429
O παραιτηθείς υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Φρανσουά ντε Ρουζί μαζί με τη σύζυγο του, τον περασμένο Σεπτέμβριο | CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

Γαλλία: Οι αστακοί και το χρυσό σεσουάρ «έκαψαν» τον υπουργό Οικολογίας

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2019, 22:55
O παραιτηθείς υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Φρανσουά ντε Ρουζί μαζί με τη σύζυγο του, τον περασμένο Σεπτέμβριο
|CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

Γαλλία: Οι αστακοί και το χρυσό σεσουάρ «έκαψαν» τον υπουργό Οικολογίας

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2019, 22:55

Την παραίτησή του υπέβαλε στην Γαλλία ο υπουργός Περιβάλλοντος Φρανσουά ντε Ρουζί, στον απόηχο δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να απολαμβάνει πολυτελή ζωή με αστακούς, χαβιάρια, ακριβά κρασιά, μέχρι και… χρυσά σεσουάρ με χρήματα των φορολογούμενων.

Είναι ο τέταρτος κατά σειρά υπουργός που παραιτείται, αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου το 2017.

Ο κ. ντε Ρουζί αρχικά είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει την θέση του, τονίζοντας πως «έχω δυσανεξία στα οστρακοειδή, σιχαίνομαι το χαβιάρι και η σαμπάνια μου προκαλεί πονοκέφαλο».

Μαζί με τον γάλλο πρόεδρο, ο οποίος κατηγορείται ότι η κυβέρνηση του είναι άκρως ελιτιστική και πλουτοκρατική

Όμως την Τετάρτη, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι η «κινητοποίηση που απαιτείται» ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του σημαίνει πως δεν έχει την δυνατότητα να επιτελέσει επαρκώς την πολιτική αποστολή του».

Τόνισε πως η αφοσίωσή του στην οικολογία δεν το επιτρέπει να αποδεχτεί ότι οι περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης αποδυναμώνεται λόγω προσωπικών υποθέσεων.

Η παραίτηση ντε Ρουζί έρχεται υπό την σκιά δημοσιευμάτων του ερευνητικού ιστότοπο Mediapart σύμφωνα με τα οποία όταν υπηρετούσε ως πρόεδρος της κάτω Βουλής χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για πολυτελή δείπνα που περιελάμβαναν κρασιά αξίας 550 ευρώ ανά μπουκάλι και τον καλύτερο αστακό της αγοράς.

Τις ημέρες που ακολούθησαν και άλλα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως μια ανακαίνιση ύψους 65.000 ευρώ στο διαμέρισμα που παραχωρεί το κράτος στον υπουργό, αλλά και την αγορά ενός… σεσουάρ καλυμμένου με φύλλα χρυσού αξίας 500 ευρώ!

«Οι επιθέσεις και το μιντιακό λιντσάρισμα σε βάρος της οικογένειάς μου με οδήγησαν σήμερα στην απόφαση να κάνω ένα βήμα πίσω (…) υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ το πρωί [της Τετάρτης]» σημειώνει ο υπουργός σε ένα δελτίο Τύπου, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του ενημερωτικού ιστότοπου Mediapart.

Ο παραιτηθείς πολιτικός κατηγορεί το Mediapart «ότι μου επιτέθηκε βασιζόμενο σε κλεμμένες φωτογραφίες, κουτσομπολιά, προσεγγίσεις και πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον ρόλο μου».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου» τονίζει ο ντε Ρουζί.

Η υπόθεση ντε Ρουζί επιτείνει ακόμη περισσότερο τις επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ότι δηλαδή δεν έχει καμία επαφή με τους απλούς πολίτες και είναι άκρως ελιτιστική και πλουτοκρατική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...