613
Οι γαλλίδες μαθήτριες μπορεί να ωφεληθούν από την επιβολή της σχολικής ποδιάς, ισχυρίζονται κεντροδεξιοί πολιτικοί | Shutterstock/BearFotos

Γαλλία: Η κυβέρνηση Μακρόν επαναφέρει δοκιμαστικά τις σχολικές ποδιές

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 11:50
Οι γαλλίδες μαθήτριες μπορεί να ωφεληθούν από την επιβολή της σχολικής ποδιάς, ισχυρίζονται κεντροδεξιοί πολιτικοί
|Shutterstock/BearFotos

Γαλλία: Η κυβέρνηση Μακρόν επαναφέρει δοκιμαστικά τις σχολικές ποδιές

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 11:50

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι σχολικές ποδιές ήταν η μοναδική επιτρεπτή ενδυμασία στα γυμνάσια και στα λύκεια της χώρας μας. Η κατάργηση της υποχρεωτικής ποδιάς τον χειμώνα του 1982 έφερε τη χαρά στα μάτια των μαθητριών και τη συνοφρύωση στα πρόσωπα των γονέων.

Ενα πισωγύρισμα στις σχολικές ποδιές μπορεί να θεωρείται αδιανόητο πλέον στη χώρα μας, αλλά στην προοδευτική Γαλλία είναι μια ιδέα που οι πολιτικοί πιστεύουν ότι μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Ετσι, σύντομα οι μαθητές σε ορισμένα κρατικά σχολεία θα πρέπει να φορούν μαθητικές στολές, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν η απειθαρχία, η μείωση της απόδοσης και οι εντάσεις για τη μουσουλμανική ένδυση.

Ανακοινώνοντας την αλλαγή γνώμης της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, ο 34χρονος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι δοκιμές σε μικρό αριθμό σχολείων, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου. «Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι μια θαυματουργή λύση που θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά νομίζω ότι αξίζει μια δοκιμή» είπε.

Τα γαλλικά σχολεία έχουν επιβάλει νέα απαγόρευση στις εφήβους να φορούν αμπάγια –ένα φαρδύ, μακρύ φόρεμα που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες. Τα κορίτσια που δεν υπακούν, δεν έχουν πια πρόσβαση στα μαθήματα σε δεκάδες από τα 500 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επηρεάστηκαν περισσότερο από αυτή την τάση.

Οι εκκλήσεις για στολές έχουν κερδίσει έδαφος μεταξύ των συντηρητικών και κεντρώων πολιτικών, που οδηγούνται σε αυτές μετά από σειρά πειθαρχικών ζητημάτων, καθώς και από την έλλειψη δασκάλων και τη μείωση της απόδοσης των μαθητών στο κεντρικά ελεγχόμενο κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας, Παπ Εντιαγιέ, ένας προοδευτικός ακαδημαϊκός, αντιστάθηκε σε μια εκστρατεία υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, για επιβολή των μαθητικών στολών. Η Λεπέν και οι ηγέτες του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζουν ότι οι στολές θα χρησιμεύουν πρωτίστως ως ασπίδα προστασίας έναντι της ισλαμιστικής επιρροής στα σχολεία.

Τα περισσότερα σωματεία εκπαιδευτικών αντιτίθενται στην επιβολή της μαθητικής στολής, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και της κακής διαχείρισης.

Με εξαίρεση μερικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα γαλλικά κρατικά σχολεία δεν επέβαλαν ποτέ τη μαθητική στολή. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, οι μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, φορούσαν συνήθως μονόχρωμες φόρμες για προστασία από το μελάνι και την κιμωλία.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Μπριζίτ Μακρόν, σύζυγος του γάλλου προέδρου, υποστήριξε την εκστρατεία για έναν υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας στα σχολεία, αναφέροντας τις εμπειρίες της ως μαθήτρια καθολικού σχολείου και ως δασκάλα σε ιδιωτικό σχολείο. «Καταργεί τις διαφορές. Κερδίζεις χρόνο, αφού δεν χρειάζεται να επιλέξεις τι θα φορέσεις το πρωί, ενώ δεν ξοδεύεις και χρήματα για επώνυμες μάρκες ρούχων» είπε.

Σε αντίθεση με τα δημόσια, τα ιδιωτικά σχολεία, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι καθολικά, επιβάλλουν γενικά τις σχολικές στολές. Τον περασμένο Ιούλιο, μετά από πολλές ημέρες ταραχών με πρωταγωνιστές κυρίως νέους σε συνοικίες διαφόρων πόλεων, ο Μακρόν αντικατέστησε τον Εντιαγιέ στο υπουργείο Παιδείας, ύστερα από μια προβληματική θητεία.

Ο νέος υπουργός ανακοίνωσε την απαγόρευση των αμπάγια τον περασμένο μήνα και διέταξε τους διευθυντές των σχολείων να επιβάλουν αυστηρότερη πειθαρχία. Η απαγόρευση, με βάση ένα διάταγμα του 2004 κατά της κάλυψης του κεφαλιού και άλλων συμβόλων θρησκευτικής πίστης στο κοσμικό σχολικό σύστημα, υποστηρίζεται από το 70% του κοινού και από όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός της Αλύγιστης Γαλλίας, που ηγείται της αριστερής κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Οι τοπικοί συντηρητικοί ηγέτες διαφόρων περιοχών έχουν ανακοινώσει εθελοντικές δοκιμές για φέτος στις περιφέρειές τους. Ο Ερίκ Σιοτί, ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, έχει υποσχεθεί δοκιμαστικές εφαρμογές της μαθητικής ποδιάς στο Αλπ-Μαριτίμ, την κοινοβουλευτική του περιφέρεια.

Η Μαριτίν Βασάλ, συντηρητική πρόεδρος της περιφέρειας Μπους-ντι-Ρον, που περιλαμβάνει τη Μασσαλία, ανακοίνωσε επίσης μια ενιαία δοκιμαστική εφαρμογή του μέτρου. «Τα ρούχα των μαθητών γίνονται συχνά πηγή σύγκρισης, ζήλιας, ακόμη και εκφοβισμού και αποκλεισμού από το σχολείο» σημείωσε η γαλλίδα πολιτικός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...