμβάνει την ελευθερία της σκέψης, αλλά «πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στα καθήκοντα του πολίτη και του στρατιωτικού», τόνισε ο Λεκουάντρ.

Οι υπογράφοντες την επιστολή στο περιοδικό «Valeurs Actuelles» («Σύγχρονες Αξίες») περιγράφουν τον εαυτό τους ως μία νεότερη γενιά στρατιωτών που έχει υπηρετήσει στο Αφγανιστάν, στο Μάλι και στην κεντρική Αφρική ή συμμετείχε σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση απάντησε στους, όπως λένε, «μεγαλύτερους»,  που υπέγραψαν την πρώτη επιστολή: «Πολέμησαν για εσάς και θα επιτρέψουν να γίνει η Γαλλία ένα αποτυχημένο κράτος;», ρωτούν και προσθέτουν ότι «αν ξεσπάσει εμφύλιος ο Στρατός είναι αυτός που θα επιβάλει την τάξη».

Εκπρόσωπος του προέδρου Μακρόν είπε, από την πλευρά του, ότι η επιστολή είναι ένα είδος «κόλπου» με σκοπό να βοηθήσει την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...