218
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση. Πολλά μέλη της επηρεάστηκαν από την περί αμβλώσεων απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Γαλλία: Σκέψεις για συνταγματική κατοχύρωση των αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 20:04
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση. Πολλά μέλη της επηρεάστηκαν από την περί αμβλώσεων απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Γαλλία: Σκέψεις για συνταγματική κατοχύρωση των αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 20:04

Υστερα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ περί εκτρώσεων, βάσει της οποίας η Βουλή κάθε αμερικανικής Πολιτείας θα νομοθετήσει ξεχωριστά για το ζήτημα, η επικεφαλής του κόμματος του Μακρόν (La République en Marche) στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η Ορόρ Μπερζ, ανακοίνωσε νομοσχέδιο «διασφάλισης του δικαιώματος στην άμβλωση» διά της αναβαθμίσεώς του σε συνταγματικό. Το πνεύμα του είναι το εξής: προτείνεται να αναγραφεί στο Γαλλικό Σύνταγμα ότι «η διακοπή της εγκυμοσύνης είναι σεβαστή».

Βέβαια, οι Γαλλίδες και όσες παρεπιδημούν εκεί έχουν κατακτήσει από τον Ιανουάριο του 1975 το δικαίωμα στην έκτρωση με τον νόμο περί αποποινικοποίησης των αμβλώσεων, ο οποίος πιστώνεται στη ρεπουμπλικανή πολιτικό Σιμόν Βέιλ και πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ευρωβουλής. Πάντως η σημερινή σχετική κινητικότητα στο πολιτικό προσωπικό της Γαλλίας είναι μεγάλη, αφού και οι αριστεριστές της Εθνοσυνέλευσης, οι βουλευτές του Μελανσόν, των Πρασίνων κ.λπ., «έχουν ετοιμάσει κάτι ανάλογο» όπως έγραψε στην Corriere ο ανταποκριτής της στο Παρίσι Στέφανο Μοντεφιόρι.

Ωστόσο υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις, πιο ψύχραιμες. Ο παγκόσμιος αιφνιδιασμός και το σοκ από την απόφαση των αμερικανών δικαστών έπαιξαν τον ρόλο τους στις ανακλαστικές κατά κάποιον τρόπο ιδέες για αναγωγή της άμβλωσης σε συνταγματικό επίπεδο. Ομως, μόλις πάγωσε κάπως το θέμα, ακόμη και σύμμαχοι του Μακρόν, όπως ο Φρανσουά Μπαϊρού, αναλογίστηκαν ότι «η διαδικασία είναι περίπλοκη και ενδέχεται να τροφοδοτήσει διαιρέσεις και πόλωση» έγραψε ο Μοντεφιόρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...