234
Στις μικρές πόλεις έχει ήδη αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων. Η αποχή ήταν και πάλι ο νικητής των εκλογών | REUTERS/Pascal Rossignol

Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη η αποχή και στον δεύτερο γύρο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2022, 20:18
Στις μικρές πόλεις έχει ήδη αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων. Η αποχή ήταν και πάλι ο νικητής των εκλογών
|REUTERS/Pascal Rossignol

Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη η αποχή και στον δεύτερο γύρο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2022, 20:18

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στη Γαλλία, τα μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα θα δείξει -μεταξύ άλλων- και μεγάλο ποσοστό αποχής. Νωρίτερα, τα στοιχεία έδειχναν ότι υπήρξε αύξηση της συμμετοχής στο δεύτερο γύρο των εκλογών σε σχέση με τον πρώτο, κάτι που με την πάροδο της ώρας ανατράπηκε. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών το 38,11 %των Γάλλων είχε ψηφίσει ως τις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), ποσοστό μικρότερο από το αντίστοιχο του πρώτου γύρου της προηγούμενης Κυριακής, όπου είχε ψηφίσει το 39,4% Είναι ωστόσο μεγαλύτερο από το ποσοστό του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2017, οπότε είχε ψηφίσει το 35,3%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η αποχή εκτιμάται από τα γαλλικά ΜΜΕ ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι της τάξης του 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.

Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα και συγκεκριμένα στο 70%, οι κάλπες έκλεισαν στις 18.00, ώρα Γαλλίας, στο 10%των τμημάτων στις 19.00 και στο υπόλοιπο 20% των τμημάτων, δηλαδή αυτών που είναι μεγάλες πόλεις, θα κλείσουν στις 20.00 (πάντα τοπική ώρα). Τα μέσα ενημέρωσης θα μεταδώσουν αμέσως μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εδρών του κάθε κόμματος. Οι εκτιμήσεις αυτές συνήθως είναι αξιόπιστες στο βαθμό που βασίζονται όχι σε έρευνες ψήφου, αλλά σε καταμετρημένα ψηφοδέλτια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...