205
Ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς (υπό το πρόσωπο της Λεπέν) κινητοποιεί τα κόμματα της Αριστεράς | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Τα αριστερά κόμματα συνεργάζονται υπό τον φόβο της Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 11:19
Ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς (υπό το πρόσωπο της Λεπέν) κινητοποιεί τα κόμματα της Αριστεράς
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Τα αριστερά κόμματα συνεργάζονται υπό τον φόβο της Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 11:19

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, που κηρύχθηκαν από τον Εμανουέλ Μακρόν μετά τη σαρωτική νίκη του ακροδεξιού κόμματος του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές της Κυριακής, φαίνεται ότι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στα κόμματα της Αριστεράς.

Ετσι, τα αντιπολιτευόμενα αριστερά κόμματα υποσχέθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας να εργασθούν μαζί και να ορίσουν κοινούς υποψηφίους στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στο τέλος Ιουνίου, για να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση της Λεπέν.

Στην πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.

Οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, οι Κομμουνιστές και το ριζοσπαστικό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία σε κοινή δήλωσή τους απευθύνουν έκκληση για μια κοινή πλατφόρμα με στόχο «να παρουσιάσουν μια εναλλακτική επιλογή από το κόμμα Μακρόν και να δώσουν μάχη εναντίον του ρατσιστικού προγράμματος της Aκρας Δεξιάς».

Τα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 30 Ιουνίου.

Τα κόμματα αυτά είχαν συνεργασθεί στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές το 2022. Στη συνέχεια, όμως, μια κούρσα για την ηγεσία και πολιτικές διαφωνίες –μεταξύ άλλων και για τον πόλεμο στη Γάζα– προκάλεσαν ρωγμές στη συμμαχία τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...