754
| Stephane De Sakutin/Pool via REUTERS/Creative Protagon

Γαλλία: Ο Μισέλ Μπαρνιέ αγωνίζεται να σχηματίσει κυβέρνηση εν μέσω απειλών για μομφή

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 11:23
|Stephane De Sakutin/Pool via REUTERS/Creative Protagon

Γαλλία: Ο Μισέλ Μπαρνιέ αγωνίζεται να σχηματίσει κυβέρνηση εν μέσω απειλών για μομφή

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 11:23

Ο νεοδιορισθείς γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με πιθανούς υπουργούς καθώς αγωνίζεται να σχηματίσει κυβέρνηση για να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας. Το πολιτικό παζλ που έχει στα χέρια του αποδεικνύεται, όμως, εξαιρετικά δυσεπίλυτο.

Ο βετεράνος πολιτικός και πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, που διορίστηκε στη θέση του από τον Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έχει δεσμευθεί, όπως γράφει ο Guardian, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, αφού «άκουσε τους πάντες».

Ωστόσο, με τις απειλές της Ακροδεξιάς και της σκληροπυρηνικής Αριστεράς για ψήφο δυσπιστίας έναντι οποιασδήποτε υπουργικής ομάδας δεν έχει την έγκρισή τους, πηγές κοντά στον Μπαρνιέ λένε ότι είναι απίθανο να ανακοινώσει ονόματα υπουργών μέχρι το τέλος του επόμενου Σαββατοκύριακου.

Ο Βίνσεντ Ζανμπρίν, εκπρόσωπος του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR), στο οποίο ανήκει ο Μπαρνιέ, είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει «μια περίπλοκη εξίσωση να λύσει» και ότι δεν περιμένει κάποια ανακοίνωση πριν περάσουν κάποιες ημέρες.

Ο Μπαρνιέ υποσχέθηκε να αναζητήσει υπουργούς από όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά οι αριστεροί υποψήφιοι ήταν απρόθυμοι, ενώ η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) θεωρείται παρασκηνιακός ρυθμιστής.

Η απόφαση του Μακρόν, τον περασμένο Ιούνιο, να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές έφερε την Εθνοσυνέλευση σε αδιέξοδο, με τρία πολιτικά μπλοκ –Αριστερά, Κέντρο και Ακροδεξιά– να έχουν περίπου ίση ισχύ και κανένα τους να μην έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κέρδισε τις περισσότερες έδρες, ακολουθούμενος από την κεντρώα συμμαχία που περιλαμβάνει το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν και το κεντροδεξιό LR. Ομως, το ακροδεξιό RN αναδείχθηκε το πιο ισχυρό ενιαίο πολιτικό κόμμα. Είναι τώρα σε θέση να αποδεχθεί ή να διαλύσει οποιαδήποτε κυβέρνηση, εκτός εάν το NFP και οι κεντρώοι συμμαχήσουν εναντίον του.

Ο Κρίστιαν Λε Μπαρτ, πολιτικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στη Ρεν, είπε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι ο Μπαρνιέ ήταν «σε αδιέξοδο», ιδιαίτερα καθώς το κόμμα του, το LR, είχε κερδίσει μόνο 47 από τις 577 έδρες στην εθνική συνέλευση.

«Εάν επαναδιορίσει σημαντικό αριθμό κεντρώων υπουργών, ο κόσμος δικαίως θα παραπονεθεί ότι η εκτελεστική εξουσία δεν άκουσε το μήνυμα. Και αν κινηθεί πολύ προς τους Ρεπουμπλικανούς, όλοι θα προσβληθούν από το γεγονός ότι μια πολιτική ομάδα με 47 βουλευτές υπερεκπροσωπείται στην κυβέρνηση», εξήγησε ο Λε Μπαρτ στην εφημερίδα La Dépêche.

Η Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν πιστεύει ότι θα προκηρυχθούν νέες γενικές εκλογές το επόμενο έτος. Ο Μακρόν δεν μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες γενικές εκλογές παρά μόνο 12 μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές.

Το Σαββατοκύριακο, η Λεπέν είπε στους ηγέτες του RN ότι ελπίζει πως ότι η θητεία του Μπαρνιέ ως επικεφαλής της κυβέρνησης θα είναι «όσο το δυνατόν πιο σύντομη». «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το κόμμα που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό κυβέρνησης. Δεν μπορεί να κρατήσει αυτό», είπε.

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος είπε ότι «τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς το RN», προειδοποίησε τον νέο πρωθυπουργό να μην συνεχίσει με ένα «μακρονικό» πρόγραμμα. Απείλησε με πρόταση μομφής εναντίον κάθε νέας κυβέρνησης που θα «ανακύκλωνε» τον υπουργό Εσωτερικών του Μακρόν, Ζεράλντ Νταρμανέν, ή τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόντ-Μορέτι. Και οι δύο υπηρέτησαν στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Εάν ο Μισέλ Μπαρνιέ συνεχίσει με το πρόγραμμα που ακολούθησε ο Εμανουέλ Μακρόν εδώ και επτά χρόνια, το οποίο ηττήθηκε σοβαρά στις κάλπες των ευρωπαϊκών και νομοθετικών εκλογών, τότε η κυβέρνηση θα πέσει», είπε στο ραδιόφωνο του RTL. «Εάν ο Μπαρνιέ απηχήσει τις ελπίδες που εξέφρασαν εκατομμύρια Γάλλοι, τότε θα ψηφίσουμε για τα νομοσχέδια κατά περίπτωση».

Ο Φαμπιέν Ρουσέλ, ο εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενός από τα τέσσερα αριστερά κόμματα που απαρτίζουν το NFP, προειδοποίησε επίσης τον Μπαρνιέ ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πρόταση μομφής και κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό να καταργήσει τον επίμαχο συνταξιοδοτικό νόμο που ανεβάζει την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64

«Ο Μπαρνιέ είναι βετεράνος 50 ετών δεξιάς πολιτικής. Η πρόταση μομφής είναι στο τραπέζι. Είναι έτοιμη, τη δουλεύουμε», είπε ο Ρουσέλ.

Ο Λε Μπαρτ πιστεύει ότι η μόνη πιθανότητα ο Μπαρνιέ να ξεφύγει από τη μομφή είναι η απροθυμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αφήσουν τη χώρα χωρίς κυβέρνηση. «Δεν θα ήθελαν να προσθέσουν επιπλέον αταξία στην υπάρχουσα αταξία», είπε.

Μια δημοσκόπηση της Ipsos, που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, έδειξε ότι το 64% των Γάλλων πιστεύει ότι ο Μακρόν έχει αγνοήσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Μεταξύ εκείνων που ψήφισαν υπέρ του NFP, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 91%. Μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ενέκρινε την επιλογή του Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού.

Η επόμενη συνεδρίαση της Βουλής θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου. Μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης θα είναι η κατάρτιση και παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2025.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...