Από τη διακήρυξη στην πράξη περνά η Γαλλία η οποία επιστρέφει 26 έργα Τέχνης που είχαν αρπάξει οι δικές της αποικιακές δυνάμεις από το Μπενίν το 1892, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτόν τον δρόμο για την αποκατάσταση αδικιών που έγιναν από την ίδια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η επιστροφή των 26 έργων είναι η πρώτη μεγάλη αποκατάσταση αυτού του τύπου από ευρωπαϊκή χώρα και πρώην αποικιακή δύναμη, σημειώνουν οι New York Times.
Η παράδοση των έργων, που εκτίθενται σε μουσείο στο Παρίσι μέχρι και την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, θα γίνει σε ειδική τελετή στην οποία θα παραστεί ο πρόεδρος του Μπενίν Πατρίς Ταλόν και βέβαια ο ομόλογός του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Τα έργα έφτασαν στη Γαλλία έπειτα από τη λεηλασία το 1892, από τους άνδρες του γαλλικού στρατού, του παλατιού στο Μπενίν. Μεταξύ τους είναι ένα ξύλινο ομοίωμα του βασιλιά Μπεχανζίν, του τελευταίου πριν από την αποικιοκρατία, ο οποίος εικονίζεται μισός σαν άνθρωπος και μισός σαν καρχαρίας, ξύλινοι θρόνοι και περίτεχνες θύρες του παλατιού.
Η επιστροφή των έργων (υπάρχουν εκατοντάδες -αν όχι και χιλιάδες- άλλα αποτέλεσμα αρπαγής σε όλη την Ευρώπη) έρχεται σε μια περίοδο έντονης συζήτησης για την αποικιοκρατία και την ιστορική δικαίωση των θυμάτων της όπως και της επιστροφής των κλεμμένων θησαυρών. Αυτή η συζήτηση, όπως σημειώνουν οι New York Times, είχε μια ιδιαίτερη διάσταση στη Γαλλία, η οποία επιθυμεί να διατηρεί στενές σχέσεις με τις πρώην αποικίες της στην Αφρική.
Μετά την επιστροφή των έργων στο Μπενίν, θα εκτεθούν σε μουσείο στην πόλη Ουίντα, η οποία στο παρελθόν ήταν κέντρο δουλεμπορίου από τους Πορτογάλους. Επειτα θα μεταφερθούν στο Αμπομέι, εκεί που κάποτε βρισκόταν το ανάκτορο, όπου χτίζεται ένα νέο μουσείο.
Ηδη από το 2017, λίγο μετά την εκλογή του, ο Μακρόν είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής των έργων Τέχνης που είχαν αρπαγεί από τη Γαλλία στο παρελθόν: «Δεν θα ανεχθώ να είναι ένα μεγάλο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς από αφρικανικές χώρες στη Γαλλία», έλεγε τότε από τη Μπουργκίνα Φάσο, επίσης πρώην αποικία της Γαλλίας.
Στη συνέχεια συνέστησε επιτροπή που γνωμοδότησε για την επιστροφή έργων που είχαν κλαπεί από τον 19ο αιώνα ως το 1960, αν τα ζητούσαν οι χώρες από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί.
Ηταν μια κίνηση που γρήγορα βρήκε μιμητές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πέρυσι, η Γερμανία ανακοίνωσε την επιστροφή 1.100 χάλκινων γλυπτών από το Μπενίν, ενώ η Ολλανδία και το Βέλγιο επίσης είναι σε συζητήσεις για την επιστροφή έργων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News