628
Ο Εμανουέλ Μακρόντ, με χαλαρή διάθεση και ντυμένος στα χρώματα της Γαλλίας απόλαυσε έναν προεκλογικό περίπατο με τη σύζυγό του Μπριζίτ | REUTERS/Johanna Geron

Γαλλία: Μισούν τη Λεπέν περισσότερο από τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2022, 21:52
Ο Εμανουέλ Μακρόντ, με χαλαρή διάθεση και ντυμένος στα χρώματα της Γαλλίας απόλαυσε έναν προεκλογικό περίπατο με τη σύζυγό του Μπριζίτ
|REUTERS/Johanna Geron

Γαλλία: Μισούν τη Λεπέν περισσότερο από τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2022, 21:52

Οι δύο διεκδικητές των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας αντάλλαξαν τα τελευταία τους χτυπήματα πριν από τον αποφασιστικό δεύτερο γύρο της Κυριακής, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο φόβος για μια νίκη της Μαρίν Λεπέν υπερτερεί της αντιπάθειας για τον Εμανουέλ Μακρόν και τα πεπραγμένα του.

Λίγες ώρες πριν από το σιωπητήριο των μέσων μαζικής ενημέρωσης τα μεσάνυχτα, ο εν ενεργεία πρόεδρος και η ακροδεξιά αντίπαλός του έκαναν τις τελευταίες τους δηλώσεις απευθυνόμενοι στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και περιπάτους, με τη Λεπέν να λέει ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα του Μακρόν θα αποδειχτεί παραπλανητικό.

«Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αυτό που κρίνει τις εκλογές», δήλωσε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, και επιτέθηκε στη «συγκατάβαση και την αλαζονεία» του νυν προέδρου επιμένοντας ότι οι πολιτικές της αντέχουν σε έλεγχο.

«Καλώ τους πολίτες να σχηματίσουν τη δική τους γνώμη, να διαβάσουν τι πραγματικά προτείνω», είπε, προσθέτοντας ότι ο Μακρόν «αποκαλεί εκατομμύρια Γάλλους ψηφοφόρους “ακροδεξιούς”. Ποτέ δεν έχω εκφράσει την παραμικρή εχθρότητα προς τους ψηφοφόρους του». Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι ο Μακρόν «δεν συμπαθεί τους Γάλλους».

Κατακεραυνώνοντας για ακόμη μία φορά το σχέδιο του αντιπάλου της να επεκτείνει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με «ισόβια κάθειρξη», η Λεπέν δήλωσε ότι η επιλογή που έχουν μπροστά τους οι Γάλλοι ψηφοφόροι την Κυριακή είναι «ο Μακρόν ή η Γαλλία».

Από την πλευρά του, ο Μακρόν κατηγόρησε τη Λεπέν ότι προσπαθεί να διχάσει τη Γαλλία και να στιγματίσει τους μουσουλμάνους με την πρότασή της να απαγορεύσει το χιτζάμπ στο δημόσιο χώρο. «Η ακροδεξιά ζει από τον φόβο και τον θυμό για να δημιουργήσει δυσαρέσκεια. Λέει ότι ο αποκλεισμός τμημάτων της κοινωνίας είναι η απάντηση», είπε.

Μεγάλο μέρος του προγράμματος της Λεπέν, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της να δώσει προτεραιότητα στους Γάλλους υπηκόους στις θέσεις εργασίας και στα επιδόματα, «εγκαταλείπει τα θεμελιώδη κείμενα της Ευρώπης που προστατεύουν τα άτομα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες», δήλωσε ο πρόεδρος στο γαλλικό ραδιόφωνο. Οι προτάσεις της θα απέκλειαν τους μη υπηκόους και τους πολίτες με διπλή υπηκοότητα από πολλές θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και θα περιόριζαν την πρόσβασή τους στην κοινωνική πρόνοια, ακυρώνοντας επίσης τα αυτόματα δικαιώματα ιθαγένειας για τα παιδιά των μη υπηκόων που γεννήθηκαν στη Γαλλία και δυσχεραίνοντας την πολιτογράφηση.

Απέρριψε επίσης τα σχέδια της διεκδικήτριάς του για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής, το κύριο επίκεντρο της εκστρατείας της, λέγοντας ότι «δίνει την εντύπωση ότι έχει μια απάντηση, αλλά οι απαντήσεις της δεν είναι βιώσιμες».

Προβάδισμα Μακρόν αλλά και μείωση της ψαλίδας

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή μετά τη σπαρακτική ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση της Τετάρτης έδειξαν ότι το σκορ του Μακρόν παραμένει σταθερό ή αυξάνεται μεταξύ 55,5% και 57,5% και της Λεπέν μεταξύ 42,5% και 44,5% – ένα προβάδισμα για τον εν ενεργεία πρόεδρο μεταξύ 10 και 14 μονάδων, αλλά μια πολύ πιο στενή κούρσα από το 66%-34% όταν οι ίδιοι δύο υποψήφιοι συναντήθηκαν στις προηγούμενες εκλογές του 2017.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν επίσης ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί μεταξύ 72% και 74%, το χαμηλότερο ποσοστό για προεδρικές εκλογές από το 1969. Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο του 2017 ήταν 74,56%. Οι διακοπές του Πάσχα βρίσκονται σε εξέλιξη σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας, ενισχύοντας το ποσοστό αποχής που έχει ήδη διογκωθεί από τους πολλούς Γάλλους ψηφοφόρους που αισθάνονται πολιτικά ορφανοί από την κούρσα των δύο γύρων και δεν εκπροσωπούνται πλέον.

Και οι δύο υποψήφιοι επιδιώκουν να κερδίσουν ιδίως εκείνους από τα 7,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον αριστερό ριζοσπάστη Ζαν-Λυκ Μελανσόν στον πρώτο γύρο στις 10 Απριλίου, οι οποίοι τώρα δηλώνουν ότι μπαίνουν στον πειρασμό είτε να μείνουν μακριά είτε να καταστήσουν άκυρα τα ψηφοδέλτιά τους.

Οι κάλπες θα ανοίξουν την Κυριακή στις 8 π.μ. και θα κλείσουν στις 7 μ.μ. στο μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας και στις 8 μ.μ. στις μεγάλες πόλεις. Η ψηφοφορία έχει ήδη ξεκινήσει στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...