553
Ο πίνακας του Τζουζέπε Τσέζαρι που... σοκάρισε τους γάλλους μουσουλμάνους μαθητές | Photo via WikipediaCommons

Μνήμες Πατί στη Γαλλία: Το γυμνό της Αρτέμιδος εξόργισε μουσουλμάνους μαθητές

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 11:00
Ο πίνακας του Τζουζέπε Τσέζαρι που... σοκάρισε τους γάλλους μουσουλμάνους μαθητές
|Photo via WikipediaCommons

Μνήμες Πατί στη Γαλλία: Το γυμνό της Αρτέμιδος εξόργισε μουσουλμάνους μαθητές

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 11:00

Τι ακριβώς έκανε ο δύστυχος Ακταίων και τον κατασπάραξαν «οι σκύλακες ας εθρέψατο», όπως λέει ο αρχαίος ποιητής; Γιατί εξοργίστηκε η Αρτεμις μαζί του και τον μεταμόρφωσε σε ελάφι-μεζέ για τα σκυλιά του; Τάχα την είδε γυμνή; Μήπως κοκορεύτηκε ότι είναι καλύτερος κυνηγός από τη θεά της θήρας; Την ερωτεύτηκε κιόλας, ο δόλιος;

Η μυθολογία και η γραμματεία των Ελλήνων έχουν κάμποσες εξηγήσεις, όμως αδυνατούν να καλύψουν την περίπτωση των γάλλων μουσουλμάνων μαθητών γυμνασίου που σοκαρίστηκαν στη θέα του αναγεννησιακού πίνακα «Αρτεμις και Ακταίων» του ιταλού ζωγράφου Τζουζέπε Τσέζαρι (1568 – 1640).

Οι εν λόγω «αθώοι πιτσιρίκοι», έμπλεοι ιερού μένους, θάμπωσαν με τα κάλλη της θεάς και της συνοδείας της όταν τους έδειξε τη ζωγραφιά ο καθηγητής τους. Τους γύρισαν τα μάτια! Πορνό σίγουρα μπορούν να χαζέψουν στο web όλοι οι πιτσιρικάδες του κόσμου (ακόμη και να παράγουν οι ίδιοι βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου), τους συγκεκριμένους όμως τους σοκάρισε το καλλιτεχνικό γυμνό της Αρτέμιδος και των Νυμφών.

Ας πάρουμε, ωστόσο, τα πράγματα από την αρχή, όπως τα περιέγραψε η Corriere della Sera.

Οι διδάσκοντες ενός λυκείου σε πολίχνη 40 χλμ. μακριά από το Παρίσι (των εκατοντάδων μουσείων) ανακοίνωσαν αποχή από τα μαθήματά τους από την περασμένη Δευτέρα καταγγέλλοντας ότι οι συνθήκες ασφαλείας δεν είναι εγγυημένες στο σχολείο αυτό, διότι δέχθηκαν απειλές από μουσουλμάνους συμμαθητές τους. Αιτία των απειλών ήταν ότι στις 7 Δεκεμβρίου ένας καθηγητής, στο πλαίσιο του μαθήματος, έδειξε στην τάξη τον προαναφερθέντα πίνακα. Οπως ανακοίνωσε το σωματείο των εκπαιδευτικών, «κάποιοι μαθητές έστρεψαν το βλέμμα τους και δήλωσαν ότι ένιωσαν προσβεβλημένοι και σοκαρισμένοι».

Κατόπιν, και πάνω στα νευράκια τους, οι πιτσιρικάδες κατηγόρησαν τους δασκάλους τους ότι έκαναν ρατσιστικά και «ισλαμοφοβικά» σχόλια, όμως αντελήφθησαν την κοτσάνα τους και ζήτησαν συγγνώμη. Ωστόσο, οι γονείς τους εξερράγησαν κατά της διεύθυνσης του σχολείου.

Αυτή η στάση θύμισε τον προ τριετίας αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, που έκανε το μοιραίο λάθος να δείξει στους γάλλους μαθητές όντως προβοκατόρικες γελοιογραφίες του χιουμοριστικού περιοδικού Charlie Hebdo, ήδη στοχοποιημένου από τους ισλαμιστές. Τον Πατί τον αποκεφάλισε ένας μανιασμένος τσετσένος μουσουλμάνος.

Εχοντας, προφανώς, και «τον φόβο του Πατί» στο μυαλό τους, οι καθηγητές του γυμνασίου αντέδρασαν με δικαστικά μέσα εναντίον των διωκτών τους, των γονέων και κάποιων μαθητών, καταθέτοντας εναντίον τους μήνυση για συκοφαντία. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ παρενέβη και ανακοίνωσε «πειθαρχική δίωξη εις βάρος των μαθητών που παραδέχτηκαν τα γεγονότα που προκάλεσαν».

«Στη Γαλλία δεν αποστρέφουμε το βλέμμα από ένα έργο τέχνης» ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος αναγκάστηκε να επισκεφτεί το σχολείο.

Πριν από λίγες ημέρες, σημείωσε η Corriere, έγινε η δίκη έξι ανηλίκων που είχαν προκαλέσει αρνητικό θόρυβο εις βάρος του Πατί με ψευδή στοιχεία και κατ’ αυτόν τον τρόπο άνοιξαν τον δρόμο για τη χατζάρα του Τσετσένου. Μια κοπέλα που καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση είχε διασπείρει το ψεύδος ότι ο άτυχος Πατί είχε προκαλέσει λεκτικά τους μουσουλμάνους μαθητές. Τότε, αυτό το ψέμα κατέστη η πηγή όλης της έντασης και των απειλών, μέχρι το στυγερό έγκλημα.

Αλλοι πέντε έφηβοι κατηγορήθηκαν ότι παρακολουθούσαν την περιοχή γύρω από το σχολείο και υπέδειξαν τον Πατί στον Τσετσένο. Το αγόρι που συνάντησε τον τρομοκράτη καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, έτσι για ένα εξάμηνο θα φοράει «βραχιολάκι» παρακολούθησης στο χέρι του. Τα υπόλοιπα παιδιά της παρέας τιμωρήθηκαν με ποινές με αναστολή, από 14 μέχρι 20 μήνες. Κανείς δεν θα μπει φυλακή, κάτι που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από πλευράς συγγενών του Πατί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...