Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει σχέδια για τη μείωση των δημόσιων δαπανών και την αύξηση των φόρων για τις γαλλικές επιχειρήσεις και τα πλουσιότερα νοικοκυριά σε έναν προϋπολογισμό που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με το «κολοσσιαίο» χρέος της Γαλλίας.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός, θα παρουσίαζε το σχέδιο νόμου το βράδυ της Πέμπτης, όπως σημείωσε το Politico, το οποίο διάβασε «κατ’αποκλειστικότητα», ένα έγγραφο που καθορίζει τις βασικές λεπτομέρειες του σχεδίου του.
Η νέα γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει 60,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, κυρίως μέσω μειώσεων των δαπανών.
Οι αυξήσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα πλουσιότερα νοικοκυριά της Γαλλίας θα αποτελέσουν επίσης σημαντικό μέρος του πακέτου, σύμφωνα με το έγγραφο.
Από τότε που ο Εμανουήλ Μακρόν τον διόρισε τον περασμένο μήνα, ο Μπαρνιέ έχει καταστήσει την τακτοποίηση των δημόσιων ταμείων κορυφαία προτεραιότητα, υποσχόμενος δράση για την αντιμετώπιση του ετήσιου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για τις δαπάνες έως το 2029.
Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στις Βρυξέλλες και έχει προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο περιλαμβάνει 19,4 δισ. ευρώ σε αυξήσεις φόρων και 41,3 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών.
Η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών ή οι προγραμματισμένες φορολογικές περικοπές θα καταταγούν στο πλαίσιο των περικοπών δαπανών.
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν κοινωνικές αναταραχές, σημαντικό μέρος του φορολογικού βάρους θα πέσει στις επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένεται να συνεισφέρουν περίπου 13,6 δισ. ευρώ στο σχέδιο μείωσης του ελλείμματος μόνο μέσω των φόρων.
Αυτό περιλαμβάνει 8,5 δισ. ευρώ μέσω ενός «έκτακτου φόρου επί των κερδών των μεγάλων εταιρειών».
Επιπλέον, δύο δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να προέλθουν από αυξήσεις φόρων που, όπως δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού, Λοράν Σεν Μαρτέν, θα αφορούν μόνο τους «πλουσιότερους» -μόλις το 0,3% των γαλλικών νοικοκυριών.
Το δημοσιονομικό βάρος αναμένεται να επιβαρύνει λιγότερο όσους κερδίζουν λιγότερα, αν και το σχέδιο για την καθυστέρηση της αύξησης των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2025, μπορεί να αποδειχθεί αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με το Politico.
Τα σχέδια αύξησης των φόρων ή αντιστροφής των φορολογικών μειώσεων που έχει θεσπίσει ο Μακρόν από την εκλογή του το 2017, έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στους υποστηρικτές του.
Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, απείλησαν ακόμη και με καταψήφιση του προϋπολογισμού.
Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι αυξήσεις φόρων θα είναι προσωρινές και ότι ήταν απαραίτητες λόγω της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης της Γαλλίας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να φθάσει το 6% του ΑΕΠ το 2024 -πολύ πάνω από την προηγούμενη επίσημη πρόβλεψη του 5,1%.
Σε αναλυτικό σημείωμα του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Politico, τονίζεται ότι μία «μεγάλης κλίμακας εξοικονόμηση» ήταν απαραίτητη «για να περιοριστεί η επιδείνωση των δημόσιων λογαριασμών».
Η κυβέρνηση Μπαρνιέ, η οποία υποστηρίζεται από μια περιορισμένη βάση κεντρώων και δεξιών βουλευτών που δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θα χρειαστεί πιθανότατα να επικαλεστεί έναν αμφιλεγόμενο συνταγματικό μηχανισμό για να περάσει τα μέτρα.
Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμψει την ψηφοφορία, εκτός εάν περάσει πρόταση δυσπιστίας εντός 48 ωρών. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να διακινδυνέψει την επιβίωσή της για το σχέδιο προϋπολογισμού και θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε αιτήματα των κομμάτων στο Κοινοβούλιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News