Το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών των Παρισίων (Institut d’Εtudes Πolitiques de Paris ή Sciences Po) είναι η πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή που αναθρέφει με την αμβροσία και το νέκταρ των κοινωνικών επιστημών τους τρυφερούς βλαστούς της γαλλικής ελίτ (αλλά και των ξένων ελίτ) ώστε να πετύχουν κάτι στη ζωή τους, να γίνουν και πολιτικοί ακόμη. Είναι χαρακτηριστικό του κύρους του συγκεκριμένου ΑΕΙ το γεγονός ότι εκεί φοίτησαν οι Εμανουέλ Μακρόν, Φρανσουά Ολάντ, Ζακ Σιράκ και Λιονέλ Ζοσπέν – ακόμη και ο νυν πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ κάθισε στα θρανία του.
Σήμερα τα πράγματα είναι κομμάτι δύσκολα για το «Ρο», έγραψε η Corriere della Sera, «διότι το ταλανίζουν δύο σκάνδαλα, διαφορετικού είδους το καθένα». Για να δούμε κατά πόσον τα όντως άσχετα γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους κατά «μυστηριώδη» τρόπο.
Την περασμένη Τρίτη, περίπου 100 φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές κατέλαβαν μια αίθουσα του «Po», τη βάφτισαν «Γάζα» και εμπόδισαν την είσοδο σε αυτήν σε μια εβραία την οποία στιγμάτισαν ως «σιωνίστρια». Την επομένη ο διευθυντής της σχολής, Ματίας Βισερά, παραιτήθηκε διότι «έμαθε», όπως δήλωσε ο ίδιος, ότι παραπέμφθηκε σε δίκη, μαζί με την πρώην συμβία του, κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία. Αυτή η υπόθεση, όμως, ήταν γνωστή από καιρό στους πάντες.
Η στιγμή ήταν βολική για τον κύριο διευθυντή, επειδή του δόθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαλλαγεί από τη διαχείριση της ενοχλητικής για το γαλλικό κράτος υπόθεσης της κατάληψης και του «αντιεβραϊσμού» που αυτή εξέπεμψε ως μήνυμα αναφορικά με την Παλαιστίνη. Και όχι μόνο, όπως βοά η αλληλουχία των γεγονότων.
Αφ’ ης στιγμής η υπόθεση των επεισοδιακών καβγάδων με τη συμβία του δημοσιοποιήθηκε (το 2023), ο Βισερά αντιμετώπισε τις διαμαρτυρίες και την εχθρότητα των φοιτητών της σχολής, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτησή του. Λογικό είναι, συνεπώς, να αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται να έχει και άλλους μπελάδες στο κεφάλι του τώρα που τον επισκέφθηκε ο Νόμος για τα κατ’ οίκον πεπραγμένα του (τους).
Το νόστιμο στην όλη ιστορία, ωστόσο, είναι ότι μόλις ανέλαβε τη διεύθυνση του «Ρο», ο Βισερά είχε διατυμπανίσει πως «απόλυτη προτεραιότητά του» είναι «η καταπολέμηση της σεξουαλικής και ‘‘έμφυλης’’ βίας». Το έκανε λόγω «μόδας»; Οχι μόνο. Διότι ο προκάτοχός του, Φρεντερίκ Μιόν, αναγκάστηκε και αυτός να παραιτηθεί όταν κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε υπόθεση αιμομιξίας στην οποία εμπλέκεται ένας πολιτικός επιστήμονας ονόματι Ολιβιέ Ντουαμέλ (Duhamel), τότε πρόεδρος του εποπτευομένου από το «Ρο» ιδρύματος Fondation Nationale des Sciences Politiques…
Ο Βισερά και η πρώην συμβία του αλληλοκατηγορήθηκαν για ενδοοικογενειακή βία και μάλιστα ετέθησαν υπό κράτηση ένα βράδυ στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023. Κατόπιν αφέθησαν ελεύθεροι. Ο παραιτηθείς διευθυντής από την πρώτη στιγμή είπε και επαναλάμβανε διαρκώς ότι είναι αθώος, μάλιστα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη με τη φράση «αυτή θα αποδείξει την αλήθεια». Τώρα δεν έχει παρά να περιμένει να τον δικαιώσει.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των φοιτητών και της εβραίας, το «Ρο» εξέδωσε μια άοσμη και άχρωμη ανακοίνωση, όπως έγραψε ο ιταλός ανταποκριτής, η οποία δεν περιλαμβάνει «κακές λέξεις» – ούτε την Παλαιστίνη και τη Γάζα αναφέρει, ούτε τους εβραίους, το Ισραήλ, τον αντισημιτισμό και τον σιωνισμό. Η γαλλίδα υπουργός Παιδείας, πάντως, Σιλβί Ρετεγιό, πήγε στο «Ρο» και δήλωσε τον αποτροπιασμό της για την πολιτική παρενόχληση της εβραίας από τους καταληψίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News