403
Υπολογίζεται ότι περίπου 12 μάσκες Fang σαν αυτή που μεταπωλήθηκε υπάρχουν στον κόσμο | Jeanne Tachard Collection

Γαλλία: Ντίλερ πούλησε αφρικανική μάσκα αξίας εκατομμυρίων, που αγόρασε για €150

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2023, 15:19
Υπολογίζεται ότι περίπου 12 μάσκες Fang σαν αυτή που μεταπωλήθηκε υπάρχουν στον κόσμο
|Jeanne Tachard Collection

Γαλλία: Ντίλερ πούλησε αφρικανική μάσκα αξίας εκατομμυρίων, που αγόρασε για €150

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2023, 15:19

Αυτά συμβαίνουν όταν δεν γνωρίζεις την αξία αντικειμένων που έχεις στο πατάρι σου, και επιτήδειοι σε εκμεταλλεύονται. Ενα ζευγάρι συνταξιούχων από τη Γαλλία έκανε μήνυση σε έμπορο μεταχειρισμένων ειδών που αγόρασε από αυτούς μια αφρικανική μάσκα για 150 ευρώ, και την πούλησε έξι μήνες αργότερα για 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

Το ζευγάρι των Γάλλων, και οι δύο γύρω στα ογδόντα, έμαθαν για την πώληση εντελώς τυχαία όταν διάβασαν ένα ρεπορτάζ εφημερίδας. Ζητούν να ακυρωθεί η αγορά της μάσκας από τον έμπορο, με το επιχείρημα ότι τους πλήρωσε εν γνώσει του μόνο ένα μικρό κλάσμα της πραγματικής της αξίας.

Το ζευγάρι καθάριζε το εξοχικό του στη νότια Γαλλία για πώληση μεταχειρισμένων αντικειμένων πριν από δύο χρόνια, όταν ανακάλυψαν τη σκαλιστή ξύλινη μάσκα. Την είχε φέρει στη Γαλλία ο παππούς του συζύγου, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως αποικιακός κυβερνήτης.

Ο κηπουρός που εργαζόταν στο εξοχικό τους έφερε σε επαφή με τον έμπορο, ο οποίος αγόρασε πολλά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης της μάσκας. «Δεν θα πουλούσαν ποτέ τη μάσκα σε αυτή την τιμή, αν ήξεραν ότι ήταν ένα πολύ σπάνιο κομμάτι», δήλωσε στους Times του Λονδίνου ο δικηγόρος τους, Φρεντερίκ Μανσά-Ζαφρέ.

Ο δικηγόρος ισχυρίζεται ότι ο έμπορος υποψιάστηκε αμέσως ότι η μάσκα ήταν πολύτιμη. Λίγο μετά την αγορά της, λέγεται ότι ξόδεψε 600 ευρώ για να τη χρονολογήσει, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Στη συνέχεια την έβγαλε προς πώληση σε οίκο δημοπρασιών στο Μονπελιέ, με τιμή εκκίνησης τα 300.000 ευρώ.

Αναγνωρίστηκε ως μάσκα Fang του 19ου αιώνα από τη Γκαμπόν. Τέτοιες μάσκες ενέπνευσαν καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο και ο Μοντιλιάνι, και μόνο περίπου δώδεκα είναι γνωστό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στον κόσμο. Μετά τη δημοπρασία, ο έμπορος προσφέρθηκε να πληρώσει στο ζευγάρι 300.000 ευρώ, αλλά «δεν είδαν ποτέ την επιταγή», είπε ο Μανσά-Ζαφρέ στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί από δικαστήριο στην πόλη Αλές αυτόν τον μήνα, ενώ η απόφαση αναμένεται τον Δεκέμβριο. Η αξίωση του ζευγαριού για ιδιοκτησία της μάσκας, όμως, δεν είναι η μοναδική. Η ομάδα ακτιβιστών Gabon Occitanie σπό την αφρικανική χώρα προσπάθησε να σταματήσει τη δημοπρασία, απαιτώντας την επιστροφή της στη Γκαμπόν. Η ομάδα υποστηρίζει ότι η μάσκα ανήκε στους προγόνους τους, και ότι λεηλατήθηκε από αποικιακούς άρχοντες.

Η ομάδα των ακτιβιστών κινείται νομικά εναντίον των δημοπρατών, του εμπόρου, του ζευγαριού και του αγοραστή. «Αυτή η οικογένεια αισθάνεται ότι έχει εξαπατηθεί από έναν ντίλερ μεταχειρισμένων ειδών, αλλά στην πραγματικότητα αυτά τα δύο μέρη διεκδικούν ένα αντικείμενο που δεν τους ανήκει δικαιωματικά», δήλωσε ο Πολ-Ανρί Γκοντζούτ Εμπόν Ενζέ, μέλος της ομάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...