519
Ο Πάβελ Ντούροφ σε συνέδριο στη Βαρκελώνη, το 2016 | REUTERS/Albert Gea

Γαλλία: Ποινική δίωξη κατά του Ντούροφ για τη σχέση του Telegram με το οργανωμένο έγκλημα

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 11:18
Ο Πάβελ Ντούροφ σε συνέδριο στη Βαρκελώνη, το 2016
|REUTERS/Albert Gea

Γαλλία: Ποινική δίωξη κατά του Ντούροφ για τη σχέση του Telegram με το οργανωμένο έγκλημα

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 11:18

Υστερα από τέσσερις ημέρες κράτησης, ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, οδηγήθηκε την Τετάρτη ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης.

Αφού ενημερώθηκε ότι τέθηκε επισήμως υπό έρευνα για τη φημολογούμενη σύνδεση της πλατφόρμας Telegram με το οργανωμένο έγκλημα, οι δικαστές αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, εφόσον καταβάλει εγγύηση ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ντούροφ υποχρεούται επίσης να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα και του απαγορεύεται η έξοδος από τη Γαλλία.

«Ο Ρώσος Μαρκ Ζάκερμπεργκ», όπως τον αποκαλούν, είναι υπήκοος Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 15,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Τον περασμένο Απρίλιο είχε δηλώσει πως ορισμένες κυβερνήσεις είχαν επιδιώξει να του ασκήσουν πιέσεις, αλλά υποστήριζε ότι η πλατφόρμα του πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη» και όχι να εξυπηρετεί «γεωπολιτικά παιχνίδια».

Η σύλληψη του Ντούροφ, μόλις προσγειώθηκε με το ιδιωτικό τζετ του στο Παρίσι, έχει φέρει στο φως των προβολέων την ευθύνη των παρόχων εφαρμογών για τυχόν ποινικά αδικήματα και έχει πυροδοτήσει τη δημόσια συζήτηση για το πού σταματά η ελευθερία του λόγου και πού αρχίζει η επιβολή του νόμου.

Η σύλληψη του Ντούροφ έχει θέσει επίσης στο επίκεντρο την αμήχανη σχέση μεταξύ των κυβερνήσεων και του Telegram, που έχει σχεδόν ένα εκατομμύριο χρήστες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μαζί με το επιτελείο του χρησιμοποιούν το Telegram, είχε γεύμα με τον Ντούροφ το 2018 στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων με επιχειρηματίες στον τομέα της τεχνολογίας, δήλωσε πηγή προσκείμενη στον Μακρόν.

Το Politico ανέφερε πως οι γαλλικές αρχές είχαν εκδώσει επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αδελφού του Ντούροφ, Νικολάι, συνιδρυτή του Telegram, και πως και τα δύο εντάλματα σύλληψης είχαν εκδοθεί τον Μάρτιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εισαγγελία του Παρισιού ανέφερε πως τα εντάλματα σύλληψης καλύπτονται από τη μυστικότητα της έρευνας. Είπε πως το μοναδικό πρόσωπο που ανακρίθηκε προς το παρόν ήταν ο Πάβελ Ντούροφ.

Συνολικά η έρευνα σε αυτό το στάδιο στρέφεται εναντίον προσώπων που δεν προσδιορίζονται και επικεντρώνεται σε φερόμενη εμπλοκή σε εγκλήματα, περιλαμβανομένης της διαχείρισης διαδικτυακής πλατφόρμας που επιτρέπει παράνομες συναλλαγές, κατοχής εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, διακίνησης ναρκωτικών, απάτης, άρνησης διαβίβασης πληροφοριών στις αρχές και παροχής κρυπτογραφημένων υπηρεσιών σε εγκληματίες, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές, Δευτέρα, το Telegram ανέφερε ότι τηρεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο έλεγχος του περιεχομένου συμμορφώνεται «προς τους κανόνες των εταιριών του κλάδου και βελτιώνεται συνεχώς».

«Ο διευθύνων σύμβουλος του Telegram Πάβελ Ντούροφ δεν έχει τίποτα να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη», ανέφερε. «Είναι παράλογο να διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως μια πλατφόρμα, ή ο ιδιοκτήτης της, ευθύνεται για καταχρήσεις» των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσω αυτής.

Αντιμέτωπος κατηγορίες από τη Ρωσία, και επίσης από τον Ελον Μασκ, ότι η Γαλλία περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης με τη σύλληψη του Ντούροφ, ο Μακρόν προέβη στο ασυνήθιστο βήμα τη Δευτέρα να κάνει μια ανάρτηση στο X για «ψευδή πληροφορία» όπως την αποκάλεσε.

Είπε πως η Γαλλία είναι δεσμευμένη στην ελευθερία του λόγου και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, το οποίο αποφάσισε ανεξάρτητα να συλλάβει τον Ντούροφ.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα επανέλαβε πως ο Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία σχέση με τη σύλληψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...