Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Στεφάν Ραβακλέ, άρχιζε να λιώνει πλάκες βουτύρου με έναν τεράστιο πλάστη, ώστε να προετοιμάσει τα κρουασάν του για ψήσιμο. «Πολλοί Γάλλοι έχουν χάσει την πίστη τους στην πολιτική», λέει στην Ανζελίν Χρισαφίς, ανταποκρίτρια του Guardian στο Παρίσι, καθώς δίνει σχήμα στο πρώτο από τα 500 κρουασάν που πρόκειται να τυλίξει. «Δεν πάνε να ψηφίσουν οι πολίτες, αισθάνονται ότι οι πολιτικοί τους αγνοούν. Τώρα, όμως, θα δώσω μάχη για να τους αποδείξω το αντίθετο και να τους κερδίσω ξανά».
Ο 53χρονος αρτοποιός, που προέρχεται «από το τελευταίο σκαλοπάτι της κοινωνίας», όπως λέει ο ίδιος, φαίνεται να είναι ένας από τους νέους και απίθανους υποψηφίους του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, που θα γίνουν την Κυριακή στη Γαλλία.
Ο Ραβακλέ κατεβαίνει υποψήφιος με το κεντρώο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, στο Ντου, έναν νομό στην περιοχή Βουργουνδίας-Φρανς-Κοντέ, κοντά στα σύνορα στα σύνορα της Γαλλίας με την Ελβετία. Η εκστρατεία του εστιάζεται στην εικόνα του προέδρου, ο οποίος στις πιο πρόσφατες έρευνες εμφανίζεται να έχει πάρει απόσταση από τον λαό, ειδικά όσον αφορά ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Μακρόν επιδιώκει να αποκτήσει κυβερνητική πλειοψηφία, ώστε με τα χέρια ελεύθερα να μπορέσει να περάσει από την Βουλή την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και να αναθεωρήσει το σύστημα παροχών προς τους πολίτες.
Ωστόσο, η συμμετοχή στις εκλογές, αναμένεται να φτάσει σε ιστορικά χαμηλά, κάτω από το 48%, καθώς η δυσπιστία στους πολιτικούς, είναι εξαιρετικά αυξημένη τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία.
Ο Ραβακλέ, όμως, ως υποψήφιος έχει ένα τελείως διαφορετικό προφίλ, καθώς είχε γίνει γνωστός ως «ο ανθρωπιστής αρτοποιός της Μπεζανσόν». Γιατί;
Διότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ο φούρναρης από την ανατολική Γαλλία είχε ξεκινήσει απεργία πείνας, προκειμένου να μπορέσει να κρατήσει κοντά του τον μαθητευόμενό του από τη Γουινέα, ο οποίος κινδύνευε με απέλαση από τις γαλλικές αρχές.
«Είμαι 50 ετών, έχω πάθει τρεις πνευμονικές εμβολές σε διάστημα τριών ετών. Ο γιατρός μου μού λέει πως είμαι πλέον πολύ ευαίσθητος, όμως δεν με νοιάζει, διότι ξέρω πως έχω δίκιο», είχε δηλώσει ο Στεφάν κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα, προκειμένου ο μαθητευόμενός του, Λαγέ Φοντέ Τραορέ, να συνεχίσει να εργάζεται μαζί του και φυσικά να παραμείνει στη χώρα.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Ραβακλέ είχε προσλάβει με σύμβαση πρακτικής, διάρκειας δύο ετών, ένα «καλό παιδί», όπως λέει, το οποίο είχε φτάσει στη Γαλλία από τη Γουινέα ως ασυνόδευτος ανήλικος.
Διακριτικός και γεμάτος όρεξη να μάθει το επάγγελμα, ο Λαγέ ήταν από την πρώτη στιγμή εργατικός και ευχάριστος. Δούλευε έξι ημέρες την εβδομάδα, από τις 3.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ, με ένα διάλειμμα το μεσημέρι.
Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2021, η επίτροπος ασυνόδευτων ενηλίκων, ανακοίνωσε στον Ραβακλέ ότι ο μαθητευόμενός του είχε πλέον ενηλικιωθεί και πως θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα.
Η διαμαρτυρία του Στεφάν Ραβακλέ είχε προκαλέσει εθνική ανησυχία για τους ασυνόδευτους, ανήλικους μετανάστες. Χρειάστηκαν μόλις 11 ημέρες απεργίας πείνας, αλλά και να καταρρεύσει και να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο ο αρτοποιός, μέχρι να έρθουν οι Αρχές σε επαφή μαζί του και να βρουν λύση με την άδεια παραμονής του Λαγέ.
«Ακόμη και τις πρώτες μέρες της απεργίας πείνας, δεν είχα καμία ανταπόκριση από τις αρμόδιες Αρχές και αυτό ήταν τόσο έντονο, που με άλλαξε ως άνθρωπο. Πλέον, είμαι ένα ευγενικό τέρας, και καταλαβαίνω ότι αν θέλεις πραγματικά να αλλάξεις κάτι, θα πρέπει να αγωνιστείς γι΄αυτό», λέει ο Ραβακλέ.
Το προεκλογικό πρόγραμμα του αρτοποιού είναι εξαντλητικό. Φτιάχνει κρουσάν στον φούρνο του μέχρι τις 10.00 το βράδυ, κοιμάται τρεις ώρες, σηκώνεται στη 1.30 τα ξημερώματα για να ψήσει τα ψωμιά του, κοιμάται λίγο το μεσημέρι, και ακολούθως παίρνει το αυτοκίνητό του, που είναι συνήθως γεμάτο σακιά με αλεύρι και ξεκινά την προώθηση της προεκλογικής τους εκστρατείας, κάνοντας περιοδεία στις γύρω περιοχές.
Ο Ραβακλέ συνεχίζει να δίνει αγώνα για τους μετανάστες που έφτασαν ως ασυνόδευτοι ανήλικοι στη Γαλλία, καθώς και σε νέους γάλλους οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι. Για τη στάση του έχει δεχθεί επιθέσεις από υποστηρικτές της ακροδεξιάς.
Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ακροδεξιοί είχαν ζωγραφίσει πάνω σε μία από τις προεκλογικές του αφίσες τη σβάστικα των ναζιστών και είχαν γράψει επάνω ρατσιστικά μηνύματα. Ωστόσο, ο αρτοποιός δεν φάνηκε να πτοείται και υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται γι’ αυτό που πιστεύει. «Δεν πρόκειται να ενδώσω ποτέ στο μίσος», είπε.
Σε μία προεκλογική διαδικασία που περιγράφεται από τους δημοσκόπους ως άτονη και βαρετή, ο Ραβακλέ παίζει κεντρικό ρόλο, καθώς η προσωπικότητά του είναι αρκετά έντονη.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο μήνα, το σκηνοθετικό δίδυμο των αδελφών Νταρντέν, των οποίων η πιο πρόσφατη ταινία αποτελεί στην ουσία αφιέρωμα στους νεαρούς μετανάστες στο Βέλγιο, αφιέρωσαν την ταινία τους στον Ραβακλέ και χαρακτήρισαν την απεργία πείνα του «πράξη μέγιστης αντίστασης».
Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα ως υποψήφιος, είναι να επικρατήσει στην πόλη Μπεζανσόν, όπου όπως όλα δείχνουν νικητής θα είναι ο υποψήφιος του Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Ο Ραβακλέ, θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους να της νέας αριστερής συμμαχίας να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες και φυσικά να τον ψηφίσουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News