340
Πολύ πριν από τις ευρωεκλογές ο Μακρόν είχε πει στον πατέρα του ότι θα διαλύσει τη Βουλή – αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο δεύτερος | Aurelien Morissard/Pool via REUTERS

Ο μπαμπάς Μακρόν ξέρει γιατί ο γιος του διέλυσε τη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2024, 22:45
Πολύ πριν από τις ευρωεκλογές ο Μακρόν είχε πει στον πατέρα του ότι θα διαλύσει τη Βουλή – αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο δεύτερος
|Aurelien Morissard/Pool via REUTERS

Ο μπαμπάς Μακρόν ξέρει γιατί ο γιος του διέλυσε τη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2024, 22:45

Αδιάκριτη επίσκεψη έκανε ένα μικρό γαλλικό μέσο, το Dernières Nouvelles d’Alsace, στην πατρική οικία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην πόλη Αμιέν. Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση, όπως μας διαβεβαίωσε το σχετικό ρεπορτάζ της Corriere della Sera, έτσι ο ρεπόρτερ περίμενε τον 74χρονο συνταξιούχο νευρολόγο Ζαν Μισέλ Μακρόν στην αυλή του σπιτιού του. Κάποια στιγμή ο γιατρός επέστρεψε στο σπίτι του. Κρατούσε μπαγκέτες φρέσκου ψωμιού και σακούλες με ψώνια.

Ο μπαμπάς Μακρόν είχε όρεξη να μιλήσει για τις επιλογές του γιου του, οι οποίες δρομολόγησαν πολιτικές εξελίξεις μετά τον θρίαμβο του κόμματος Λεπέν-Μπαρντελά στις ευρωεκλογές: «Και όμως, η διάλυση της Βουλής αποφασίστηκε από το προεδρικό μέγαρο πολύ πριν από την ήττα στις ευρωεκλογές» είπε, δηλώνοντας ότι τη συγκεκριμένη πληροφορία την είχε από τον ίδιο τον γιο του πολύ νωρίτερα από τις 9 Ιουνίου. Τα πράγματα, δηλαδή, ήταν δρομολογημένα κατόπιν σχεδιασμού.

Απ’ όσα είπε ο μπαμπάς Μακρόν συνάγεται ότι ο γιος Μακρόν θεωρούσε την πλειοψηφία της γαλλικής Βουλής ασταθή και ότι έπρεπε να παγιδεύσει την Ακροδεξιά στην κυβέρνηση ώστε να αποδειχθεί η ανικανότητά της. Κατά τον πατέρα, ο γιος θεώρησε προτιμότερο να υπερψηφιστεί η Ακροδεξιά τώρα και να κυβερνήσει για δύο χρόνια με τον Μπαρντελά πρωθυπουργό, παρά να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και να κυβερνήσει για πέντε χρόνια με τη Λεπέν στην προεδρία.

Και όλα τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία για τις πολιτικές εξελίξεις ελέχθησαν από τον γιο στον πατέρα εμπιστευτικά, σε κάποια από τις σπανιότατες  συναντήσεις τους. Είναι τόσο σπάνιες, που ο μπαμπάς παραπονέθηκε στον ρεπόρτερ για κάτι μάλλον ασήμαντο, μπορεί και ολότελα παράδοξο και άγνωστο στην Ελλάδα: «Την περασμένη Κυριακή είχα τα γενέθλιά μου, όμως ο γιος μου δεν μου ευχήθηκε καν χρόνια πολλά…»

Ο νευρολόγος γνωμάτευσε και για την προεδρική θητεία του γιου του: «Εγκρίνω το 80% όσων έκανε. Επρεπε να γίνει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ακόμα και αν δεν άρεσε στους Γάλλους, αφού το προσδόκιμο ζωής έχει ανέλθει. Δεν έκανε μεγάλα λάθη. Ισως είχε κάποια αδεξιότητα στον τρόπο που ανακοίνωνε τις αποφάσεις του, όμως δεν υπάρχουν και πολλοί πολιτικοί που θα είχαν βγει αλώβητοι από μια κρίση σαν αυτή με τα Κίτρινα Γιλέκα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...