437
Η Φον ντερ Λάιεν μαζί με την Μελόνι στη Ρώμη, τον Ιανουάριο | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Γαλλογερμανικό σύμφωνο κατά της Φον ντερ Λάιεν;

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2024, 14:55
Η Φον ντερ Λάιεν μαζί με την Μελόνι στη Ρώμη, τον Ιανουάριο
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Γαλλογερμανικό σύμφωνο κατά της Φον ντερ Λάιεν;

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2024, 14:55

Οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές προειδοποίησαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι δεν θα την υποστηρίξουν για μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, εάν συνεχίσει να λέει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με ακροδεξιούς ευρωβουλευτές που ανήκουν στο κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι.

Οπως ανέφερε το Politico, ακόμη και ο Ολαφ Σολτς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του σηματοδοτούν ότι είναι πρόθυμοι να μην στηρίξουν την γερμανίδα πρόεδρο της ΕΕ.

Ορισμένοι, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, έχουν μάλιστα στο μυαλό τους έναν αντικαταστάτη: τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. Ο γάλλος πρόεδρος και ο καγκελάριος μάλιστα, φέρονται να συζήτησαν το θέμα στην συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Τις τελευταίες ημέρες, υψηλόβαθμοι Σοσιαλιστές, μεταξύ των οποίων ο Σολτς και η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του SPD, Καταρίνα Μπάρλεϊ απείλησαν να ακυρώσουν την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν, εάν δεχθεί την υποστήριξη των Ακροδεξιών για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν θα συνεργαστούμε με την Ακροδεξιά», δήλωσε η Μπάρλεϊ, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της Ανανεωτικής Ευρώπης, των Πρασίνων και της Αριστεράς, ότι «ποτέ δεν θα συνεργαστούμε ούτε θα σχηματίσουμε συνασπισμό με την Ακροδεξιά και τα ριζοσπαστικά κόμματα σε κανένα επίπεδο».

Το σχόλιο αυτό ήταν η τελευταία ένδειξη της ανησυχίας των αριστερών κομμάτων για τη στάση της Φον ντερ Λάιεν απέναντι στο κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι, το οποίο ανήκει στην ακροδεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Φον ντερ Λάιεν, η οποία προέρχεται από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχει δηλώσει ότι αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία με την υποστήριξη των Κεντροαριστερών και Φιλελευθέρων νομοθετών μετά τις ευρωεκλογές, θα μπορούσε να συνεργαστεί με την ακροδεξιά ομάδα.

Την Παρασκευή, ο Σολτς προειδοποίησε την συμπατριώτισσά του ενάντια σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας: «Οταν σχηματιστεί η επόμενη Επιτροπή, δεν πρέπει να βασίζεται σε μια πλειοψηφία που χρειάζεται και την υποστήριξη της Ακροδεξιάς». Και πρόσθεσε ότι, «ο μόνος τρόπος για να συγκροτηθεί μια προεδρία της Επιτροπής θα είναι να βασιστεί στα παραδοσιακά κόμματα».

Ένας πιθανός αντίπαλός της είναι ο Ντράγκι, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Μακρόν φημολογείται εδώ και καιρό ότι ελίσσεται για να τοποθετήσει τον Ντράγκι επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ και τώρα φαίνεται να έχει συμμάχους στο Βερολίνο.

Με το Παρίσι και το Βερολίνο να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη στάση της, η υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Επιτροπής αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση.

Αλλωστε, πριν πέντε χρόνια, η Φον ντερ Λάιεν, επιλογή τότε της Ανγκελα Μέρκελ, εξελέγη σε βάρος του επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ήταν το φαβορί για τη θέση με τη στήριξη των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...