436
| CreativeProtagon

Γαλλική κυβέρνηση: «Μπαλώστε τα παλιά σας ρούχα και παπούτσια, το επιδοτούμε!»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2023, 14:17

Γαλλική κυβέρνηση: «Μπαλώστε τα παλιά σας ρούχα και παπούτσια, το επιδοτούμε!»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2023, 14:17

Η γαλλική κυβέρνηση θα ανταμείβει με μπόνους όσους καταναλωτές επιλέγουν να επισκευάζουν τα παλιά τους φθαρμένα ρούχα και παπούτσια, αντί να τα πετάνε και να αγοράζουν καινούργια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian ,από τον ερχόμενο Οκτώβριο η Γαλλία θα επιδοτεί τις επιδιορθώσεις και μεταποιήσεις ρούχων, με τη μορφή έκπτωσης ύψους από 6 έως 25 ευρώ, για όσους επιλέγουν να επισκεφθούν μοδίστρες, ραφτάδικα, τσαγκάρηδες και γενικά τέτοιου είδους εργαστήρια, προκειμένου να επισκευάσουν τα ρούχα και τα παπούτσια τους.

Η κυβέρνηση πρόκειται να συνεισφέρει 154 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος τα επόμενα πέντε χρόνια. Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα, το οποίο προωθεί την βιωσιμότητα στη βιομηχανία της μόδας, η υφυπουργός Οικολογίας Μπερανζέρ Κουγιάρ επισήμανε ότι κάθε χρόνο 700 χιλιάδες τόνοι ρούχων καταλήγουν σταθερά στις χωματερές της Γαλλίας. Κάλεσε επίσης όλα τα εργαστήρια μεταποίησης ενδυμάτων και παπουτσιών, τις μοδίστρες, τους ράφτες, τους τσαγκάρηδες και τους λοιπούς επαγγελματίες να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το οποίο θα προσφέρει έκπτωση 6 – 7 ευρώ για επιδιορθώσεις παπουτσιών και 10-25 ευρώ για επιδιορθώσεις σε σακάκια, φούστες, φορέματα, παντελόνια ή άλλα ενδύματα. «Στόχος είναι να στηριχθεί ο τομέας των επιδιορθώσεων και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε επίσης. Τόνισε, παράλληλα ότι το πρόγραμμα θα διευθύνει η οικολογική οργάνωση Refashion.

Το Refashion στοχεύει στην ενθάρρυνση των καταναλωτών, όχι μόνο για να επισκευάζουν και να επαναχρησιμοποιούν τα παλιά τους ρούχα και παπούτσια, αλλά για να ελαττώσουν σταδιακά την ποσότητα των υφασμάτων που αγοράζουν και να δωρίσουν αυτά που δεν θέλουν πλέον, σε ανθρώπους που ίσως τα χρειάζονται. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οικολογικής οργάνωσης, περίπου το 56% των παλιών ρούχων και παπουτσιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και το 32% μπορεί να ανακυκλωθεί, για να κατασκευαστούν νέα υποδήματα ή ενδύματα, στο πλαίσιο της ανακυκλώσιμης μόδας.

Το πρόγραμμα “μπόνους επισκευής ρούχων και παπουτσιών” αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος της γαλλικής κυβέρνησης, που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, για τη μεταρρύθμιση της κλωστοϋφαντουργίας, έναν από τους πιο ρυπογόνους κλάδους στον πλανήτη. Επιπλέον, στοχεύει και στην καταπολέμηση αυτού που σήμερα αποκαλούμε “fast fashion”.

Το 2020, η Γαλλία ψήφισε νόμο που σκοπό έχει να αλλάξει τις μεθόδους παραγωγής αλλά και τις καταναλωτικές συνήθειες, προκειμένου να περιοριστούν τα απόβλητα, να διατηρηθούν οι φυσικοί πόροι και να περιοριστεί η ζημιά στη βιοποικιλότητα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την κλιματική κρίση.
Το σχέδιο της Γαλλίας για μια περισσότερο βιώσιμη βιομηχανία της μόδας περιλαμβάνει και νέους κανόνες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε προϊόντος, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναφέρουν την ποσότητα νερού που απαιτείται για την κατασκευή των ενδυμάτων, τη χρήση χημικών ουσιών, τον κίνδυνο μικροπλαστικών και να αναφέρουν λεπτομερώς εαν στη σύνθεση του υφάσματος έχουν χρησιμοποιηθεί ανακυκλωμένα υφάσματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...