331
Πολίτες με μάσκα στο κέντρο του Παρισιού | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: «Ναι» στο νέο πάσο εμβολιασμού αλλά όχι για πολιτικές συγκεντρώσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 19:30
Πολίτες με μάσκα στο κέντρο του Παρισιού
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: «Ναι» στο νέο πάσο εμβολιασμού αλλά όχι για πολιτικές συγκεντρώσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 19:30

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε την Παρασκευή υπό όρους το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο πάσο εμβολιασμού, το οποίο θα απαιτεί από άτομα άνω των 16 ετών να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για την Covid-19 για να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια ή κινηματογράφους.

Μία προϋπόθεση ήταν να μην απαιτείται το πάσο για τη συμμετοχή σε πολιτικές συναντήσεις. Το Συμβούλιο έκρινε ότι αυτό πρέπει να τελειώσει μόλις δεν θα είναι πλέον απαραίτητο.

Μέχρι τώρα, οι ανεμβολίαστοι μπορούσαν να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους επιδεικνύοντας το αποτέλεσμα πρόσφατου αρνητικού τεστ. Αυτό δεν θα ισχύει από τις 24 Ιανουαρίου, όταν θα εφαρμοστεί το πάσο εμβολιασμού.

Το νέο πάσο αποτελεί μέρος της προσπάθειας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καταστήσει τη ζωή ιδιαίτερα δύσκολη για τη μικρή μειοψηφία των μη εμβολιασμένων ανθρώπων ώστε να τους υποχρεώσει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

Η απόφαση του Συμβουλίου ανοίγει τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ το πάσο εμβολιασμού στις 24 Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας ένα υγειονομικό πάσο που πιστοποιούσε είτε εμβολιασμό είτε νόσηση είτε αρνητικό τεστ.

Το Συμβούλιο στήριξε την επιθυμία της κυβέρνησης να απαιτείται από οποιονδήποτε άνω των 16 ετών να επιδεικνύει πάσο εμβολιασμού, καθώς και μια διάταξη στη νομοθεσία που επιτρέπει στους υπεύθυνους μπαρ και εστιατορίων να ελέγχουν την ταυτότητα ενός ατόμου μαζί με το πάσο για να περιορίσουν τη χρήση πλαστών ή πιστοποιητικών που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο.

Εντούτοις, απέρριψε το σχέδιο της κυβέρνησης να επιδεικνύεται το πάσο εμβολιασμού για τη συμμετοχή σε πολιτικές συγκεντρώσεις. Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, το Συμβούλιο τόνισε ότι μια τέτοια διάταξη θα είχε αντίκτυπο στην ελευθερία των ανθρώπων να μοιράζονται απόψεις.

Το πάσο εμβολιασμού προκάλεσε νέες διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα στους δρόμους ενάντια στους περιορισμούς στη δημόσια ζωή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Ορισμένοι που αντιστέκονται στον εμβολιασμό τονίζουν ότι ο Μακρόν τους κάνει να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Οι γαλλικές Αρχές κατέγραψαν τις τελευταίες 24 ώρες περισσότερα από 425.000 κρούσματα και τα νοσοκομεία αναφέρουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών με Covid σε ΜΕΘ είναι μη εμβολιασμένοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News