217
O 39χρονος Στεφάν Σεζουρνέ ετοιμάζει βαλίτσες για τις Βρυξέλλες | REUTERS/Abdul Saboor

Γαλλία: Ο Στεφάν Σεζουρνέ στην Κομισιόν μετά την δραματική παραίτηση Μπρετόν

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 13:38
O 39χρονος Στεφάν Σεζουρνέ ετοιμάζει βαλίτσες για τις Βρυξέλλες
|REUTERS/Abdul Saboor

Γαλλία: Ο Στεφάν Σεζουρνέ στην Κομισιόν μετά την δραματική παραίτηση Μπρετόν

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 13:38

Λίγες ώρες μετά ξαφνική παραίτηση του γάλλου Επιτρόπου Τιερί Μπρετόν που προκάλεσε αναστάτωση σε Βρυξέλλες και Παρίσι, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε πως ήδη έχει βρεθεί ο νέος Επίτροπος.

Πρόκειται για τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση διαθέτει «όλα τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση του Επιτρόπου. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα υπερασπιζόταν την απόκτηση ενός βασικού χαρτοφυλακίου για τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Αυτό είναι το νόημα των επαφών με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αναφέρεται ακόμη ότι η απόφαση ελήφθη «σε συμφωνία» με τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ και επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία επεδίωκε ένα χαρτοφυλάκιο «κλειδί».

Ο Σεζουρνέ διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών τον Ιανουάριο, είναι στενός σύμμαχος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και επί μακρόν μέλος του κόμματος Αναγέννηση.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο οποίος διαχειριζόταν το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το πρωί της Δευτέρας την παραίτησή του με μια ανάρτηση στην πλατφόρμα X. Στην επιστολή της παραίτησής του, η οποία έχει άμεση ισχύ, κατηγορεί ευθέως την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι τον απέπεμψε αυθαίρετα και για προσωπικούς λόγους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...