501
O Ερίκ Σιοτί, επικεφαλής του γαλλικού συντηρητικού κόμματος Les Républicains, που βρίσκεται σε αναβρασμό | Denis Thaust/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Γάλλοι Ρεπουμπλικανοί: Ο αρχηγός που καθαιρέθηκε κλείδωσε τα γραφεία!

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 18:20
O Ερίκ Σιοτί, επικεφαλής του γαλλικού συντηρητικού κόμματος Les Républicains, που βρίσκεται σε αναβρασμό
| Denis Thaust/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Γάλλοι Ρεπουμπλικανοί: Ο αρχηγός που καθαιρέθηκε κλείδωσε τα γραφεία!

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 18:20

O Ερίκ Σιοτί, o αρχηγός των κεντροδεξιών Les Républicains (Ρεπουμπλικανοί) της Γαλλίας, προκάλεσε θύελλα στο εσωτερικό του κόμματός του την Τρίτη (11/6), καθώς πρότεινε συνεργασία με την Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν. Στη συνέχεια αποβλήθηκε από το κόμμα καθώς, όπως αναμενόταν, η πρότασή του εξόργισε τους συναδέλφους του.

Οπως σημειώνει η γαλλική Le Monde, ο πρόεδρος της γκολικής Δεξιάς, παρά τη σχεδόν ομόφωνη καταδίκη από το ίδιο του το κόμμα, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της απόφασης και ισχυρίζεται τώρα ότι εξακολουθεί να είναι πρόεδρος! Σαν μην έφτανε αυτό, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, κλείδωσε τα γραφεία του κόμματος στο Παρίσι για να αποκλείσει, όπως σημειώνουν οι Financial Times, τους επικριτές του.

Ο Σιοτί καθαιρέθηκε, λοιπόν, την Τετάρτη από την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος Les Républicains (LR) της γαλλικής Κεντροδεξιάς. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η μάχη για την εξουσία που συγκλονίζει τους LR πήρε τροπή φαρσοκωμωδίας όταν ο Σιοτί κλείδωσε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, σε μια προσπάθεια, όπως είπαν οι αντίπαλοί του, να εμποδίσει τη διαγραφή του. Ο Σιοτί δήλωσε από την πλευρά του ότι κλείδωσε το κτίριο για λόγους ασφαλείας μετά από «απειλές που δέχθηκε» την Τρίτη.

Οπως σημειώνουν οι FT, η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως στα γραφεία του Παρισιού το απόγευμα της Τετάρτης. Πολλά από τα υψηλόβαθμα μέλη του κόμματος ζητούσαν σε υψηλούς τόνους την αποπομπή του Σιοτί, αφότου ζήτησε την εκλογική συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό –του οποίου ηγούνται η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντελά– ενόψει των πρόωρων εκλογών της 30ής Ιουνίου.

«Λέμε τα ίδια πράγματα» με τον Εθνικό Συναγερμό, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του γκολικού κόμματος στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με τους προαναφερθέντες. «Εχουμε ανάγκη από μια συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (…) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του» σημείωσε κάνοντας έξω φρενών πολλά στελέχη στο κόμμα του.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αριθμεί σήμερα 61 βουλευτές, πολλοί από τους οποίους αντιδρούν στις απόψεις του Σιοτί. Την Τετάρτη, λοιπόν, με τα κεντρικά γραφεία κλειδωμένα, τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της γκολικής Δεξιάς συναντήθηκαν σε ένα κοντινό κτίριο και ψήφισαν ομόφωνα την καθαίρεση του Σιοτί από το κόμμα.

Εκείνος απάντησε προκλητικά στην ψήφο της εκτελεστικής επιτροπής για τη διαγραφή του. «Είμαι και παραμένω πρόεδρος» δήλωσε στο X (πρώην Twitter) προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Η όλη υπόθεση κύλησε προς την κωμωδία, με στελέχη να δηλώνουν πως αν χρειαστεί να απομακρύνουν και σωματικά τον Σιοτί δεν θα διστάσουν να το κάνουν.

Η αναταραχή στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα προκλήθηκε μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή. Ωστόσο οι LR ήταν διχασμένοι εδώ και χρόνια για το αν θα συνεργαστούν στενότερα με το κόμμα της Λεπέν. Οι Ρεπουμπλικανοί «γυρίζουν την πλάτη τους στην κληρονομιά των (πρώην προέδρων) Ντε Γκολ, Σιράκ και Σαρκοζί» δήλωσε ο Μακρόν την Τετάρτη.

Ο Σιοτί, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι είχε λάβει χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης από μέλη του κόμματος, αλλά δεν ήταν σαφές πόσοι από τους 57 βουλευτές των LR ήταν πρόθυμοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, σχολιάζουν οι Financial Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...