370
Η Αμελί Ουντεά-Καστερά φεύγει από το υπουργικό συμβούλιο στο Ελιζέ, την Τετάρτη | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Γαλλία: Ο Μακρόν έδιωξε την υπουργό Παιδείας έναν μήνα μετά τον διορισμό της

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 12:40
Η Αμελί Ουντεά-Καστερά φεύγει από το υπουργικό συμβούλιο στο Ελιζέ, την Τετάρτη
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Γαλλία: Ο Μακρόν έδιωξε την υπουργό Παιδείας έναν μήνα μετά τον διορισμό της

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 12:40

Ούτε μήνα δεν έμεινε υπουργός Παιδείας στη Γαλλία η Αμελί Ουντεά-Καστερά. Ο Εμανουέλ Μακρόν την έδιωξε την Πέμπτη, έπειτα από απαίτηση συνδικάτων δασκάλων και καθηγητών, που διαμαρτύρονταν για δηλώσεις της σχετικά με τα δημόσια σχολεία.

Λίγες ημέρες μετά τον διορισμό της στο σημαντικό στη Γαλλία κυβερνητικό πόστο, τα γαλλικά ΜΜΕ είχαν γράψει ότι τα δύο παιδιά της πηγαίνουν στο ιδιωτικό σχολείο Collège Stanislas. Η 45χρονη υπουργός και πρώην συμμαθήτρια του Μακρόν στην Εθνική Σχολή Διοίκησης υπερασπίστηκε την απόφασή της να βγάλει τον γιο της από δημόσιο σχολείο και να τον στείλει στο ιδιωτικό, λέγοντας ότι η καθηγήτριά του «έλειπε συνεχώς», κάτι που η εκπαιδευτικός αρνήθηκε.

Υστερα από σφοδρές αντιδράσεις των πανίσχυρων συνδικάτων και αποχή εκπαιδευτικών από τα μαθήματα, ο γάλλος πρόεδρος υποχρεώθηκε να την αντικαταστήσει, επιτρέποντάς της όμως να κρατήσει τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια, των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας.

Οπως γράφουν οι Times, πρόκειται για πλήγμα στον Μακρόν, λίγες εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και τον διορισμό του Γκαμπριέλ Ατάλ στη θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας.

Μετά την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού, ο γάλλος πρόεδρος έχει θέσει προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Παιδείας.

Νέα υπουργός Παιδείας είναι η 68χρονη Νικόλ Μπελουμπέ, που προέρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης και είχε αποπεμφθεί από τη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης το 2020 από τον Μακρόν για τον τρόπο που είχε χειριστεί την υπόθεση μίας 16χρονης η οποία είχε μπει στο στόχαστρο μουσουλμάνων λόγω αναρτήσεών της στα social media.

Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν δέχθηκε επίθεση από τον άλλοτε σύμμαχό του, αρχηγό του κεντρώου Δημοκρατικού Κινήματος, Φρανσουά Μπαϊρού.

Ο 72χρονος πολιτικός, υπουργός Δικαιοσύνης του Μακρόν το 2017, ήθελε να πάρει το υπουργείο Παιδείας, αλλά ο γάλλος πρόεδρος του αντιπρότεινε άλλη θέση, την οποία δεν δέχθηκε. Είχε μόλις απαλλαγεί κατηγοριών για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Ο Μπαϊρού κατηγόρησε τον Μακρόν ότι έχει χάσει την επαφή με τον γαλλικό λαό και αδυνατεί να κατανοήσει την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του χώρου της Παιδείας.

«Δεν υπάρχει επαφή των μελών του υπουργικού συμβουλίου που προέρχονται από το Παρίσι και την γύρω περιοχή, με την υπόλοιπη χώρα», είπε ο Μπαϊρού. Κανένα από τα 11 νέα μέλη της γαλλικής κυβέρνησης  δεν προέρχεται από τη νότια Γαλλία, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...