601
Ο Ερίκ Σιοτί βγαίνει από τα γραφεία των Res Républicains, στο Παρίσι | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Γαλλία: Ναυάγησε το σχέδιο για ενιαίο μέτωπο Δεξιάς – Ακροδεξιάς μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 11:18
Ο Ερίκ Σιοτί βγαίνει από τα γραφεία των Res Républicains, στο Παρίσι
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Γαλλία: Ναυάγησε το σχέδιο για ενιαίο μέτωπο Δεξιάς – Ακροδεξιάς μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 11:18

Μια προσπάθεια για κοινό μέτωπο των κεντροδεξιών και ακροδεξιών κομμάτων της Γαλλίας στις πρόωρες εκλογές αυτού του μήνα κατέληξε σε χαοτικές αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες, προς ικανοποίηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Οπως σημείωσε το Politico, ο αρχηγός των Κεντροδεξιών Les Républicains (Ρεπουμπλικανοί), Ερίκ Σιοτί, προκάλεσε θύελλα στο εσωτερικό του κόμματός του την Τρίτη, επειδή πρότεινε συνεργασία με την Ακροδεξιά.

Μία ξεχωριστή πρωτοβουλία για τη δημιουργία συμμαχίας μεταξύ των δύο κορυφαίων ακροδεξιών κομμάτων της χώρας, επίσης κατέρρευσε.

Ο Μακρόν σόκαρε τους Γάλλους, προκηρύσσοντας βουλευτικές εκλογές το βράδυ της Κυριακής, όταν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση, νίκησε κατά κράτος το φιλελεύθερο δικό του κόμμα, Αναγέννηση, στις ευρωεκλογές, με ποσοστό 31,4% έναντι 14,6%.

Ο γάλλος πρόεδρος πήρε το ρίσκο καθώς θεωρεί ότι έτσι, μπορεί να ανακόψει την άνοδο της εθνικιστικής, αντιμεταναστευτικής Δεξιάς σε εθνικές εκλογές.

Οι αντίπαλοί του ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για ένα ενιαίο μέτωπο σε μια ψηφοφορία που θα αποδειχθεί κρίσιμη για το μέλλον τόσο της Γαλλίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, εμφανίστηκαν τα δύο κύρια ακροδεξιά κόμματα της χώρας: η Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement national)) και το Reconquest.

Στη συνέχεια, o Σιοτί ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι το κόμμα του ήταν επίσης έτοιμο να λάβει μέρος σε μια τέτοια συμμαχία. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», είπε, προσθέτοντας ότι είχε μιλήσει με την Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά.

Ομως, μέχρι το βράδυ της Τρίτης, και οι δύο αυτές προσπάθειες για τη διαμόρφωση του ενιαίου δεξιού μετώπου είχαν «πέσει σε τοίχο».

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέρ, που προέρχεται από τους Les Républicains, απαίτησε την παραίτηση του Σιοτί.

Η Μαριόν Μαρεσάλ από το Reconquest δήλωσε ότι ο Μπαρντελά είχε αρνηθεί τη συμμαχία, μια ρήξη που φαίνεται να επικεντρώνεται στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του πρώην δημοσιογράφου και λαϊκιστή Ερίκ Ζεμούρ, ιδρυτή του Reconquest.

«Πρόκειται για μια μεγάλη απογοήτευση για τη Γαλλία», έγραψε η Μαρεσάλ.

Αυτή ήταν μια εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος, σημειώνει το Politco, από τη Δευτέρα, όταν μία συμφωνία φαινόταν πολύ πιθανή, με τον Μπαρντελά να επαινεί την «εποικοδομητική στάση» της Μαρεσάλ «σε αντίθεση με τον Ερίκ Ζεμούρ».

Τρικυμία στους Républicains

Όσον αφορά την Κεντροδεξιά, ο Σιοτί δέχεται μαζική επίθεση μέσα στο κόμμα του. Πολλοί από τους Les Républicains, οι οποίοι κυριάρχησαν στη γαλλική Δεξιά για δεκαετίες, με προέδρους όπως ο Ζακ Σιράκ και ο Νικολά Σαρκοζί, έχουν εκφράσει τον τρόμο τους για την προτεινόμενη συμφωνία του με την Ακροδεξιά.

«Δεν θα δεχθώ ποτέ κανέναν συμβιβασμό με τα άκρα, τα οποία είμαι πεπεισμένος ότι θα οδηγήσουν τη Γαλλία στη χρεοκοπία και στο χάος», δήλωσε η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2022 και πρόεδρος της περιφέρειας του Παρισιού, Βαλερί Πεκρές.

«Γνωρίζουμε ότι ο Ερίκ Σιοτί δεν θα είχε διασχίσει τη Μάγχη το 1940», είπε ο Ζυλιέν Ντιβ, νομοθέτης των Les Républicains και αντιπρόεδρος του κόμματος, αναφερόμενος στη μετακίνηση του Σαρλ ντε Γκολ στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ηγηθεί της γαλλικής αντίστασης κατά των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρώην επίτροπος της ΕΕ και επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι ο Σιοτί «έχασε τη νομιμοποίηση» να μιλάει εκ μέρους του κόμματος.

Δύο γερουσιαστές των Les Républicains, η Σοφί Πριμάς και ο Ζαν-Φρανσουά Ισόν, ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι αποχωρούν από το κόμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προτεινόμενη συμμαχία.

«Μια συμμαχία με το RN στις βουλευτικές εκλογές είναι φυσικά χωρίς εμένα! Αποχωρώ από τους Les Républicains», έγραψε ο Ισόν, ενώ η Πριμά δήλωσε ότι «απρόθυμα και μετά από χρόνια [στο κόμμα]» θα κάνει το ίδιο.

Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν είναι η κυρίαρχη δύναμη της γαλλικής Ακροδεξιάς. Το Reconquest αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του εκλογικού σώματος, ενώ το Les Républicains θα μπορούσε να λάβει ένα 7% των ψήφων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...